Meghalt Szilvitzky Margit

Publikálás dátuma
2018.06.08. 14:17
Fotó: Shutterstock
Életének 88. évében meghalt Szilvitzky Margit Munkácsy-díjas érdemes és kiváló művész, textil- és képzőművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) volt tanára – közölte az intézmény pénteken az MTI-vel. Az egyetem tájékoztatása szerint a művészt csütörtökön érte halál.

Szilvitzky Margit 1954-ben végzett az Iparművészeti Főiskolán, ahol 1963-1995 között a Textil Tanszék tanára, 1985-től 1995-ig az Iparművészeti Főiskola Mesterképző Intézetének műteremvezetője volt, 1990-ben egyetemi tanári fokozatot szerzett. 1970-től vett részt vidéki és külföldi kiállításokon. Textileket, textilkollázsokat mutatott be, majd egyre több olyan művet készített, amely a festészet felé fordulását mutatta. 1991-ben ösztöndíjjal Rómában dolgozott, ami nagy hatással volt művészetére.

A régi és modern kultúrák találkozása, az ellentétek ábrázolása beépült művészetébe, szívesen használt divatos és kissé elfeledett technikákat és műfajokat egyszerre.

Művészetét több díjjal jutalmazták itthon és külföldön. Munkásságáért 1962-ben Munkácsy-díjat, 1990-ben Érdemes Művész kitüntetést kapott, 1995-ben a Magyar Köztársaság Érdemrendjét vehette át. Művei az Iparművészeti Múzeumban, Szombathelyen, Székesfehérváron, Pécsen és Párizsban is megtalálhatók.

Szerző

A Class FM helyére költözik a Vajna-közeli Retro Rádió

Publikálás dátuma
2018.06.08. 13:43
Forrás: Facebook

A mostanáig ingyenes budapesti FM 99,5 MHz-en fogható, Andy Vajna közeli Retro Rádió nyilvánosan azt népszerűsíti: átköltözik egy másik frekvenciára, mivel ők lesznek az új országos kereskedelmi rádió – vette észre a 24.hu. A költözés után Budapesten a 103,3 MHz-en lesz hallható a Retro – pontosan ott, ahol a Class FM szólt 2016 novemberéig.

Itt van az erről szóló promo:

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa pénteken jelentette be: a HOLD Rádiós és Televíziós Reklám Kft. kérelmére hozzájárul, hogy az országos kereskedelmi rádiós pályázat nemrég kihirdetett nyertese a médiaszolgáltatást az eredetileg tervezett POP FM név helyett Retro Rádió néven kezdje meg június 15-i hatállyal.

A testület két másik szolgáltató szerződésmódosítási kérelmét is elfogadta: június közepétől a Budapest 99,5 MHz-es körzeti, közösségi frekvencián működő Retro Rádió Magyar FM néven, a Nyíregyháza 103,9 MHz-es helyi, kereskedelmi rádiós frekvencián sugárzó Retro FM pedig BestFM néven működhet tovább, a műsortervi arányokra tett változatlan vállalások mellett.

Szerző

Al Pacino is csatlakozott Tarantino Manson-filmjéhez

Publikálás dátuma
2018.06.08. 12:44
FOTÓ: TIZIANA FABI / AFP

Al Pacino is csatlakozott a Once Upon a Time in Hollywood című Quentin Tarantino-film sztárszereposztásához – írja a Variety.com beszámolója alapján az MTI.

Pacino a Leonardo DiCaprio által alakított szereplő ügynökét, Marvin Shwarzot játssza a Sony stúdió filmjében. Al Pacinónak ez lesz az első közös munkája Tarantinóval.

Legelső, Kutyaszorítóban című 1992-ben bemutatott filmje óta Tarantino rendre sztárszereposztással forgat.

A Manson-gyilkosságokról szóló, Hollywoodban játszódó produkcióban Damian Lewis Steve McQueent alakítja, Luke Perry lesz Scotty Lancer, Emile Hirsch Jay Sebing fodrász, Dakota Fanning pedig Lynette „Squeaky” Fromme, a Manson család tagjaként jelenik meg a filmvásznon. A forgatókönyvet is Tarantino írta, aki a rendezés mellett producerként is jegyzi a filmet. Korábban már bejelentették, hogy a szereplők között van Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Burt Reynolds és Timothy Olyphant is.

DiCaprio egy régi tévés westernsztár, Rick Dalton szerepét játssza, a dublőrét, Cliff Booth-t pedig Brad Pitt alakítja. Mindketten a talpon maradásért küzdenek, mivel Hollywood lassan elfelejti őket. De Dalton szomszédságában egy igazi híresség lakik: Sharon Tate.

A produkció 2019. augusztus 9-én kerül a mozikba: a LaBianca-gyilkosságok és Tate meggyilkolásának 50. évfordulóján kezdődik a forgalmazása Észak-Amerikában.

Al Pacino az HBO Paterno című új filmjében nyújtott alakításáért elismerő kritikákat kapott, és hamarosan Martin Scorsese The Irishman című filmjében láthatja a közönség.

Szerző