Felhőszakadások enyhítik a hőséget

Publikálás dátuma
2018.06.05. 14:17
Forrás: OMSZ

Tizenöt megyére (Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Vas, Veszprém és Zala) adtak ki elsőfokú figyelmeztetést felhőszakadás veszélye miatt kedd délelőtt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint az érintett területeken intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 milimétert meghaladó csapadék hullhat.

Forrás: OMSZ

Forrás: OMSZ

Délután főként a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén, éjszaka az ország keleti harmadában szórványosan számíthatunk zivatarokra. Ezeket néhol felhőszakadás, átmenetileg viharos szél és kisebb szemű jégeső is kísérheti.

Szerdán napközben a zivatartevékenység nagyobb területre terjedhet ki, a legkisebb eséllyel északkeleten valószínű.

Szerző
Frissítve: 2018.06.05. 15:03

Hét szabadvízi strandnál találtak problémákat

Publikálás dátuma
2018.06.05. 13:01
Képünk illusztráció Fotó: Tóth Gergő
Kiválónak mondható a magyarországi szabadvízi fürdőhelyek vízminősége a most elkészült, az elmúlt négy évre vonatkozó uniós minősítés szerint – közölte az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) kedden az MTI-vel.

A 2014-2017-es időszakot áttekintő vizsgálat eredményéről azt írták: kiváló a fürdővíz minősége a Fertő tó, a hévízi tófürdő és a Tisza-tó esetében, valamint a Velencei-tó és a Balaton fürdőhelyeinek többségén, mindössze a magyarországi tavak és folyók vizének hat százalékánál van gond a vízminőséggel.  

Az összesítés szerint az országos helyzetkép alapvetően pozitív, a 229 minősített fürdővíz 94 százalékban kiváló vagy jó minősítést, 3 százaléka pedig tűrhető minősítést kapott. 

Mindössze hét fürdőhely esett az elmúlt négy év adatai alapján kifogásolt kategóriába:

  • Gödön a felső-gödi szabad strand,
  • Makón a Maros Kalandpart,
  • Mosonmagyaróváron a Mosoni utcai szabad strand,
  • Jándon a Tisza-parti szabad strand,
  • Tivadarban a Tisza-parti szabad strand,
  • Vásárosnaményban a gergelyiugornyai szabad strand
  • és Tiszaszigeten a Turisztikai Központ szabad strand.

Mint írták, a szabadvízi fürdővizek uniós irányelvek alapján készülő minősítését négy év bakteriológiai vizsgálati eredményei alapján állítják össze, de nemcsak egy-egy mintát vesznek figyelembe, hanem a vízminőség változásait és az esetleges egyéb egészségkockázatokat is. Az OKI kiemelte, hogy a fürdési idény előtt a járási hivatalok népegészségügyi osztályai minden strandot ellenőriznek. Egy szezon alatt négy alkalommal vizsgálnak – nyitás előtt és a nyáron havonta egyszer – az üzemeltető által megbízott akkreditált laboratóriumok.

A levett vízmintákban két bakteriális paraméter jelenlétét vizsgálják, amely szennyvíz eredetű szennyeződésre és ebből adódó egészségkockázatra utalhat. A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, ami a köznyelvben kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodását jelenti. Ennek jele a víz kékeszöld elszíneződése, zavarosodása, esetleg habzása. 

Az intézet a nem kijelölt fürdőhelyeken nem javasolja a fürdőzést, mivel ezeken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg. A közegészségügyi veszélyeken túl sok esetben a balesetveszély miatt tiltott a fürdés, például a bányatavaknál.

Szerző

Hivatalából is mennie kell Orbán volt miniszterének?

Publikálás dátuma
2018.06.05. 10:28
Pálinkás József/Népszava fotó

Még júniusban el kell hagynia a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) elnöki székét Pálinkás József akadémikusnak, az első Orbán-kormány oktatási miniszterének, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnökének – írja a 24.hu. Információik szerint eldőlt, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter új embert nevez ki a közel 100 milliárd forintos éves fejlesztési keret felett diszponáló hivatal élére.

A portál felidézi, hogy az előző ciklusban még az NKFI volt a magyar innováció csúcsszerve, de az már korábban világossá vált, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem elégedett a teljesítményével. A számos fejlesztési területet összefogó új innovációs tárca létrejöttével a helyzet jelentősen megváltozott, és miután kiderült, hogy Palkovics személyesen – államtitkár közbeiktatása nélkül – kívánja felügyelni a területet, csak idő kérdése volt a személycsere.

Pálinkás József 2015 óta tölti be az NKFI vezetői posztját. Intő jel lehetett számára, hogy az utóbbi időben politikai támadások érték a kormányoldal médiájában. A választás után a Pesti Srácok – majd a cikket átvéve Bayer Zsolt – egyenesen az „Orbán-ellenes tudományos elit” szószólójának titulálta az akadémikust, Orbán volt miniszterét. A Pesti Srácok szerint Pálinkás a tavalyi CEU-botrány idején „nyíltan szembefordult a kormánnyal”.

Szerző
Frissítve: 2018.06.05. 15:43