Előfizetés

Vona Gábor politikai elemző lehet

Publikálás dátuma
2018.06.08. 12:25
FOTÓ: Molnár Ádám

Politikai elemzőként térhet vissza a közéletbe Vona Gábor, a Jobbik korábbi elnöke – erről is beszélt Sneider Tamás, a párt jelenlegi vezetője a Magyar Hangnak adott interjújában.

„Vona Gábor most gondolkodik, rendezi az életét, de érdekli a közélet, nem akar kivonulni a politikából. Segít majd nekünk az elkövetkező időkben” – fogalmazott, és hozzátette: „mint politikai elemzőről, biztosan hallunk róla”.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy megjelenhet-e Vona valamilyen fontos pozícióban a pártban, Sneider azt mondta: nincs kizárva, ha ezt egyszer ő is akarja majd. „Ha a Jobbik tovább növekedik, nyilván még több jó emberre lesz szükségünk” – tette hozzá.

Az interjúban Sneider kitért arra is, hogy szerinte Toroczkai László a Fidesz felé sodródik és személyes ambíciói miatt éppen a Jobbik szétszakításán dolgozik – erről itt írtunk bővebben.

Vona Gábor április 9-én jelentette be, hogy a választási eredmények fényében benyújtotta a lemondását, amelyet a Jobbik elnöksége elfogadott. Egyúttal jelezte az elnökség felé, hogy listás parlamenti mandátumát nem fogja átvenni. Később, a Jobbik tisztújításán Sneider Tamást választották elnökké.

Sneider: Toroczkai egyetlen célja a Jobbik szétszakítása

Publikálás dátuma
2018.06.08. 12:09
Sneider Tamás. Fotó: Tóth Gergő
Toroczkai László a Fidesz felé sodródik és személyes ambíciói miatt éppen a Jobbik szétszakításán dolgozik – mondta Sneider Tamás pártelnök. Platformalapítási kísérlete miatt Toroczkai kizárása továbbra sem tűnik kérdésesnek.

Kicsoda Toroczkai László? – tette fel a kérdést a Jobbik elnökének a Magyar Hang. Sneider Tamás úgy válaszolt: olyan valaki, aki szeret szerepelni. „Jelen pillanatban olyan tevékenységet folytat, ami a Fidesznek kedvez. Én úgy érzem, hogy kezd a Fidesz felé sodródni” - tette hozzá.

Toroczkai várható kizárását apróságnak nevezte a pártelnök: 15 ezer tagja van a Jobbiknak, „néha kizárnak néhányat” – fogalmazott. „Toroczkai László azt mondta pár hete, ha nem nyeri meg az elnökválasztást, egyszerű tagként fog tevékenykedni. Én ehhez tartom magam” – jelentette ki Sneider. Továbbra is úgy tartja, hogy mivel platformalapításra nem ad lehetőséget az alapszabály - és aki belépett a pártba, az ezt az alapszabályt el is fogadta -, így indokolt kizárni Ásotthalom polgármesterét.

Sneider Tamás végül úgy foglalta össze a helyzetet:

„Toroczkai Lászlót kizárólag személyes ambíciók vezetik, a történetnek nincs tartalmi része. Egyetlen célja, hogy a Jobbikot szétszakítsa. Nem tud beletörődni abba, hogy a választáson alulmaradt. Egyébként a legnagyobb ellenzéki párt bedarálása a Fidesz nyilvánvaló érdeke lenne”.

Mint korábban megírtukToroczkai nem vett részt  az ügyében tartott csütörtök esti etikai bizottsági ülésen. Lapunknak nyilatkozva azzal indokolta távolmaradását, hogy koncepciós eljárás folyik ellene. Szerinte ugyanis Gyöngyösi Márton frakcióvezető egy interjúban „elszólta magát, előre a kizárásomról beszélt”.

Down-szindrómás gyermekeket lát vendégül az Állatkert

Publikálás dátuma
2018.06.08. 11:25
Illusztráció: Shutterstock
Down-szindrómás gyermekeknek és családtagjaiknak kínál különleges estét a Fővárosi Állat- és Növénykert. A pénteki rendezvény résztvevői megismerkedhetnek az állatkerti állatok életének rejtelmeivel ismerkedhetnek. Budapesten tizennegyedik alakommal rendezik meg az Áloméj az állatkertben elnevezésű programot. A kezdeményezésben világszerte csaknem háromszáz állatkert vesz részt.

Tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Fővárosi Állat- és Növénykert az Áloméj az állatkertben nevű eseményt, amelynek keretében a kert esti zárása után családtagokkal érkező, krónikusan beteg gyermekeket látnak vendégül egy különleges, kifejezetten nekik szervezett programon.

A kezdeményezés ötlete a Rotterdami Állatkerttől származik, amely 1996-ban a Sophia Loren Kórházzal együttműködve 175 rákbetegségben szenvedő gyermeket hívott meg szüleikkel és testvéreikkel együtt, hogy egy felejthetetlen estét szerezzenek nekik. A rendezvény azóta világméretű mozgalommá terebélyesedett: jelenleg a világ 287 állatkertjében szerveznek hasonló programot. Térségünkben 2004-ben rendeztek először áloméjt, Budapesten, Jászberényben és a csehországi Děčínben.

Az idei, budapesti Áloméjre Down-szindrómás gyermekek kaptak meghívást, akik családtagjaikkal együtt vesznek majd részt a sok érdekességet kínáló esti programon, ahol az állatkerti állatok életének rejtelmeivel, illetve az ott dolgozó szakemberek munkájának legérdekesebb mozzanataival ismerkedhetnek meg. Az esemény lebonyolításában résztvevő mintegy hetven állatkerti munkatárs önkéntes felajánlásként, szabadidejében vállal tevékeny szerepet abban, hogy az Áloméjen felejthetetlen élményt szerezzenek a beteg gyerekeknek és családtagjaiknak.