Az egyesület 22 különböző a hazai kereskedelmi láncnál árult földieper növényvédőszermaradék-tartalmát vizsgálta meg. A teszt eredményei azt mutatják, hogy érdemes kivárni a szezont, és inkább piacon vásárolni, a bolti eprekben ugyanis többször annyi vegyszer is lehet mint a piaciban.
A felmérés során a mintákat két különböző időszakban szerezték be, arra is kíváncsiak voltak: van-e különbség a primőr és az idényáru között. Az első körben, április közepén 8 különböző szupermarketben vásárolt termékek mindegyike import, primőráru volt. A második, május közepi mintavételbe került 8 szupermarketben és 6 piacon vásárolt eper többsége a hazai gazdaságokból származott, habár ebben van némi bizonytalansági tényező, ugyanis a piacon vásárolt termékeknél csak az eladó szóbeli tájékoztatására tudtunk támaszkodni.
A teszt során vizsgált 22 földieper közül 19-ben a laborvizsgálat kimutatott növényvédőszer-maradványokat, igaz, ezek messze az EU-s határérték alatt voltak. Azonban az ún. koktél-hatás miatt a még kis mennyiségben jelen lévő vegyszermaradványok hatása együttesen megsokszorozódhat.
A felmérés során két piacon árult, feltételezhetően hazai eredetű, szabadföldi termesztésű földieperben, illetve a Tesco spanyol eredetű primőr termékében egyáltalán nem volt kimutatható növényvédő szer, ezek a termékek maximális, 20-20 ponttal zárták az értékelést.
A teszt eredménye, szupermarketekre bontva, itt olvasható.