Előfizetés

Hivatalából is mennie kell Orbán volt miniszterének?

Publikálás dátuma
2018.06.05. 10:28
Pálinkás József/Népszava fotó

Még júniusban el kell hagynia a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) elnöki székét Pálinkás József akadémikusnak, az első Orbán-kormány oktatási miniszterének, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnökének – írja a 24.hu. Információik szerint eldőlt, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter új embert nevez ki a közel 100 milliárd forintos éves fejlesztési keret felett diszponáló hivatal élére.

A portál felidézi, hogy az előző ciklusban még az NKFI volt a magyar innováció csúcsszerve, de az már korábban világossá vált, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem elégedett a teljesítményével. A számos fejlesztési területet összefogó új innovációs tárca létrejöttével a helyzet jelentősen megváltozott, és miután kiderült, hogy Palkovics személyesen – államtitkár közbeiktatása nélkül – kívánja felügyelni a területet, csak idő kérdése volt a személycsere.

Pálinkás József 2015 óta tölti be az NKFI vezetői posztját. Intő jel lehetett számára, hogy az utóbbi időben politikai támadások érték a kormányoldal médiájában. A választás után a Pesti Srácok – majd a cikket átvéve Bayer Zsolt – egyenesen az „Orbán-ellenes tudományos elit” szószólójának titulálta az akadémikust, Orbán volt miniszterét. A Pesti Srácok szerint Pálinkás a tavalyi CEU-botrány idején „nyíltan szembefordult a kormánnyal”.

Ma vitáznak a rendszerváltás utáni idők egyik legabszurdabb törvényjavaslatáról

Publikálás dátuma
2018.06.05. 10:23
Fotó: Molnár Ádám

MTI hír: 

Az alaptörvény hetedik módosítását és a "Stop Soros" törvénycsomagot kezdi ma tárgyalni az Országgyűlés. Az ülésnap 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd a Trócsányi László igazságügyi miniszter által benyújtott alaptörvény-módosítás vitája következik.  A javaslat szerint a változtatás célja, hogy védje a nemzeti szuverenitást, és tiltsa idegen népesség Magyarországra telepítését. Az alaptörvény hetedik módosításának vitájában először csak az előterjesztői nyitóbeszéd és a vezérszónoki felszólalások hangoznak el, majd elnapolják a vitát.

A képviselők ezt követően folytatják le az egyes törvényeknek a jogellenes bevándorlás elleni intézkedésekkel kapcsolatos módosításáról szóló törvényjavaslat, azaz a "Stop Soros" vitáját. A Pintér Sándor belügyminiszter által benyújtott törvénycsomaggal a kormány meg akarja akadályozni, hogy Magyarországból is bevándorlóország legyen.

Az Európai Unió új általános adatvédelmi rendelete (angol rövidítéssel: GDPR) miatt jogharmonizációs céllal módosítani kell az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényt. Ennek az előterjesztésnek is ma lesz az általános vitája. Az ülésnap végén ismét megnyílik az alaptörvény módosításának általános vitája.

Rongyrázás nélkül is elvihet 150 ezret egy balatoni hét

Vas András
Publikálás dátuma
2018.06.05. 07:10
Az olcsó csapolt sörök 400 forintról indulnak, a jobb nevűek korsójáért 600-at is elkérnek, de ugyanaz a márka lehet 900 forint
Fizetős strand és parkoló, 600 forintos lángos, 300 forintos fagyigombóc – erre számítson, aki a Balatonnál nyaral.

A szálláson kívül komoly költségekre számíthat, aki a Balatonnál akarja tölteni a szabadságát: az árak valamelyest nőttek tavaly óta, hiszen a vállalkozóknak ki kell termelniük a megnövekedett minimálbért, illetve egyes munkakörökbe annyira nincs ember, hogy az ország más vidékeiről nézve elképesztő pénzekért lehet csak alkalmazottat találni.

A pünkösdi hosszú hétvégével lényegében minden vendéglő, presszó, bár, bolt, butik és szálláshely kinyitott, utóbbiak egyelőre előszezoni árakkal dolgoznak, így akad olyan apartman, ahol ezer forint alatt lehet egy éjszakára megszállni. Június közepétől viszont a legolcsóbb helyeken is 2200-2500 forintot kell fizetni személyenként egy éjszakáért, jellemzően nem közvetlen tóparti településeken. A klasszikus balatoni üdülőhelyeken a víztől távoli részeken napi 2500 forintról indulnak a főszezoni személyenkénti árak, ahol relatíve belátható közelségben akadnak strandok, ott 3500 forint/fő/éj az ajánlat, míg a közvetlen vízparti szálláshelyeken 5000-ről indulnak az árak. Természetesen nem a felkapott nyaralóhelyeken, hanem a tó déli oldalának nyugati részén. Ezzel szemben például Siófokon egy apartmanban egy kétágyas szoba medencehasználattal 70 ezerbe is kerülhet. Átlagárakkal számolva egy négytagú család egy hétre 90-150 ezer forintos szállásköltséggel számolhat, s ehhez jön a többi kiadás.

Például a strandbelépő, hiszen feltételezhetően a nyaralás alatt – ha az időjárás is engedi – néhányszor megmártózna a vendég. Aki ha szerencsés, olyan településre utazik, ahol sehol sem kell fizetni a strandokon – például Balatonboglár, Balatonfenyves, Balatonszemes, Balatonkeresztúr, Szántód vagy éppen Zamárdi. A legtöbb üdülőhelyen akadnak ingyenes partszakaszok. A klasszikus strandokon azonban szinte mindenütt belépőt kell váltani: a legolcsóbban a balatonszepezdi víriuszi strandra lehet bejutni, egy felnőttnek 380 forintot kell kifizetnie a napijegyért, de a legtöbb helyen 600-800 forintot kérnek el az egynapos strandolásért. A csúcsot a tihanyi Átrium jelenti, ahová 3000-ért kap bebocsátást a vendég, igaz, ezért biztosítják számára a törölköző-, a napágy-, a napernyő- és kisasztalhasználatot. A gyerekek legolcsóbban a földvári keleti, illetve a badacsonytomaji Herczeg-strandon lubickolhatnak, mindkét helyen 300 forintért engedik be őket, a családi napijegy pedig a gyenesdiási Lidón a legolcsóbb, s a balatonfüredi Esterházyn a legdrágább: előbbi 1500, utóbbi 3700 forint.

A parkolás a kisebb településeken szerencsére ingyenes, a forgalmasabb, felkapottabb üdülőhelyeken viszont 150-500 forint egy óra, vagyis például egy balatonfüredi tóparti vacsorázáshoz nyugodtan hozzá lehet számítani egy ezrest, ha autóval megy az ember.

S ha már vacsora: az étkezést természetesen a legolcsóbban úgy tudja megoldani a vendég, ha elzarándokol valamelyik környékbeli diszkontba vagy hipermarketbe, feltankol egy hétre, és főz a szálláshelyén – már, ha utóbbira van lehetőség. Persze, ha nem is egy többfogásos vacsorára vagy ebédre, de azért a szabadság alatt legalább egyszer mindenki szeretne beülni egy normálisabb helyre. A vendégbarát egységekben 400-ról indulnak az olcsó csapolt sörök, a jobb nevűek korsójáért viszont 5-600-at is elkérnek, ami még mindig baráti, hiszen simán belebotolhat a jámbor vendég ugyanazon márkába 900-ért is. A Balatonhoz a hekk és a lángos is hozzátartozik, előbbit darabra adják, de dekára mérik, jó esetben 1500-ról indul egy kisebb példány, a nagyobbakért viszont 2500-at is otthagyhat az éhes turista, kenyérrel, valami kis savanyúsággal a végösszeg már átlépheti a háromezret. Lángost a tó körül kevés helyen lehet 500 forint alatt enni, ami alsó hangon is 20 százalékos drágulás tavaly óta, és senki se lepődjön meg, ha 700-800 forintot kérnek tőle egy sajtos-tejfölösért – egy négytagú családnál ez is legalább 3000-es kiadás. Retróhangulatba kerülhet az a szerencsés nyaraló, aki gombóconként 200 forintos fagylaltot talál, de inkább 250-300 forintos adagokra kell felkészülni – esetleg még ennél is magasabb árakra.

Vagyis a szállásköltség felett könnyen napi tízezer forintos kiadással is számolhat egy család a balatoni főszezonban, azaz egy egyhetes, egyáltalán nem rongyrázós nyaralás lazán elvihet 150 ezer forintot a családi kasszából.