Előfizetés

Világszerte kérik a Lukács Achívum megmentését

Publikálás dátuma
2018.06.06. 22:11
Könyvespolc a Lukács Archívumban Forrás: Népszava
Az MTA kitiltotta az utolsó dolgozót és lecseréltette a zárakat, ezzel lényegében elérhetetlenné vált a Lukács Györgyről elnevezett archívum.

Petícióban tiltakozik a Mérei Ferenc Szakkollégium a Lukács Archívum bezáratása ellen. A „Mi az Archívummal vagyunk. És Ti?” című felhíváshoz eddig több mint 800-an csatlakoztak világszerte, A lista ide kattintva érhető el.

A szakkollégium emlékeztet rá, hogy az MTA lényegében bezárta az 1972 óta működő és folyamatosan bővülő archívumot azzal, hogy május 24-én az utolsó, huszonnyolc éve ott dolgozó munkatársat is kitiltották a gyűjtemény területéről. Hiába tiltakoztak a döntés ellen korábban nemzetközi szinten is, az MTA lecseréltette a zárakat, és ezzel elvágta a kutatói munka lehetőségét.

Az archívum megmentésért egy alapítvány is küzd, ehhez a harchoz csatlakozott most a Mérei Ferenc Szakkollégium. „Ismételten felszólítjuk (...) az MTA és könyvtára felelős vezetőit, hogy vonják vissza döntésüket, amely nem csupán ellehetetlenítené, de felmérhetetlen károkat is okozna a kutatásnak” - üzeni felhívásában az intézet a tudományos akadémiának

Greenaway Magyarországra jön

Publikálás dátuma
2018.06.06. 15:53
Peter Greenaway brit rendező Velencében, 1995-ben - Fotó: Marcello Mencarini / Leemage /AFP
Filmes látványtervezők munkásságára és a képzőművészeti filmekre, művészportrékra fókuszáló vetítések, mesterkurzusok, kiállítások, művészeti programok és koncertek szerepelnek az októberi Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál repertoárjában; a szolnoki esemény vendége lesz a világhírű Peter Greenaway filmrendező és Allan Starski Oscar-díjas látványtervező is - közölte a fesztivált szervező és annak helyet adó szolnoki TISZApART Mozi szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a szakmájában világhírnevet szerző, magyar származású Alexandre Trauner képzőművész és Oscar-díjas díszlettervező munkássága előtt tisztelgő esemény október 16-án Trauner-konferenciával és -kiállítással nyit. Az esemény Marcel Carné francia rendező 1938-ban bemutatott Külvárosi szálloda című filmjének vetítésével kezdődik, amelynek látványtervezője Trauner volt. A konferencia díszvendége Didier Naert francia látványtervező, Trauner hagyatékának kezelője.

Október 17-én Rajk László, az Oscar-díjas Saul fia című film látványtervezője tart mesterkurzust. Október 18-án Allan Starski lengyel származású produkciós designer továbbképzésén vehetnek részt az érdeklődők, a szakember a Schindler listája című film díszletéért kapta az Oscar-díjat 1993-ban. Az előadás előtt a résztvevők megnézhetik a Zongorista című filmet, amelynek látványvilágáért Starski César-díjat kapott.

A fesztivál sztárvendége Peter Greenaway, a festői filmes ábrázolás mestere. A brit mozi nagy hatású rendezőjének filmes továbbképzését október 19-én tartják. A mesterkurzus nyelve angol, a szervezők szinkrontolmácsolást biztosítanak. A mesterkurzust megelőzően a szervezők levetítik a rendező A rajzoló szerződése című filmjét.

Az 1942-ben született Greenaway kezdetben festőnek készült, ám az európai filmalkotók - Antonioni, Pasolini, Godard, Bergman - filmjeinek hatására érdeklődése korán a filmezés felé fordult, és rendezőként vált ismertté. Sajátos filmjeiben sokat foglalkozik a filmes képi ábrázolással, figyelme elsősorban a filmben rejlő vizuális lehetőségek felé irányul. A művész 2014-ben kapta meg a BAFTA-díjat a brit mozi kiemelkedő hatású alakjaként. A fesztivál nagyjátékfilmes zsűrijének tagja Allan Starski, Rajk László és Didier Naert lesz. A fesztivál ideje alatt a TISZApART Mozi szervezésében tartott filmszakmai mesterkurzusokra filmszakmában dolgozókat, játékfilmes forgatókönyvírókat, rendezőket, producereket, filmes látványtervezőket, filmszakos és képzős egyetemi hallgatókat, képzőművészeket várnak a szervezők. A regisztráció szeptember elején kezdődik - áll a közleményben.

Önálló Joker-filmen dolgozik Jared Leto

Publikálás dátuma
2018.06.06. 12:46
Jared Leto AFP / VALERIE MACON
Jared Leto amerikai színész, zenész, a Suicide Squad – Öngyilkos osztag sztárja önálló Joker-filmen dolgozik: ő alakítja a főszerepet, emellett executive producerként is jegyzi a produkciót – írja az MTI.

Az Oscar-díjas színész a 2016-ban bemutatott Suicide Squad – Öngyilkos osztagban játszotta Jokert, Batman ádáz ellenségét. A Warner Bros. most ennek a szereplőnek szán egy egész produkciót, a film előkészületei már folynak – osztotta meg értesülését a The Hollywood Reporter.

Az Öngyilkos osztagot, amelyben szuperhősös képregények gonoszait és antihőseit gyűjtötték csokorba, David Ayer rendezte. A film 746 millió dolláros (202 milliárd forintos) bevétellel zárta globális forgalmazását. A főszereplők között volt Will Smith és Margot Robbie is.

Az új Joker-film mellett a Warnernél készülőben van egy Joker-eredetfilm is, amelyet Todd Phillips rendez, és amelynek főszerepét Joaquin Phoenix kapja.

A stúdió az Öngyilkos osztag egy másik szereplőjének, a Margot Robbie által alakított Harley Quinn-nek is akar egy filmet. A Warnernél jelenleg három képregényfilmen dolgoznak: decemberben jön az Aquaman, áprilisban a Shazam!, novemberben pedig a Wonder Woman 2.