Trump provokációja

Publikálás dátuma
2018.06.08 07:32
FOTÓ: AFP/ODD ANDERSEN
Fotó: /
Fagypontra kerülhet a német-amerikai viszony Richard Grenell nagykövet kijelentései miatt. A berlini sajtóban döbbenettel írnak Trump politikájának vadhajtásairól.

Richard Grenell éppen egy hónapja foglalta el németországi állomáshelyét az Egyesült Államok Berlinbe akkreditált nagyköveteként, ám már ezen rövid idő alatt jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy még hűvösebbé váljon az amerikai adminisztráció és a német kormány viszonya. A berlini és a washingtoni politikai élet egyes képviselői máris visszahívását követelik.

Önmagában már az is sokatmondó, hogy Grenell a szélsőjobboldali Breitbart honlapjának nyilatkozott. Még megdöbbentőbb volt azonban az, amit mondott. Kifejtette, az európai populista és konzervatív pártok megerősítését szorgalmazza. Kivételes dicséretben részesítette a jobboldali radikális Osztrák Szabadságpárttal (ÖVP) együtt kormányzó néppárti vezetőt, Sebastian Kurz osztrák kancellárt. Kifejtette, a „rocksztár Kurz” nagy támogatója.

Ez a kijelentés igen komoly udvariatlanságnak számít Németországban, ahol Angela Merkel kancellár éppen az ilyen európai politikai erők visszaszorításáért lép fel. A Fehér Ház megvédte Grenellt: „A nagyköveteknek jogukban áll, hogy kifejtsék véleményüket” - válaszolta Heather Nauert, az amerikai külügyminisztérium szóvivője arra a kérdésre, hogy a diplomata Donald Trump amerikai elnök véleményét tolmácsolta-e. Hozzátette, a külképviselet-vezetők időnként olyan véleménnyel állnak elő, amelyet „az emberek vagy szeretnek, vagy nem”.

Megnyilatkozása azonban az amerikai demokraták körében is felháborodást keltett. „Ha Grenell nagykövet a továbbiakban nem tekint el a politikai nyilatkozatok közzétételétől, akkor haladéktalanul vissza kell hívni” - közölte a Twitteren Jeanne Shaheen demokrata szenátor. Hozzátette, a diplomatáknak nem az a dolga, hogy beavatkozzanak a helyi politikai életbe.

Ám nemcsak az Egyesült Államokban, Németországban is megdöbbentek Grenell eddigi fellépésén. Martin Schulz, a német szociáldemokraták volt elnöke a dpa hírügynökségnek elmondta, a nagykövet személye „tarthatatlan”, ezért "le kell váltani". Schulz utalt arra, hogy a nagykövet „ahelyett, hogy semleges álláspontot képviselne a vendéglátó országban, egy politikai mozgalom képviselőjeként lép fel”. A Balpárt egyenesen a nagykövet Németországból való kiutasítását követelte.

Klaus Scharioth Németország korábbi washingtoni nagykövete „teljességgel szokatlannak” nevezte Grenell kijelentéseit. Úgy foglalt állást, egy diplomatának nem csak saját hazája érdekeit kell képviselnie, hanem nyomon kell követnie, mi történik az adott országban, s arról jelentést kell készítenie kormányzata számára. Feladata az is, hogy hidakat építsen a két állam között. Átgondolatlannak nevezte, hogy beleszólt a vendéglátó állam belügyeibe.

Jürgen Chrobog egykor szintén német nagykövetként szolgált Washingtonban. A ZDF televízió reggeli műsorában elmondta, Grenell magatartása felelőtlen, s ennyire rosszul még egyetlen amerikai nagykövet sem kezdte diplomáciai szolgálatát Németországban. Kifejtette, súlyosan megsértette azt az alapszabályt, amely szerint egy nagykövet ne szóljon bele a vendéglátó ország belügyeibe. Ezért nehéz időszakot jósolt számára Németországban. Kemény szavakkal illette az amerikai diplomatát Frank Elbe, aki egykor Lengyelországban és Indiában szolgált német nagykövetként. Egy interjúban úgy foglalt állást, hogy Grenell átlépett egy határt. Szerinte az, amit a nagykövet képvisel „nem stílusváltás, hanem hadüzenet”.

Grenell, aki egykor a Fox Newsban kommentálta rendszeresen a világ eseményeit, szerdán a berlini külügyminisztériumban magyarázkodott. Vendéglátói tudtára adták: át kellene gondolnia németországi szerepét, mert ha így folytatja, nem lesz hatékony nagykövet. Ezt Andreas Nick, kereszténydemokrata parlamenti képviselő árulta el a Deutsche Wellének. Grenell mindenesetre igyekezett enyhíteni kijelentéseinek súlyán, azt közölte, nem örült az interjú visszhangjának, ugyanakkor "csodálattal tekint" Németországra.

A német-amerikai viszony amúgy is rendkívül feszült a Trump által bevezetett importvámok, illetve amiatt, mert az amerikai elnök folyvást sérelmezi, hogy Németország jóval többet exportál az Egyesült Államokba, mint amennyit importál. Grenell aligha segíti elő e viszony javítását.

Megdöbbent a német sajtó
A német sajtó döbbenettel szemléli, hogy Trump politikája miatt fagypontra került a két állam viszonya. A Handelsblatt ugyanakkor megállapítja: Berlinnek ügyes sem kell vetnie ezekre a provokációkra, Németország elég erős ahhoz, hogy elviselje "Trump agitátorának" magánakcióit. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a nagykövet úgy viselkedik, mint „a Boss”, azaz főnöke, Donald Trump.
A lap szerint nem ő az első nagykövet, aki nem érti meg Németországot, de az első, aki szolgálatát a populisták melletti harcként fogja fel. A tagesshau.de elfogadhatatlannak nevezte magatartását, s megállapítja: Trump éppen azért küldte Berlinbe, hogy a németeket provokálja. A Yahoo német kiadása pedig Grenellt a diplomácia "Sergio Ramosának" nevezte.

2018.06.08 07:32

Orvosai szerint is megmérgezték a Pussy Riot aktivistáját

Publikálás dátuma
2018.09.18 15:50

Fotó: AFP/Picture-Alliance/
Pjotr Verzilov már túljutott az életveszélyen, korábban ideiglenesen elvesztette látását, hallását és beszédképességét is.
 Valószínűleg megmérgezték a Pussy Riot orosz ellenzéki pop punk zenekar Berlinben kezelt aktivistáját, kezelőorvosai keddi tájékoztatása szerint nincs más magyarázat a tüneteire.    A Charité egyetemi klinika sajtótájékoztatóján elmondták, hogy Pjotr Verzilov túljutott az életveszélyen, visszanyerte eszméletét, állapota javul. Tudata még nem tisztult ki teljesen, de várhatóan nem szenved maradandó károsodást - írja az MTI.
Tüneteit nagy dózisú méreg okozhatta, amely a belső szervek működését szabályozó vegetatív idegrendszert támadta meg. Az anyagot még nem sikerült pontosan beazonosítani, és azt sem tárták még fel, hogy miként került a szervezetébe.
2018.09.18 15:50
Frissítve: 2018.09.18 16:19

"Magyarország Oroszország egyik kulcspartnere Európában"

Publikálás dátuma
2018.09.18 15:09
Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a moszkvai Kremlben 2018. szeptember 18-án
Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
„A kedvezőtlen dolgok arra valók, hogy legyőzzük őket”– mondta az orosz elnöknek.
Kiegyensúlyozottnak és kiszámíthatónak nevezte a Magyarország és Oroszország közötti kapcsolatot Orbán Viktor miniszterelnök kedden Moszkvában a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való tárgyalása előtt – írja az MTI. A kormányfő a Kremlben az őt fogadó orosz elnök társaságában örömét fejezte ki, hogy idén is megtartják a kétoldalú találkozójukat. „Az önnel való találkozónak nagy jelentősége van a magyar politikában, hiszen fontos partnerei vagyunk egymásnak” – mondta Putyinnak. Magyarországnak szüksége van a kiszámítható partnerekre, és „örülök annak, hogy évek óta kiegyensúlyozott és kiszámítható a két ország közötti kapcsolat” – fogalmazott. A miniszterelnök közölte: azt nem mondhatni, hogy a nemzetközi környezet mindig kedvező lett volna az együttműködéshez, de „a kedvezőtlen dolgok arra valók, hogy legyőzzük őket”, és ez végül is sikerült, mert hiába esett vissza a két ország közötti kereskedelem a szankciók következtében, sikerült megfordítani a tendenciákat. Orbán azt mondta, azzal a szándékkal érkezett Moszkvába Putyinhoz, hogy megköszönje az elmúlt években végzett munkát – amellyel a hanyatlást sikerült emelkedésre változtatni –, és hogy a fejlődésnek további távlatokat nyissanak a kereskedelemben, a beruházásokban, az energetikában, a mezőgazdaságban és a kultúrában. Az orosz elnök arról beszélt: Magyarország Oroszország egyik kulcspartnere Európában és a kétoldalú kapcsolatok sokoldalúan fejlődnek. Putyin méltatta, hogy a kétoldalú kapcsolatok mind a kormányközi bizottság, mind a régiók szintjén jól működnek. Rámutatott arra, hogy a kereskedelmi forgalom pozitív tendenciát mutatott tavaly, 25 százalékkal nőtt, s idén, az első fél évben is ugyanennyivel bővült. Az orosz elnök szerint a kölcsönös beruházások szintje elérte a mintegy 1 milliárd dollárt és további befektetésekre van kilátás.
Orbán és Putyin utoljára júliusban tárgyalt, miután az orosz elnöki hivatal külpolitikai tanácsadója nyilvánosan bejelentette: Vlagyimir Putyin azonnal találkozni akar a magyar miniszterelnökkel. Orbán az egyoldalúan bejelentett találkozó előtt nem sokkal, a brüsszeli NATO-csúcson a szövetséget fenyegető keleti veszélynek nevezte Oroszországot. 

Reakciók

A magyar cégek erősítése, a metrószerelvények kötbérének kifizetése és az Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítésének elutasítása is szerepel az LMP elvárásai között, amelyeket frakcióvezető-helyettesük fogalmazott meg keddi budapesti sajtótájékoztatóján a miniszterelnök moszkvai útjával kapcsolatban. Demeter Márta Orbán látogatásával összefüggésben azt is kifogásolta, hogy „sosem ad kellő tájékoztatást” a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalásairól. Az ellenzéki politikus a kormány feladatának nevezte a magyar vállalatok segítését a multik helyett annak érdekében, hogy a hazai cégek exportképessé válhassanak. Azt a kérdést is feltette: milyen hasznot hozott az embereknek az, hogy az ország csatlakozott a moszkvai székhelyű Nemzetközi Beruházási Bankhoz, és kinek a piacfoglalását szolgálják az innen érkező hitelek. A 3-as metró szerelvényeinek kötbérével kapcsolatban azt mondta: vagy haladéktalanul fizesse ki az orosz fél az összeget, vagy építsen légkondicionálót a szerelvényekbe.    A Magyar Liberális Párt közleményében azt írta: Orbán Viktor a magyar emberek helyett Vlagyimir Putyin céljait szolgálja azzal, hogy a Brüsszel-ellenes harcával folyamatosan hátráltatja a menekültválság valódi megoldását. Az európai határvédelem ötletének elvetésével Orbán hivatalosan is elismerte: abban érdekelt, amiben a Putyin által támogatott, európai szélsőjobboldal is: hogy minél tovább tartson a menekültválság. Putyin célja az európai közösség és Európai Unió szétzilálása, és ebben egyik legfőbb partnere éppen a magyar kormányfő – tették hozzá. „Miközben a július 12-i NATO-csúcson Orbán keleti veszélynek nevezte Oroszországot, a magyar kormányfő ma azért utazott Moszkvába, hogy újabb hosszú távú gázszerződést kössön Putyinnal és részesedést szerezzen az orosz Nemzetközi Befektetési Bankban. Orbán Viktor történelmi bűne, hogy a paksi bővítéssel évtizedekre kiszolgáltatottá tette hazánkat Oroszországnak. Annak az Oroszországnak, amely jelenleg is háborúval fenyegeti Ukrajna függetlenségét és a kárpátaljai magyarokat” – fogalmaztakA párt szerint a Fidesz-kormány nem csak gazdasági és nemzetbiztonsági együttműködésben áll Putyin Oroszországával, hanem politikai szövetségben is. „Orbán illiberális állama ezért üldözi az emberi jogok védelmével foglalkozó magyar civil szervezeteket, ezért szállta meg a Fidesz a jogállamot, és építette le a magyar demokráciát, ezért sértik meg itthon az LMBTQ-szervezetek jogait, ezért akarják tönkre tenni hazánk egyik legjobb egyetemét, ezért burjánzik a korrupció, és ezért szállták a magyar gazdaságot a kormánypárti oligarchák” – olvasható a közleményben.

2018.09.18 15:09
Frissítve: 2018.09.18 15:39