Előfizetés

Az AfD-t is megosztja a kirohanás

R.T.
Publikálás dátuma
2018.06.05. 07:30
Gauland, Alice Weidelhez (jobbra) hasonlóan, ugyancsak az AfD jobbszárnyához sorolható FOTÓ: AFP/ABDULHAMID HOSBAS

Óriási felháborodást keltett Alexander Gauland, a német szélsőjobboldali Alternatíva (AfD) társelnökének szombat este, a párt ifjúsági szervezete, az „Ifjú Alternatíva” rendezvényén elhangzott kijelentése, amelyben úgy foglalt állást, a nácizmus csak egy csöppnyi madárpiszok Németország történelmében. A lapok egyöntetűen, a leghevesebben utasították el szavait, s azt, hogy a nácik rémtetteinek jelentőségét kisebbíteni akarja. Ugyanakkor még az AfD mérsékeltebben konzervatív támogatói sem tudnak azonosulni a társelnök kijelentésével. Sőt, a politikai erőn belül is nyugtalanságot keltettek szavai.

A Die Zeit cikkében utal arra, hogy a hasonlóan szélsőséges kijelentések rendre ártottak a párt egységének is, s hatalmi harcok kezdődtek minden hasonló eset után. Így történt ez az AfD türingiai tartományi vezetője, Björn Höcke tavaly januárban elhangzott beszéde után is, amikor úgy foglalt állást, hogy a berlini holokauszt-emlékmű (hivatalos nevén az „Európa meggyilkolt zsidóinak emlékműve”), szégyenteljes. Hasonlóan belső feszültséget keltettek Höcke barátja, Jens Maier kijelentései is. Az AfD-politikus, aki egy jelenleg német parlamenti képviselő, egy ízben „kis félnégernek” nevezte az egykori teniszcsillag, Boris Becker fiát. Meier ellen két kizárással fenyegető eljárást is indítottak az AfD-ben, ám egyik sem járt eredménnyel. Belső megosztottságot eredményezett az AfD Szász-Anhalt tartományi volt vezetője, André Poggenburg azzal, hogy „tevehajcsároknak” nevezte török gyökerekkel rendelkező honfitársait.

A jelek szerint azonban Gaulandot cseppet sem zavarta, hogy a múltban még saját pártjában is nyugtalanságot keltettek a szélsőséges megnyilatkozások, sőt látható büszkeséggel töltötte el, amikor az AfD ifjúsági szervezetének aktivistái lelkesen ünnepelték. Ez azonban még a pártvezetésben is kiverte a biztosítékot. Steffen Königer elnökségi tag „visszatetszőnek” nevezte Gauland szavait. Uwe Witt, az AfD parlamenti képviselője pedig a Facebookon kért bocsánatot a társelnök nevében, mint írta, „különösen azoktól a zsidó embertársainktól, akik a náci rezsim áldozataivá váltak”.

Szó sincs azonban arról, hogy mindenki elítélte volna Gaulandot. Az AfD-nek szintén a nemzeti konzervatív szárnyához sorolt Jörg Meuthen társelnök azzal sietett a segítségére, hogy a politikus „nem mentette fel a nemzetiszocialistákat rémtetteikért”.

Még a héten bemutatkozik az új spanyol kormány

Publikálás dátuma
2018.06.04. 19:43
Pedro Sánchez, az új spanyol miniszterelnök (balra). Fotó: GABRIEL BOUYS / AFP
A hét közepén ismerteti kormányának összetételét Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök - mondta José Luis Ábalos, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) szervezeti titkára egy hétfői interjúban, melyről az MTI számol be.

Tájékoztatása szerint az új kormányban nem kapnak tárcát más pártok tagjai csak szocialista politikusok, vagy olyan független személyek, akik valamilyen módon kötődnek a PSOE-hez.

Bejelentette, hogy ismét külön tárcát kap az esélyegyenlőség területe, amely eddig az egészségügyi és szociális minisztérium alá tartozott. Emellett létrehozzák a gyermekszegénység elleni főbiztosságot is, amely közvetlenül a miniszterelnökség alá fog tartozni.

Az új kormány létrehozásakor a paritásos elvet kívánják érvényesíteni, azaz a nemek arányának egyenlőségét.

Pedro Sánchezt pénteken választotta meg miniszterelnökké a spanyol parlament azzal, hogy elfogadta a szocialista párt bizalmatlansági indítványát, és megvonta a bizalmat Mariano Rajoy konzervatív kormányfőtől. A PSOE azért kezdeményezte a kormányfő leváltását, mert a bíróság a múlt héten első fokon ítéletet hirdetett az egyik legszövevényesebb spanyol korrupciós botrányban, a 2009-ben kirobbant úgynevezett Gürtel-ügyben, és megállapította, hogy a korrupciós hálózatból hasznot húzott a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) is. A PP fellebbezett a döntés ellen, amely 245 ezer euró (77,9 millió forint) pénzbüntetés szabott ki rá.

Pedro Sánchez Európa-barát kormány megalakítását ígérte az intézményi, gazdasági, társadalmi és területi stabilitás biztosításának céljával. A szocialista pártnak 84 mandátuma van a 350 fős törvényhozásban, vagyis jelentős kisebbségben vannak - ez még okozhat számukra nehézséget.

Konzervatív vezetőket akar támogatni az Egyesült Államok berlini nagykövete

Publikálás dátuma
2018.06.04. 19:00
Richard Grenell, az Egyesült Államok új berlini nagykövete. Fotó: BERND VON JUTRCZENKA / DPA
Értetlenkedéssel fogadták a német külügyminisztériumban az Egyesült Államok új berlini nagykövetének egy interjúját, amelyben a diplomata kiemelte, hogy tevékenyen támogatni kíván európai konzervatív mozgalmakat és azok vezetőit - jelezte hétfőn a tárca szóvivője az MTI értesülései szerint.

Christopher Burger a berlini kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy a minisztérium felvilágosítást kért az amerikai féltől arról, hogy valóban jól idézték-e a breitbard.com amerikai hírportálon Richard Grenell nagykövetet. Hozzátette: a diplomatát szerdán várják a minisztériumban bemutatkozó látogatásra, amely alkalmat ad majd egy eszmecserére arról, hogy miként kell érteni a hírportálon megjelent interjúban tett kijelentéseit.

Richard Grenell az interjúban a többi között arról beszélt, hogy támogatni kíván az eddigiektől eltérő, "más konzervatív" mozgalmakat és "más vezetőket" Európában. Megjegyezte, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár "egy rocksztár, nagy rajongója vagyok".

A német hírportálok az interjúval kapcsolatban rámutatnak, hogy a diplomácia alapszabályai szerint egy nagykövet nem fejezi ki nyilvánosan politikai mozgalmak, pártok vagy politikai vezetők iránti rokonszenvét.

Erre vonatkozik az interjúval kapcsolatban a német belpolitika számos szereplője által megfogalmazott bírálatok sora is. Így például Ralf Mützenich, a kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) egyik vezető külpolitikai szakpolitikusa, aki egy hétfői nyilatkozatában kiemelte, hogy nem tartozik a nagykövetek feladatai közé a fogadó országban zajló politikai folyamatok befolyásolása.