Előfizetés

Idegen csillagok bolygóira szervez virtuális túrákat a NASA

Publikálás dátuma
2018.06.04. 16:54
Kepler 16b - forrás: NASA
Exoplanet Travel Bureau, azaz Exobolygó Utazási Iroda néven virtuális kirándulások szervezésébe fogott az amerikai űrügynökség, a NASA - szúrta ki az Index.hu a Digital Trends honlapján a hírt.

Eddig három bolygó szerepel az elérhető célállomások listáján: A Trappist-1e, a Kepler-16b, illetve a Kepler-186f, ahol akár még élet is előfordulhat. Ezeken a helyeken a rendelkezésre álló adatok alapján megrajzolt virtuális környezetben lehet körülnézni. Szó szerint: 360 fokban nézelődhetünk.

A virtuális környezetbe beillesztettek néhány érdekes információt is, amelyek kattintásra ugranak elő, de a honlapon ezen kívül is sok érdekesség olvasható az exobolygó-vadászatról - azaz a Naprendszeren kívüli, idegen csillagok körül keringő bolygók utáni kutatásról. A NASA ráadásul szabadon hozzáférhetővé tett az exobolygókhoz kapcsolódóan a retro sci-fik hangulatát idéző posztereket is.

Akár ilyen is lehet a Kepler-186f felszíne a bolygóról jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján. Forrás: NASA

Akár ilyen is lehet a Kepler-186f felszíne a bolygóról jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján. Forrás: NASA

A szóban forgó égitesteket felfedező Kepler űrteleszkóp már az utolsókat rúgja - a 2009-ben útjára indított exobolygó-vadász űrtávcsőnek hónapokon belül elfogy az üzemanyaga. Azért még februárban is talált száz új bolygót, és a rengeteg általa gyűjtött adatban még jóval azután is lesz mit keresni, hogy elbúcsúzunk tőle. Az adatok elemzésébe egyébként a Google segítségével bárki bekapcsolódhat.

Nem figyel a diák? Mesterséges intelligencia árulkodik a tanárnak

Publikálás dátuma
2018.06.04. 14:14
Illusztráció: Németh András Péter
Arcfelismerő buktatja le egy kínai középiskolában azokat a diákokat, akik nem figyelnek órán - írja a Mashable alapján a 24.hu. A rendszer "kétélű fegyver": az unalmas tanárokat is segíthet kiszűrni.

Hangzhou tartomány egyik középiskolájában már tesztelnek egy olyan viselkedéselemző rendszert, ami kamerák és arcfelismeréses szoftver segítségével vizsgálja óra közben a diákokat. A program felismeri az arcokra kiült érzelmeket - köztük az unalom jeleit is. Ha az oda nem figyelés elér egy bizonyos szintet, a rendszer rögtön értesítést küld a tanárnak. Kevesebb, mint egy percbe telik neki megmondani azt is, teljes létszámban jelen van-e az osztály.

Ugyan elsőre úgy tűnik, hogy ez csak a diákok számára "kegyetlen büntetés", elvileg az oktatók munkájának értékelésére is alkalmas. A visszajelzések alapján az is lemérhető, mennyire képes - vagy épp képtelen - megragadni diákjai figyelmét egy-egy tanár. Az iskola vezetőségét sok kritika érte a rendszer miatt. Ennek ellenére, a nyári szüntet végéig minden egyes tanteremet felszerelnek vele - nyilatkozta az igazgató.

Egészséges elhízottnak lenni is kockázatos

Publikálás dátuma
2018.06.04. 12:10
Illusztráció: AFP
Az elhízott, ám egyébként egészséges nőknek nagyobb szív- és érrendszeri kockázatokkal kell számolniuk, mint a normál testsúlyúaknak egy nagy létszámú, hosszú időtávú amerikai kutatás szerint.

A kutatók több mint 90 ezer amerikai nő egészségének alakulását követték akár három évtizeden át - írta az MTI a BBC hírportáljának beszámolója alapján. A túlsúlyosaknál és az elhízottaknál nagyobb valószínűséggel alakult ki agyvérzés vagy szívroham még akkor is, ha vérnyomásuk és koleszterinszintjük normális volt, és cukorbetegséget sem diagnosztizáltak náluk.

Illusztráció: Shutterstock

Illusztráció: Shutterstock

A kutatók arra következtettek, hogy "egészséges elhízottnak lenni is kockázatos". Az elhízás a szív- és érrendszeri betegségek szinte minden kockázati tényezőjével, a magas vérnyomással és koleszterinszinttel, valamint a diabétesszel is összefügg.
Vannak azonban olyan elhízottak, akiknél nem jelentkeznek ezek az anyagcsere-problémák, ami egyes tudósok szemében kétségbe vonja, hogy az elhízás növeli ezeknek a zavaroknak a kockázatát. Az új kutatás eredményei azt mutatják, hogy a túlsúlyos, vagyis 25-ösnél magasabb testtömegindexű (BMI), egyébként egészséges nőknél 20 százalékkal, az elhízott, azaz 30-asnál magasabb BMI-jű nőknél 39 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki szív- és érrendszeri betegség, mint a normál súlyú, vagyis 18,5-24,9 testtömegindexű, szintén egészséges nőknél.

A The Lancet Diabetes and Endocrinology című szaklap friss számában közölt tanulmány szerzői megjegyezték, hogy a két dolog között nem ok-okozati viszony, inkább összefüggés van, valamint azt is, hogy a nők körében végzett kutatás eredményeit nem lehet a férfiakra általánosítani. "A nagy létszámú résztvevővel végzett kutatás megmutatta, hogy az anyagcsere szempontjából egészséges elhízottnak lenni sem ártalmatlan, a szív- és érrendszeri betegségek kockázata akkor is megnövekszik náluk, ha évtizedeken át mentesek a metabolikus zavaroktól. Akinek megfelelőek az anyagcsereadatai, az is nyerhet, ha időben elkezd odafigyelni az egészséges étrendre és a testmozgásra a megelőzés érdekében" - mondta Matthias Schulze, a potsdami Táplálkozástudományi Intézet tudósa, a kutatás vezetője.

Brit kardiológusok egy három évvel ezelőtti, hosszú távú kutatása arra hívta fel a figyelmet, hogy az elhízottak többsége nem marad tartósan egészséges. A vizsgálatban résztvevő "egészséges elhízottak" több mint 51 százalékának romlott az állapota húsz év alatt, miközben csak 11 százalékuk veszített a testsúlyából és vált egészségesebbé.