Donald Trump megsértődött

Publikálás dátuma
2018.06.05. 15:03
AFP fotó
Az amerikai elnök visszamondta az NFL-bajnok Philadelphia Eagles meghívását a Fehér Házba - informál az Euronews.

A Super Bowlt megnyerő csapat keddre volt hivatalos Washingtonba, de miután több játékos nem ért egyet az elnök himnusszal kapcsolatos álláspontjával, ezért nem kívánt részt venni a ceremónián. Trump ezért törölte a programot. Az előző szezonban nagy vitát váltott ki, hogy több futballjátékos is féltérdre ereszkedett a meccseket megelőző himnusz alatt. Így tiltakoztak, amiért rendőrök lőttek le fegyvertelen afroamerikaiakat. Trump elnök élesen bírálta a játékosokat, tiltakozásukat hazafiatlannak minősítette, miközben ragaszkodik ahhoz, hogy a himnusz alatt büszkén, jobb kezüket a szívükre helyezve állva maradjanak

Szerző
Témák
NFL Trump

Megértünk a pusztulásra? - Vonatbaleset áldozatával szelfizett

Publikálás dátuma
2018.06.05. 14:51
Pályaudvar Olaszországban /Shutterstock fotó
Nem, nem kezdünk prédikációba a magamutogató-őrület ellen, rábízunk mindent a kedves olvasóra.

Észak-Olaszországban történt az eset, amiről a BBC is beszámolt.  Piacenza vasútállomásán elgázolt a vonat egy kanadai asszonyt, a riasztott mentők villámgyorsan a helyszínre érkeztek. Talán ennek a gyorsaságnak is köszönhető volt, hogy a nő lába amputálásával vészelte át a könnyen az életét is követelhető balesetet. A helyszínről, illetve az esetről készült hivatalos felvételeken tűnt fel egy fehér ruházatú fiatalember, aki éppen egy olyan szelfit (önportrét) készít magáról, amelynek hátterét a balesetet szenvedett asszony, illetve az őt ápoló mentők adják.  A Corriere della Sera a sajtót, illetve a netes fórumokat bejáró fotó kapcsán észrevételezte azt is, hogy a szelfit készítő fiatalember egy "V" betűt (győzelem-jel) is formál a szabad kezével. 

A történtek kapcsán vita indult a sajtóban és az online közösségi felületeken, volt, aki szerint a jelenség egy "rákos daganat burjánzásához hasonlóan korrodálja az internetet", míg más védelmébe véve a szelfizőt, azt írta: a fiatal nem egy rossz ember, csak "kikapcsolta a személyiségét."  Egy olasz újságíró, Giorgio A. Lambri a Twittern azt írta: ezek után őt már semmi nem lepi meg a világon. 

Szerző

NATO-gépek vették birtokba Montenegró légterét

Publikálás dátuma
2018.06.05. 14:25
A montenegrói díszőrség felvonja az ország és a NATO zászlóját. Fotó: Savo PRELEVIC / AFP
Egy évvel Montenegró NATO-csatlakozása után az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének repülői megkezdték az ország légterének ellenőrzését - írja az MTI. Az egész Adriai-tengert felügyelheti Montenegróból a szövetség, mely az új tagország vizeinek védelmét is ellátja.

Montenegró 2017. június 5-én vált hivatalosan a NATO teljes jogú tagjává, és ezzel a nyugati katonai tömb 29. országa lett. A 650 ezres Adria-parti országnak ugyan nincs túl jelentős hadserege, ám stratégiailag kiváló fekvésének köszönhetően a NATO az egész Adriai-tengert az ellenőrzése alatt tarthatja.

A montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) beszámolója szerint az évforduló és a légi ellenőrzés megkezdése alkalmából kedden bemutatót tartottak a podgoricai repülőtéren. Predrag Bosnjak védelmi miniszter kijelentette, hogy mostantól Montenegró légterét és területi vizeit is védik a szövetséges erők. Hozzátette: a biztonság növekedése az egyik leglátványosabb "haszna" a NATO-tagságnak, ám emellett a jogállamiság, valamint a korrupcióellenes harc erősítése is fontos hozadéka annak, hogy Montenegró csatlakozott.

A védelmi miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy noha a montenegrói hadsereg igen kicsi, nem elhanyagolható haderőről van szó, s hamarosan megkezdődik a szárazföldi erők és a haditengerészet korszerűsítése.

Szerző
Témák
Montenegro NATO