Beperli a Belügyminisztériumot a TASZ

Publikálás dátuma
2018.06.07. 18:01
Pintér Sándor belügyminiszter FOTÓ: Molnár Ádám

Pert indít a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Belügyminisztérium ellen, hogy kiderüljön, történtek-e visszaélésszerű lakcímbejelentések a választások előtt – közölte honlapján a TASZ.

Mint írják, a Political Capital-lel közösen már 2018. április 5-én azt kérték a Belügyminisztériumtól, hogy adjon számot az elmúlt két évben létesített lakcímek számáról településenként. Szerintük ezekből a közérdekű adatokból lehetne következtetni arra, hogy vajon történtek-e visszaélésszerű lakcímbejelentések, amelyek befolyásolhatták a 2018-as általános országgyűlési választást is. A Belügyminisztérium viszont megtagadta a válaszadást.

A közleményben felidézik: a választás előtt a sajtó arról számolt be, hogy egyes településeken a demográfiai változásokkal megmagyarázhatatlan tempóban bővült a lakosság. Ahhoz, hogy megbizonyosodhassanak arról, történtek-e rendszerszerű visszaélések, a Nemzeti Választási Irodához (NVI) és a Belügyminisztériumhoz fordultak, előbbi viszont nem tárolja ezeket a korábbi állapotokra vonatkozó adatokat.

A TASZ szerint a  Belügyminisztérium nem tagadta, hogy az adatok rendelkezésére állnak, de a közérdekű adatigénylést elutasította. 

„A minisztérium egyrészt azzal az átlátszó indokkal próbált kibújni az adatok továbbítása alól, hogy a lakcímnyilvántartás személyes adatokat tartalmaz, azokat pedig nem adhatja ki. Ez nyilvánvalóan szándékos félreértése az adatigénylésnek, hiszen nem beazonosítható módon, hanem számszerűen összesítve kértük a lakcímlétesítésre vonatkozó adatokat. Másfelől a minisztérium azzal próbált érvelni, hogy az adatokat nem köteles közérdekű adatként kiadni, hanem csak jelentős összegért hajlandó kigyűjteni. A kért adatok azonban közérdekű adatok, amelyek korlátozás nélkül megismerhetők és nyilvánosságra hozhatók” – fogalmaztak.

Közleményében a TASZ leszögezte, hogy egy demokráciában nyilvánosnak kell lennie azoknak az adatoknak, amelyek alapján megbizonyosodhatunk a választások tisztaságáról. „Az, hogy a Belügyminisztérium jogellenesen visszatartja ezeket az adatokat, önmagában tovább rombolja a választások tisztaságába vetett közbizalmat” – tették hozzá.

Szerző

Mellár saját mozgalommal győzné le a Fideszt Pécsen

Publikálás dátuma
2018.06.07. 16:42
Mellár Tamás, független országgyűlési képviselő. Fotó: Csortos Szabolcs

A Pécsett tíz ellenzéki párt támogatásával független parlamenti képviselővé választott közgazdász, Mellár Tamás mozgalmat indít annak érdekében, hogy a gazdaságilag rosszul teljesítő baranyai megyeszékhely a civilek széles körű összefogására építve megálljon a lejtőn, és új fejlődési pályára álljon. A Mindenki Pécsért nevet viselő mozgalom fórumot kíván teremteni a város polgárainak, ahol megbeszélhetik az őket érintő közös ügyeket, együtt gondolkodhatnak a lehetséges városfejlesztési alternatívákról, az élhető környezetről, a helyi társadalomról.

Mellár a Népszavának azt mondta, azért is indokoltnak látja a mozgalom elindítását, mert az áprilisi választás megmutatta, hogy nem lehet számítani az ellenzéki pártok összefogására, ugyanakkor Pécs nem várhat tovább, s ezért szükség van a városért tenni akaró polgárok véleményére, szakértelmére, tenni akarására együttműködésére. Mellár hozzátette, hogy a város nem remélhet megoldást Pécs fideszes vezetőitől a problémáira, merthogy épp ők jelentik a problémát.

A 65 esztendős közgazdász abban bízik, hogy a mozgalom képes lesz olyan jelölteket állítani a 2019-es önkormányzati választásra, akik többséget szereznek a voksoláson. A Mindenki Pécsért egyesületként működik majd, és nem kíván párttá alakulni, de hajlandó együtt gondolkodni a vele egy célért küzdő pártokkal.

Arra, hogy egy civil egyesület egy városban legyőzze az önkormányzati választáson a kormánypárt jelöltjeit 2014-ben volt már példa a régióban, hisz Dombóváron és Szigetváron egyaránt ez történt. Ezek a városok zavartalanul működnek azóta is, ám tény, hogy lényegesen nehezebben jutnak központi forrásokhoz, mint a fideszes vezetésű települések.

Szerző

"Szekrényekben megbújó" cipőket keresnek

Publikálás dátuma
2018.06.07. 16:06
Illusztráció/AFP
A Menhely Alapítvány - megosztást is kérve - jelentette meg a Facebookon a könnyed hangvételű felhívást, a mögöttes tartalom azonban már cseppet sem mondható vidámnak. Úgyhogy, tényleg. Nézzenek körül.

Szerző