Fotó: Strudel Hugó
Nagy András újságíró, az amerikai Associated Press munkatársa korábban számos hazai televíziónál, internetes portálnál, újságnál dolgozott, de Japánban is szerencsét próbált. Egy rétesfesztiválon érezte: ezt akarja csinálni.
A tökéletes recepthez körbeutazta az országot, tesztelte a kínálatot, fejkendős néniket faggatott. Egy Hatvan melletti faluból származó asszonynál találta meg, amit keresett: ezt folyamatosan újítva, egyedivé téve, kisebb módosításokkal készíti a rétes tésztáját. Elvégzett egy tanfolyamot, majd mindent egy lapra feltéve megnyitotta saját rétesezőjét Budapest szívében. Azóta hetente egy napot forgat, egy-két napig pék, a többit pedig az üzlet vezetésével tölti.
A tradicionális ízesítésű rétesek mellett az üzletben van dijonimustáros-baconos-újhagymás-krémsajtos, juhtúrós-kolbászos-póréhagymás, spenótos-tojásos és a párolt lila káposztás ízesítésű is. Fajtájukat tekintve létezik olyan, aminél a tészta a tölteléket körbeöleli, de van, amiben a tészta a töltelék között kígyóként tekereg.
Fotó: Strudel Hugó
A nyitás óta Nagy Andrásból helyi hős lett. Az utcán sokan megállítják és gratulálnak neki. Elmondása szerint a rétesezőben minden társadalmi réteg megfordul, de szerencsére mindenki boldogan távozik.