Merkel: kell az afrikai "Marshall-segély"

Publikálás dátuma
2018.06.07. 19:09
Angela Merkel a WDF Europa Forum pódiumbeszélgetésen, 2018. június 7. Fotó: Emmanuele Contini / NurPhoto
Rugalmas szolidaritásra van szükség az Európai Unió (EU) új menekültügyi rendszerében - mondta Angela Merkel német kancellár az MTI beszámolója szerint.

A Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság Europaforum című rendezvényén kiemelte, hogy nem az európai szolidaritás megnyilvánulása, ha egy EU-tagország "soha, senkit" nem fogad be a közös menekültügyi rendszer keretében. Azonban "nagyon rugalmasan" el lehet osztani a feladatokat, és ki lehet építeni a "rugalmas szolidaritás rendszerét" - mondta Angela Merkel.

Hangsúlyozta: a legfőbb cél az illegális migráció visszaszorítása, mert megengedhetetlen, hogy az embercsempészek döntésék el, ki jöhet Európába, ezért gondoskodni kell a külső határ védelméről. "Aki illegálisan érkezik, annak vissza kell térnie a hazájába" - mondta a német kancellár. Hozzátette, a legális migráció lehetőségét viszont biztosítani kell, például a tanulás, a szakmai képzés vagy továbbképzés céljából.

A határvédelem önmagában nem elég, a nemzetközi fejlesztési politika eszközeit is használni kell, így ki kell dolgozni egy "Marshall-tervet" Afrika fejlődésének támogatására, együtt kell működni a tranzitországokkal az illegális migráció elleni küzdelemben, a menekülésre kényszerítő okok felszámolásáért folytatott küzdelemmel pedig jobb életkilátásokat és biztonságot kell teremteni a származási országokban - fejtette ki Angela Merkel.

Soros György: Hogyan mentsük meg Európát?
A megoldást a menekültválságra Soros is egy „afrikai Marshall-segélyben” látja, derül ki múlthéten közzétett leveléből. Ennek eredményeképp nemcsak az ellenőrizetlen menekülthullám apadna el, de lehetővé válna a rendezett bevándorlás megszervezése is, fogalmazott.

Az új menekültügyi rendszerről alkotott elképzeléseiről a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakciójának müncheni tanácskozásán is beszélt. A szerdán, zárt ajtók mögött tartott előadásában a Bayerische Rundfunk (BR) bajor tartományi közszolgálati médiatársaság értesülése szerint kiemelte, hogy nem bizonyult praktikusnak a menekültek tagállamok közötti elosztására szolgáló kvótarendszer - ezt váltaná a "rugalmas szolidaritás rendszerével". Mint mondta, az EU alapjait kérdőjelezné meg, ha nem sikerülne választ találni a migráció kérdésére.

Az EU és az euróövezet tervezett reformjának egyéb elemeiről is szólt Angela Merkel a WDR csütörtöki berlini rendezvényének egy pódiumbeszélgetésén. Hangsúlyozta, hogy a közös menekültügyi rendszertől az euróövezet pénzügyi stabilitásának megerősítéséig valamennyi területen kompromisszumokra lesz szükség.

Ameddig nem sikerül megújítani az ENSZ működését, a Biztonsági Tanács nem állandó tagjai között helyet szerző EU-tagországoknak az egész EU-t képviselő tagként kellene tevékenykedniük, szorosan együttműködve az állandó tag Franciaországgal, mondta még Merkel, az utóbbi napokban ismertetett német terveket megerősítve. A közös, EU-s haderő megteremtésének kilátásairól úgy nyilatkozott, hogy már az is nagy eredmény lenne, ha sikerülne csökkenteni az EU-tagok által használt fegyverrendszerek számát. Rámutatott, hogy a 28 tagállamban jelenleg 178-féle különböző fegyverrendszer működik, míg például az Egyesült Államok haderejében csak 30.

Szerző

Autó rohant az USA szöuli nagykövetségének kapujába

Áttörte egy autó az amerikai nagykövetség épületének kapuját Szöulban – írja a Korea Times.

A jármű vezetője, egy 48 éves férfi a portál szerint azt mondta, egy „Észak-Koreával kapcsolatos ügy miatt” az Egyesült Államokba akar menekülni. Az ütközésben megsérült egy nő.

Szerző

Steve Bannon: Orbánnal a történelem jó oldalán állunk

Publikálás dátuma
2018.06.07. 16:57
Stephen K. Bannon, Donald Trump amerikai elnök volt kampányfőnöke és vezető stratégája. MTI Fotó: Soós Lajos
Trump elzavart tanácsadója a The Spectator hasábjain örvendezett annak, hogy a magyar kormányfő elzavarta Soros Györgyöt és alapítványát.

Nehéz volt nem úgy érezni, hogy a történelem jó oldalán állunk - összegezte tapasztalatait Steve Bannon amerikai alt-right újságíró, miután találkozott Európa legismertebb jobboldali-populista politikusaival, Matteo Salvinivel és Orbán Viktorral.

A szerző a brit konzervatív The Spectator oldalain örvendezett az illiberális felfogás terjedésének: szerinte a magyar miniszterelnök, és az olasz belügyminiszter (A Liga mozgalom politikusa) a demokrácia új meghatározását adták Európának, a liberalizmus elvetésével. „Ezek az emberek az Európa-szerte zajló változások tényleges hajtóerői” - írta Bannon, aki külön kiemelte, hogy Orbán gyakorlatilag elzavarta Magyarországról Soros Györgyöt és a Nyílt Társadalom Alapítványt.

Soros évekig rossz szándékú befolyást gyakorolt az európai és az amerikai politikára, de most mindez visszahullik rá, és "honnan lehetne ezt jobb helyről végignézni, mint Magyarországról, (Soros) szülőhazájából" - idézi sorait az MTI.

Otthon kitagadták, Budapesre jó lesz

Steve Bannon az amerikai Breitbart lap igazgatója, később pedig DonaldTrump stratégiai tanácsadója volt, de mindkét pozíciójából távoznia kellett nyilatkozatai, illetve az amerikai elnök családját megbélyegző könyve miatt.

Személye a magyar kormánynak a botrányok ellenére is ideális volt (akár csak a meleg szélsőjobbos, pedofil gondolatokkal kacérkodó Milos Yiannopoulosé), így Bannont is meghívták a Schmidt Mária vezette XXI. Század Intézet rendezvényére, Bannon közpénzből megszervezett előadására – állítólagos helyhiány miatt – az ellenzéki sajtó be sem juthatott, bár a programon sok hely maradt üresen; később pedig élő videóközvetítését is lekapcsolták.

Szerző