Előfizetés

A hazafias nevelés pedellusa lesz Simicskó

Publikálás dátuma
2018.06.04. 23:41
Kormánybiztosként tér vissza a korábbi honvédelmi miniszter Simicskó István Fotó: Népszava
Ha miniszter már nem lehet, Simicskó kormánybiztosként felügyeli majd a hazafias neveléssel kapcsolatos beruházásokat.

Nem hagyták az út szélén a korábbi honvédelmi minisztert: Simicskó István egy kormányhatározat értelmében 2020-ig kormánybiztosként foglalkozhat majd a korábbihoz nagyon hasonló feladatkörökkel- derül ki a hétfői Magyar Közlönyből.

Az Orbán Viktor által jóváhagyott határozat szerint Simicskóra hárul majd a hazafias és honvédelmi nevelés és az azzal együtt járó beruházások felügyelete. Ez azt jelenti, hogy ő alakíthatja ki a most még csak elméletben létező kormányzati stratégiát

  • állami pénzalapot hozhat létre a közfeladatként említett hazafias nevelés érdekében
  • kialakítja a lövészet rendszerét
  • felügyeli a lövészetet is kiszolgáló Honvédelmi Sportközpontok beruházásait
  • besegít a közszolgálati egyetem hadtudományi karának fejlesztésében

A leírás alapján szinte az is biztos, hogy Simicskó felel majd az iskolai lőpályákért is. Érdekes, hogy bár kormánybiztosként honvédelmi feladatokat lát el, de nem Benkő Tibor honvédelmi miniszter, hanem a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely felügyelete alatt dolgozhat –  mintha kormány nem annyira katonai, hanem politikai feladatnak tartaná a területét. Simicskó István munkáját ötfős titkárság segíti, és államtitkári fizetést, bruttó 990 ezer forintot kap majd munkájáért.

Jellemző, hogy a politikust a honvédelmi tárcától való távozása után szinte azonnal megválasztották a Honvédelmi Sportszövetség  elnökének is, ami mintegy iránymutatást jelentett a kormánybiztosi pozíció felé.

Nem csak Simicskó esett puhára leváltása után: Seszták Miklós korábbi fejlesztési minisztert is kormánybiztossá nevezték ki–  így felügyelheti majd az hangzatos nevű „egyes Kárpát-medencei gazdaságélénkítő programok és összehangolt fejlesztési feladatok, valamint turisztikai fejlesztések koordinációja” nevű feladatcsomagot.

Üres parlamentben tette le esküjét Hadházy Ákos

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2018.06.04. 21:53
Hadházy Ákos, LMP-s képviselő Fotó: Molnár Ádám
Az LMP-s képviselő szerint Kövér László büntetni akarta a kései időponttal, de ő kifejezetten örült, hogy nem kellett részt vennie a kormánypártokkal közös ünneplésben.

Nem volt akadálya annak, hogy Hadházy Ákos is letegye parlamenti esküjét: az LMP-s politikus iratait már korábban megvizsgálta a mentelmi bizottság, így nem került olyan helyzetbe mint a Párbeszéd és az LMP új képviselői, akiknek június 4-i eskütétele kényelmi okok miatt maradt el az Országgyűlésben.

Hadházy a napirendi felszólalások és szinte az összes honatya távozása után, négy ember előtt tette le esküjét – ilyen késői időpontot kapott ugyanis amiatt, hogy korábban nem akart részt venni a parlament  hivatalos nyitóülésén,ahol a kormánypárti képviselők is jelen voltak.

„Gondolom, Kövér László házelnök meg akart leckéztetni az időpont kiválasztásával, de csak szívességet tett vele. Nekem lett volna kellemetlen fanfárok zúgása mellett esküdni, miközben nem tartom legálisnak a választásokat, és azok eredményét. Ha elfelejtjük, hogy jött létre ez a parlament, a következő is így fog megalakulni” - mondta lapunknak Hadházy Ákos.

A politikus elmondta, a későbbiekben folytatja korrupcióinfóit, fő céljai azonban a kormányzati propaganda betiltatás, a bíróségok védelme lesznek, és küzdeni fog azért is, hogy Magyarország minden kormányzati erőfeszítés ellenére csatlakozzon az európai uniós ügyészséghez. Tudom, hogy, különféle törvényjavaslatok beadásától nem fog megremegni a rendszer, de bízom benne, hogy a parlamenti pártokra, és a parlamenti erők együtt képesek a változás kikényszerítésére - hangsúlyozta Hadházy.

Túl sokat beszélt, kirúgták a szociális otthonból

Publikálás dátuma
2018.06.04. 21:35
Fotó: Hornyák Dániel
Noha alig találni munkaerőt, elbocsátottak egy szakképzett gondozót a patalomi szociális otthonból. Kollégái szerint azért, mert szóvá merte tenni a hiányosságokat.

A Somogy megyei Patalomban lévő szociális otthonból nemrég eltűnt egy idős beteg. A 66 éves, erős demenciában szenvedő asszonyra egy mezőn, magatehetetlen állapotban találtak rá a rendőrök május elején. Az intézmény fenntartója, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) megkeresésünkre közölte: kivizsgálták az ügyet, szerintük az asszony akkor kóborolt el, amikor a veszélyes hulladékot elszállító autó is elhagyta az otthon területét. Az SZGYF közölte, hogy az ügyben indított vizsgálat "személyi felelősséget tárt fel" és a "munkajogi felelősségre vonás folyamatban van." Úgy tudjuk, a felelősségre vonás hamar le is zárult: az egyik gondozónőt azonnali hatállyal elbocsátották.

Noha látszólag gyorsan és hatékonyan kezelte az ügyet az intézmény, a dolgozók szerint ennél árnyaltabb a kép: szerintük igazságtalanul rúgták ki kollégájukat. Mint mesélték, amikor az idős asszony eltűnt, ketten felügyeltek a betegekre, a később felelősségre vont gondozónő és egy fiatalabb kollégája. Állításuk szerint a belső vizsgálat során fény derült arra, hogy a fiatalabb gondozó hibájából szökhetett meg a beteg, az ő feladata lett volna bezárni a kaput. Ez állítólag elismerte és a hiba miatt felmondott volna, ám azt nem fogadták el. Helyette mondvacsinált indokokkal idősebb kollégáját rúgták ki.

– Azért akartak a Katitól megszabadulni, mert ő volt az, aki túl sokszor tett szóvá dolgokat – utalt az otthon egyik dolgozója arra, hogy nem ez az első vitás eset az intézményben.

Lapunk is írt korábban arról: az egyik beteg rokonának tapasztalatai szerint az otthonban szakemberhiány miatt nem tudják megfelelően ellátni a betegeket, volt példa arra, hogy a gyógyszereket az irodai munkatárs osztotta ki. Előfordult az is, hogy a gyógyszert nem osztották ki időben, emiatt pedig volt, akit kórházba kellett szállítani. Sokszor az egyébként is túlhajszolt gondozóknak kell takarítaniuk, mosogatniuk, emiatt még kevesebb idejük jut a betegekre.

A dolgozók szerint az elmúlt nyolc hónapban legalább öten mondtak fel, akik nem bírták elviselni a légkört. A munkaerőhiány annyira súlyos, hogy már lényegében bárkit felvesznek, aki jelentkezik, olyanokat is, akiknek fogalmuk sincs arról, mi fán terem a szociális ápolás. Ennek fényében még inkább indokolatlannak tartják Katalin kirúgását, aki nemcsak hazai, de külföldi szociális intézményekben is szerzett ápolási tapasztalatot.

– Soha életemben nem bántak el velem így – mondta lapunknak az elbocsátott gondozónő Katalin, aki szerint először egy olyan papírt akartak vele aláíratni, amiben az állt, szándékos emberi mulasztást követett el. – Ebbe nem mentem bele. Végül közös megegyezéssel távoztam. Nagyon megviselt, ami történt.

Az otthonban korábban vizsgálatot indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az SZGYF, melynek eredményeiről csak annyit árultak el még februárban, hogy több hiányosságot is feltártak, és már intézkedtek azok megszüntetéséről. A dolgozók szerint azonban a vizsgálat óta lényegében minden változatlan. A kirúgási ügy miatt most újból megkerestük az SZGYF-et, s kértük, reagáljanak arra, hogy a dolgozók egy része igazságtalannak érzi kollégájuk elbocsátását. Kérdéseinkre lapzártánkig nem kaptunk válaszokat.

Országos probléma
A patalomi otthon ügyében az alapvető jogok biztosa is vizsgálatot indított, az jelenleg is tart. Az ombudsman korábbi, átfogó felméréséből azonban már kiderült: a legtöbb bentlakásos szociális intézményében nem vagy alig tudják teljesíteni a működés minimális követelményeit, szinte mindenhol kevés a szakképzett gondozó.