A hazafias nevelés pedellusa lesz Simicskó

Publikálás dátuma
2018.06.04 23:41
Kormánybiztosként tér vissza a korábbi honvédelmi miniszter Simicskó István Fotó: Népszava
Fotó: /
Ha miniszter már nem lehet, Simicskó kormánybiztosként felügyeli majd a hazafias neveléssel kapcsolatos beruházásokat.

Nem hagyták az út szélén a korábbi honvédelmi minisztert: Simicskó István egy kormányhatározat értelmében 2020-ig kormánybiztosként foglalkozhat majd a korábbihoz nagyon hasonló feladatkörökkel- derül ki a hétfői Magyar Közlönyből.

Az Orbán Viktor által jóváhagyott határozat szerint Simicskóra hárul majd a hazafias és honvédelmi nevelés és az azzal együtt járó beruházások felügyelete. Ez azt jelenti, hogy ő alakíthatja ki a most még csak elméletben létező kormányzati stratégiát

  • állami pénzalapot hozhat létre a közfeladatként említett hazafias nevelés érdekében
  • kialakítja a lövészet rendszerét
  • felügyeli a lövészetet is kiszolgáló Honvédelmi Sportközpontok beruházásait
  • besegít a közszolgálati egyetem hadtudományi karának fejlesztésében

A leírás alapján szinte az is biztos, hogy Simicskó felel majd az iskolai lőpályákért is. Érdekes, hogy bár kormánybiztosként honvédelmi feladatokat lát el, de nem Benkő Tibor honvédelmi miniszter, hanem a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely felügyelete alatt dolgozhat –  mintha kormány nem annyira katonai, hanem politikai feladatnak tartaná a területét. Simicskó István munkáját ötfős titkárság segíti, és államtitkári fizetést, bruttó 990 ezer forintot kap majd munkájáért.

Jellemző, hogy a politikust a honvédelmi tárcától való távozása után szinte azonnal megválasztották a Honvédelmi Sportszövetség  elnökének is, ami mintegy iránymutatást jelentett a kormánybiztosi pozíció felé.

Nem csak Simicskó esett puhára leváltása után: Seszták Miklós korábbi fejlesztési minisztert is kormánybiztossá nevezték ki–  így felügyelheti majd az hangzatos nevű „egyes Kárpát-medencei gazdaságélénkítő programok és összehangolt fejlesztési feladatok, valamint turisztikai fejlesztések koordinációja” nevű feladatcsomagot.

Szerző
2018.06.04 23:41

Befújtak valamit egy kormányablakba, az emberek köhögni kezdtek

Publikálás dátuma
2019.01.16 18:27
illusztráció
Fotó: Népszava/
Az óbudai kormányablak Harrer Pál utcai épületéhez a katasztrófavédelmet is kihívták, de mindenki megúszta a történteket.
Befújtak valamit az óbudai kormányablak Harrer Pál utcai épületébe.  helyszínen tartózkodó olvasónk arról tájékoztatott bennünket, hogy a történtek miatt az ügyfélfogadás is elmaradt. A 24.hu-nak egy helyszínen tartózkodó olvasója elmondta, a történtek miatt az ügyfélfogadás is elmaradt. "Annyit mondtak, hogy az ügyfélfogadás elmarad és kérdezték, hogy rosszul van-e valaki. Sokan köhögtek, de senki nem jelentkezett, az emberek elindultak haza" - idézi olvasóját a portál.

A 24.hu megkereste az ügyben a a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, Kolozsi Péter főhadnagy pedig elmondta: "bennünket azért hívtak ki, mert szúró szagot éreztek és köhögtek. A helyszínre érkező kollégáink hatvan embert kísértek ki az épületből. Mindannyian sérülés nélkül megúszták a történteket. A biztonság kedvéért helyszínre érkezett a katasztrófavédelem mobil laborja is. Méréseket végeztünk, de nem találtunk veszélyes anyagot a levegőben."
2019.01.16 18:27

Az MTA nem szeretné kutatói ösztöndíjakból fizetni a villanyszámlát

Publikálás dátuma
2019.01.16 18:25
MTA-székház - illusztráció
Fotó: Népszava/
Cáfolja az Akadémia, hogy elegendő forrást kaptak volna Palkovics tárcájától az idei évre – a minisztérium által emlegetett összegeket ugyanis kutatók díjazására és hazacsábítására szánják.
Nem felel meg a valóságnak az Innovációs és Technológiai Minisztérium állítása, mely szerint a Magyar Tudományos Akadémia minden törvényes eszközzel rendelkezik feladatai finanszírozásához. Az MTA kutatóközpontjainak 2018. évi maradványa ugyanis teljes egészében kötelezettségvállalásokkal terhelt – írja az Akadémia, válaszként az ITM keddi közleményére.
A tárca  ugyanis azt fejtegette, hogy a havi illetményfizetés fedezetén túl már több mint 8,6 milliárd forintot biztosítottak az idei feladatok ellátására. Ez az összeg azonban az MTA kiválósági programjainak fedezete, vagyis ösztöndíjakra szánták - hangsúlyozza az Akadémia.
Az MTA szerint az említett források – amiket például a legjobb magyar kutatókat hazahívó, illetve itthon tartó Lendület programra szánnak– csak akkor csoportosíthatók át visszatérítendő támogatásként és átmenetileg az intézetek dologi kiadásaira, ha az ITM érvényes jognyilatkozattal kötelezettséget vállal arra, hogy az így felhasznált forrásokat visszapótolja, a kutatóintézet-hálózat jelenleg is zajló átvilágításának eredményétől függetlenül. Ilyen jognyilatkozatokat szeptember óta kér az MTA az ITM-től, egyelőre eredménytelenül.
Mint hozzáteszik, a feltételes közbeszerzés sem oldja meg a kutatóközpontok problémáit, mert a feltételes közbeszerzési eljárás nem alkalmazható közüzemi kiadásokra, a működés általános feltételeit biztosító költségekre vonatkozóan, és igen korlátozottan alkalmazható a kutatási pályázatok tekintetében. Az MTA arra is rámutat, hogy
Palkovics tárcájának 1400 milliárdos költségvetéséből az akadémiai kutatóhelyek éves dologi kiadása kevesebb mint egy százalék.
Ezt pedig  avonatkozó törvények szerint meg kellene kapnia az MTA-nak, erre kérte a minisztert számos alkalommal az MTA vezetése,elnöksége, közgyűlése, sőt a miniszter által delegált hét, a kutatóhálózat átvilágításának módszertanát meghatározó, paritásos MTA elnöki bizottsági tag is.
2019.01.16 18:25
Frissítve: 2019.01.16 18:33