12 év fegyházra ítéltek egy ukrán újságírót Moszkvában

Publikálás dátuma
2018.06.04. 18:02
Roman Szuscsenko (balra) tárgyalása. Fotó: Iliya Pitalev / Sputnik
Tizenkét évi fegyházra ítélte a moszkvai városi bíróság hétfőn a kémkedéssel megvádolt Roman Szuscsenko ukrán újságírót - írja az MTI.

A zárt tárgyaláson az ügyész 14 év kiszabását kérte az újságíróra. Szuscsenko az utolsó szó jogán ártatlannak vallotta magát.

Roman Szuscsenkót, az Ukrinform hírügynökség munkatársát 2016 októberében vették őrizetbe az orosz fővárosban, azzal vádolva őt, hogy az az ukrán védelmi minisztérium hivatásos hírszerzője. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint az újságíró a hadseregről és a nemzeti gárdáról államtitoknak minősülő adatokat gyűjtött céltudatosan. Kijev azt közölte, hogy Szuscsenkónak nincs köze az ukrán hírszerzéshez.

Az újságíró az Ukrinform állandó párizsi tudósítója volt, aki őrizetbe vételekor a szabadságát töltötte moszkvai rokonainál.

Az ukrán belügyminisztérium idén májusban felajánlotta, hogy Szuscsenkót cseréljék ki az orosz és ukrán kettős állampolgársággal rendelkező Kirill Visinszkijre, a RIA Novosztyi Ukraina hírportál főszerkesztőjére, aki ellen a herszoni bíróságon hazaárulás, valamint a délnyugat-ukrajnai szakadárok támogatása címén indult eljárás. Moszkva ettől elzárkózott. Szerintük a két ügy nem hasonlítható össze egymással, mert - az ukrán álláspont tükörképének tetsző - állításuk szerint Visinszkij nem kémkedett, Szuscsenkó viszont igen.

Szerző

Prága vigalmi negyed létrehozását mérlegeli

Publikálás dátuma
2018.06.04. 16:11
Népszava fotó
Prága önkormányzata szeretné kiszorítani a történelmi városközpontból a csupán olcsó sörre, szexre és duhaj szórakozásra vágyó külföldi látogatóit, ezért a városatyák mérlegelik, hogy a központon kívül vigalmi negyedet vagy utcákat hozzanak létre.

"Jó lenne, ha berlini példára több vonzó célpontot alakítanánk ki. A külföldi látogatók például a külvárosokban található, mára kiürült ipari létesítményekben szórakozhatnának" - vélte Hana Marvanová, az ismert jogász és volt politikus a Lidové Noviny konzervatív napilap hétfői kiadásában, amely részletesen foglalkozik a témával.

A Moldva-parti várost 2017-ben 7,5 millió turista kereste fel - közülük 6,5 millió külföldi állampolgár -, akik 18 millió vendégéjszakát töltöttek a hivatalos szálláshelyeken. A külföldi látogatók között több százezer az olyan, aki Prágában csak az olcsó sörre, szexre és a zajos szórakozásra vágyik. Ezt többnyire a városközpontban keresik, ami egyre inkább kiváltja a lakók és a más igényű turisták bírálatát. Nagyon kedveltek például az úgynevezett sörbiciklik, amelyeken egyszerre 10-14 utas kerekezhet, miközben fogyasztásra egy hordónyi sör áll a rendelkezésükre.

Nagy gondokat okoz például az is, hogy dán fiatalok tízezrei néhány éve a téli iskolai szünetben látogatnak el Prágába. Randalírozásaiknak most azzal próbálnak véget vetni, hogy az érintett időszakban a dán rendőrség is kiküldi képviselőit a cseh fővárosba. Jan Wolf, a városi tanács illetékes képviselője szerint vigalmi negyeddé lehetne átalakítani a városi kiállítási parkot, vagy az egykori vágóhídkomplexumot. Wolf szerint mind a két hely megfelelne egy vigalmi negyed céljaira, mert a városközpontból jól elérhetőek, lakások nincsenek bennük és már most is működnek ott hasonló jellegű vendéglátóipari egységek.

Ezt az ötletet ugyan sokan támogatják, de ellenzőinek a száma sem kevés. A legfőbb érv, hogy mindkét helyen értékes szecessziós épületek vannak, és nem biztos, hogy éppen azokban kellene engedélyezni a korlátlan szórakozást. A probléma azután került újra az előtérbe, hogy a közelmúltban néhány fiatal turista a belvárosban durván megvert két cseh pincért, mert arra figyelmeztették őket, hogy a vendéglőben ne fogyasszanak a magukkal hozott alkoholból.

Szerző

Kizárnák a holland kereszténydemokraták a Fideszt a Néppártból

Publikálás dátuma
2018.06.04. 16:03
Sybrand van Haersma Buma, a CDA vezetője. Fotó: VALERIE KUYPERS / ANP
A Fidesz Európai Néppártból történő kizárásáról fogadott el indítványt a holland Kereszténydemokrata Tömörülés. A kormánypárt ismét csak hazugságnak nevezi az őt érő vádakat, ám tény: egyre többen fordulnak ellene.

Hiába egyeztetett Orbán Viktor személyesen Sybrand van Haersma Bumával, a holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) elnökével az Európai Néppárt májusi csúcstalálkozóján - írja az Index.hu. A CDA a hétvégén fogadott el egy indítványt, ami szerint a Fideszt ki kell zárni a néppártból. A Politico szerint a CDA azt várja a néppártból, húzzák meg azt a vörös vonalat, amit ha valaki átlép, akkor felfüggesztik tagságát.

A Fidesz válaszul közleményben nevezte hazugnak a CDA-t. Mint írják, a párt "visszautasítja a holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) hazugságait és felfüggeszt vele minden kapcsolatot, valamint megvonja támogatását a párt jelöltjeitől, amíg nem kérnek bocsánatot".

Nem a CDA az egyetlen, ami a Fidesz kizárását szeretné az európai pártcsaládból. Legutóbb múlt csütörtökön volt erről szó: akkor a "Stop Soros" kapcsán az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának alelnöke, Josef Weidenholzer szólította fel cselekvésre és a Fidesz elleni fellépésre a Néppárt frakcióvezetőjét. Andreas Nick, a néppárthoz tartozó német CDU képviselője is sürgetett lépéseket a Fidesz ellen, és arról is hallani híreket, hogy a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) is hátat fordít az Orbán-kormánynak, ha nem biztosítja a CEU működését, és nem veszi figyelembe a "Stop, Soros" ügyében a Velencei Bizottság ajánlását. Nemrég pedig a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet indított kampányt a Fidesz Néppártból történő kizárásáért.

Szerző