Meghalt Szilvitzky Margit

Publikálás dátuma
2018.06.08 14:17
Fotó: Shutterstock
Fotó: /
Életének 88. évében meghalt Szilvitzky Margit Munkácsy-díjas érdemes és kiváló művész, textil- és képzőművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) volt tanára – közölte az intézmény pénteken az MTI-vel. Az egyetem tájékoztatása szerint a művészt csütörtökön érte halál.

Szilvitzky Margit 1954-ben végzett az Iparművészeti Főiskolán, ahol 1963-1995 között a Textil Tanszék tanára, 1985-től 1995-ig az Iparművészeti Főiskola Mesterképző Intézetének műteremvezetője volt, 1990-ben egyetemi tanári fokozatot szerzett. 1970-től vett részt vidéki és külföldi kiállításokon. Textileket, textilkollázsokat mutatott be, majd egyre több olyan művet készített, amely a festészet felé fordulását mutatta. 1991-ben ösztöndíjjal Rómában dolgozott, ami nagy hatással volt művészetére.

A régi és modern kultúrák találkozása, az ellentétek ábrázolása beépült művészetébe, szívesen használt divatos és kissé elfeledett technikákat és műfajokat egyszerre.

Művészetét több díjjal jutalmazták itthon és külföldön. Munkásságáért 1962-ben Munkácsy-díjat, 1990-ben Érdemes Művész kitüntetést kapott, 1995-ben a Magyar Köztársaság Érdemrendjét vehette át. Művei az Iparművészeti Múzeumban, Szombathelyen, Székesfehérváron, Pécsen és Párizsban is megtalálhatók.

Szerző
2018.06.08 14:17
Frissítve: 2018.06.08 14:17

A soul királynőjének élete képekben

76 éves korában, családtagjaitól körülvéve elhunyt a soul királynője, az amerikai pop leghíresebb női alakja.

Szerző

Megosztás
2018.08.17 10:52
Aretha baptista lelkész édesapjával, és nővérévelAFP/NEW BETHEL BAPTIST CHURCH/
Tizennégy évesen indult a szólókarrierje, a középiskolát már a második évben otthagytaAFP/Ina/ Daniel Lefevre
Kirk Douglas-szel az 1994-es Kennedy Center Honors gálán.AFP/ JOSHUA ROBERTS
Több mint negyven éve, nőként a legelsőként iktatták be a Rock and Roll hírességek csarnokábaAFP/ JOYCE NALTCHAYAN
Luciano Pavarottival egy 1998-as zenei és humanitárius díjátadónAFP/ HENNY RAY ABRAMS
Csökkenő népszerűségének jót tett a Blues brothers című film. 44 Grammy-díjra jelölték, melyekből tizennyolcat nyert elAFP/ TIMOTHY A. CLARY
1999-ben többek között neki is odaítélték a legmagasabb szintű, művészeknek szánt állami kitüntetést, a National Medal of Arts eAFP/ STEPHEN JAFFE
Fellépet a 2003-as NFL bajnoki döntőjének élő showjánAFP/ TIM SLOAN
BUsh elnöktől átvette 2005-ben az Elnöki Szabadság-érdemrendetAFP/ MANDEL NGAN
Hangja együtt erősödött a polgárjogi mozgaloméval, amelynek egyik arca lettAFP/ TOBY JORRIN
Az amerikai pop királynője hetven éven át minden zenét sikerre vitt, amihez csak nyúlt, a nagy fekete dívák közül is az egyik leAFP/ SAUL LOEB
A családok fesztiválján Ferenc pápa előtt énekelt PhiladelphiábanAFP/ TONY GENTILE

Schell Judit: Női csizma az asztalon

Publikálás dátuma
2018.08.17 10:00

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A következő évadtól Schell Judit lesz a Thália Színház művészeti vezetője. Bővítené a társulatot, új rendezőkkel is dolgozna. A Mikroszkóp helyén létrejövő Thália Télikert hamarosan nyit.
Népszava

Eddig úgy tűnt, hogy nincsenek vezetői ambíciói, vagy csak jól titkolta?

Schell Judit

Tényleg nem voltak. Már az is meglepett, hogy Csányi Sándor úgy döntött, átadja másnak a Thália Színház művészeti vezetését.

Népszava

Erről önök beszéltek egymással?

Schell Judit

Hogyne, hiszen egy színházban játszunk, partnerek is vagyunk. Sanyi azt mondta, elfáradt, saját karrierjével szeretne a továbbiakban foglalkozni.

Népszava

És akkor hogyan jött szóba Ön?

Schell Judit

Teljesen váratlanul ért, amikor május közepén Kálomista Gábor, a színház ügyvezetője felhívott, hogy szeretne velem beszélni, mert fontos mondanivalója van. De amit mondott, arra nem számítottam.

Népszava

Kért időt a válaszra?

Schell Judit

Hogyne, erre nem lehet azonnal válaszolni, ha csak nincs az emberben egy évek óta meglévő erős késztetés, hogy vezetői állást töltsön be. Azt a két napot azzal töltöttem, hogy megbeszéljem azokkal, akiket én fontosnak tartok. Elsőként persze a családomat kérdeztem meg. Másrészt felhívtam kollégáimat, hogy támogatnának-e engem ebben az új pozícióban. Házon belül először Molnár Piroskával beszéltem, majd Szervét Tibor véleményét is kikértem. Bennük nagyon megbízom, mind a ketten támogattak.

Népszava

Mit kért öntől Kálomista Gábor?

Schell Judit

Azt kérte, amit Csányi Sanyi elkezdett. Az én feladatom lesz az évadterv kialakítása, a rendezők felkérése és a szereposztások.

Népszava

De gondolom ez nem a most kezdődő évadra vonatkozik, hiszen annak a tervezését ön készen kapta.

Schell Judit

Igen, a most kezdődő évad kilencven százalékban kész, mármint a tervezése. Egy két kiegészítésre lesz szükség csupán. a 2019/20-as évadban viszont lesz lehetőség a mostani 14 fős társulati létszám növelésére. Idén Morócz Adrienn érkezik a társulathoz.

Népszava

A színházban a nyáron rekonstrukciós munkák folynak. Mi változik?

Schell Judit

A nagyszínpadon októbertől játszunk újra. Megújul a hűtés-fűtés rendszer, a lámpapark és a hangosítás. A Mikroszkóp Színpadból egy új játszóhely jön létre Thália Télikert néven saját kamaraprodukciókkal. A nagyszínpad ezentúl is a minőségi szórakoztatás jegyében működik majd. Az Arizona Stúdió befogadó helyszín marad a jövőben is. Az eddigi Új Stúdiót pedig próbahelyszínné alakítottuk.

Népszava

Mi az, amit ön módosítana az eddigi gyakorlaton?

Schell Judit

A Thália látogatottsága kifejezetten magas, ezen semmiképp nem szeretnék változtatni. Szeretném tovább emelni a Thália saját fesztiváljainak az ázsióját. Jó lenne esetleg bizonyos külföldi színházakkal csereprogramot létrehozni, ebbe beletartozhat előadások meghívása kölcsönösen, illetve külföldi rendezőkkel való együttműködés.

Népszava

A szomszédban van több hasonló profilú színház, mint az önöké, például a Centrál. Megférnek egymás mellett?

Schell Judit

Abszolút, sőt inspiráló ez a helyzet. Ami fontos, hogy nem egymás ellen vagyunk.

Népszava

A zenés irány jelenthet önöknek bővülést?

Schell Judit

Nem kizárt, viszont a szintén közelben lévő Operettel, vagy a Madáchcsal nem szeretnénk konkurálni. Meg kell nézni, milyen zenés műfajban lehetünk unikálisak.

Népszava

Mennyire kap szabad kezet a művészeti kérdéseket illetően?

Schell Judit

Teljesen, természetesen nem egyedül fogok dönteni, a lényeges ügyekben egyeztetek az ügyvezetővel és kikérem a jóváhagyását. De hozzám tartozik majd a marketing, a pr és a jegyértékesítés is.

Népszava

Ez gondolom teljesen új az ön számára.

Schell Judit

Valóban, de szeretek tanulni. Egy teljesen új perspektívából is megismerhetem a színházat.

Népszava

Van olyan darab, vagy rendező ami, illetve aki már a fejében van?

Schell Judit

Igen már vannak álmaim. Remélem teljesülnek.

Népszava

A Thália Télikertnek mi lesz a specialitása?

Schell Judit

Ez egy 160 főt befogadó játszóhely lesz. Itt lehetőség lesz komolyabb lélegzetvételű, illetve kísérleti jellegű előadások színrevitelére. Fontos az is, hogy a Thália Télikert koncerteket, kiállításokat befogadó összművészeti térként működjön majd. Szorosabb együttműködést tervezünk a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel.

Népszava

A társulat tagjai rendszeresen szerepelnek televíziós sorozatban, olyanokban is, amelynek a producere a színház ügyvezetője. Ebben lesz változás?

Schell Judit

Az elv mindig az, hogy első a színház. Minden csak utána jöhet. Ebben nem lesz változás.

Népszava

Budapesten egyre több a női színház vezető. Ezek szerint egyre jobban elfogadottabbak a hölgyek a teátrumok élén, vagy a vezetésben?

Schell Judit

Bár ebben a kérdésben még mindig eléggé az előszobában járunk, azért megerősíteném, hogy én művészeti vezető leszek és nem színigazgató. Sok mindenen múlik, hogy ki mennyire fogadja el a nőt, mint vezetőt. Ebben az is meghatározó szerintem, hogy kinek milyen volt a neveltetése, milyen viszonyban volt az édesanyjával, vagy az édesapjával. Itt a színházban, amikor kiderült, hogy én leszek az új művészeti vezető, úgy tapasztaltam, hogy nyolcvan százalékban örültek. És nem azt kérdezték, hogy mit keres egy női csizma az asztalon.

Népszava

A színészi pályáját hogyan befolyásolja az új pozíció?

Schell Judit

Ez egy nappali munka lesz, tehát az estéim továbbra is az előadásoké. A következő évadban én is próbálok majd új produkciókban, ezt az időszakot kell majd jól beosztani.

Névjegy

1995-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Kapás Dezső és Horvai István osztályában. Ezt követően a Radnóti Színházhoz szerződött, ahol nyolc évig volt tag. 2003-ban a Nemzeti társulatához került. 2012 óta a Thália együtteséhez tartozik. 2018-tól a színház művészeti vezetője.   

2018.08.17 10:00
Frissítve: 2018.08.17 10:00