Horror kamion - 100 ezer euróért halt meg 71 menekült

Publikálás dátuma
2018.06.07. 17:35
Helyszínelés a teherautónál, amelyben az áldozatok testét megtalálták. Fotó: ROLAND SCHLAGER / APA-PictureDesk / APA
Folytatta vádbeszédét az ügyész csütörtökön a Parndorfnál 2015-ben megtalált, hűtőkamionban megfulladt 71 menekült ember ügyében a Kecskeméti Törvényszéken. Schmidt Gábor szerint haláluk az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlott "szándékegysége miatt következett be" - írja az MTI. Az embercsempészek közti telefonbeszélgetés alapján 100 ezer euró elvesztésétől tartva nem engedték el időben az áldozatokat.

A vádirat 26 vádpontot, az embercsempészek 33 szállításának leírását tartalmazza, ezek közül a 25. a parndorfi tragédia. A perben 14 ember ellen emeltek vádat, közülük a parndorfi eset miatt négy embert minősített emberöléssel vádolnak. A vádlottak közül tizenegyet letartóztattak, a hetedrendű, a tizenkettedrendű és a tizennegyedrendű vádlott szökésben van.

Schmidt Gábor ügyész csütörtökön vádbeszédében elmondta: az embercsempész bűnszervezet tagjai - a tizenegy bolgár, két afgán és egy bolgár-libanoni állampolgárságú vádlott - 2015 februárja és augusztusa között 31 alkalommal összesen 1200 embert juttattak illegálisan Nyugat-Európába. Kezdetben 4-5 tagú csoportokban csempészték őket - ezzel a vádlottak fejenként akár 3500 eurót is bezsebelhettek -, de a pénzéhség, a kapzsiság egyre nagyobb csoportok összeállítására ösztökélte őket. A vádirat szerint a bűnbanda 2015 júniusától napi rendszerességgel csempészett embereket Németországba és Ausztriába, személyszállításra alkalmatlan, zárt, levegőtlen furgonokba zsúfolva.

2015. augusztus 26-án hajnalban 71 embert zártak be egy belülről nem nyitható, sötét, szellőzés nélküli hűtőkamionba. A Kecskemétről a határra tartó hűtőkocsiban az 59 férfi, 8 nő és 4 gyermek még magyar területen, gyötrelmes körülmények között megfulladt. A határt Hegyeshalomnál lépték át az embercsempészek, majd Parndorf közelében megálltak, és a hűtőkamiont hátrahagyva távoztak a helyszínről.

A vádirat szerint a Lajosmizsén vásárolt használt hűtőkamion eleve alkalmatlan volt emberek szállítására. A négy fő vádlott, köztük az afgán bandavezér mindezzel tisztában volt, mégis útnak indították a kocsit. A betuszkolt emberek hiába dörömböltek a zárt rakodótér falán, levegőért kiáltva, a főnök telefonos utasítására a kocsi nem állt meg, így az indulás után néhány órával szörnyű szenvedések közepette mindannyian megfulladtak.

A bandavezér és a sofőr között lezajlott telefonbeszélgetés szerint a főnök leszögezte: 100 ezer eurót "bukik", ha megállnak és nem ér célba a szállítmány - mondta az ügyész. Hozzátette, a vádlottak igyekeztek egymásra hárítani a felelősséget, de bebizonyosodott: tisztában voltak azzal, hogy emberek élete forog veszélyben. A halottakkal teli kamiont magára hagyva elmenekültek, és ezután még két fuvar szervezését indították el, a végrehajtásra azonban már nem volt idejük.

Jádi János bíró az MTI-nek elmondta: a védőbeszédek után, várhatóan június 14-én hirdetnek ítéletet

Szerző

Ketten meghaltak egy frontális karambolban Csávolynál (fotók)

Publikálás dátuma
2018.06.07. 17:17
Összetört autó a csávolyi halálos karambol helyszínén Fotó: MTI/Donka Ferenc

Frontálisan ütközött két személygépkocsi az 55-ös főúton Csávoly térségében – írja honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Az ütközésben a másik jármű is a felismerhetetlenségig roncsolódott Fotó: MTI/Donka Ferenc

Az ütközésben a másik jármű is a felismerhetetlenségig roncsolódott Fotó: MTI/Donka Ferenc

A balesetben két ember életét vesztette és egy ember megsérült. A műszaki mentés idejére az érintett szakaszt teljes szélességében lezárták.

Szerző
Frissítve: 2018.06.07. 22:49

Két embert is vonat gázolt el - Figyelmeztet a MÁV

Publikálás dátuma
2018.06.07. 16:39
Illusztráció: Népszava
Balesetek miatt hosszabb menetidővel kell számolniuk a miskolci vonalon vonattal utazóknak - közölte az MTI-vel csütörtökön délután a Mávinform.

Közlésük szerint Emőd állomáson délután fél kettőkor elgázolt egy embert a Keleti pályaudvarról Miskolcra tartó Borsod InterCity, ezért Emőd és Nyékládháza között jelenleg csak az egyik vágányon közlekedhetnek a vonatok. A tájékoztatás szerint az IC utasai egyelőre a vonaton várakoznak, majd egy alkalmas vonatra szállhatnak át, amennyiben megteremtődnek a biztonságos feltételek. Hosszabb menetidővel számoljanak a Budapest-Miskolc vonalon utazók. 

Jelezték azt is: Dunakeszi és Göd között egy tehervonat gázolt halálra egy embert. Itt az egy vágányon közlekedés miatt a Budapest-Vác-Szob vonalon 20-30 perccel hosszabbodott a vonatok menetideje. A vonalon végül késő délutánra újraindulhatott a forgalom, a menetrend szerinti közlekedés fokozatosan áll helyre.

Szerző
Frissítve: 2018.06.07. 18:16