Új országokkal bővült az ENSZ Biztonsági Tanácsa

Publikálás dátuma
2018.06.08. 21:25
Az ENSZ BT tagjai szavaznak a szervezet New York-i központjában, 2018. június 6-án Fotó: AFP/ Nurfoto/ Luiz Rampelotto
Öt országot választottak a BT nem állandó szereplői közé, Németország is a csoportban van.

Megválasztották pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt új, nem állandó tagját. A 2019. január elsejével kezdődő következő kétéves időszakra Belgium, a Dél-afrikai Köztársaság, a Dominikai Köztársaság, Indonézia és Németország került be a 15 tagú testületbe.

Az ENSZ Közgyűlése elé került ajánlások között csak egy esetben volt versengés: a Maldív-szigetek és Indonézia versengett a megbízatásért, és az utóbbi kapott több szavazatot.

A testületből ugyanezzel a dátummal kikerül Bolívia, Etiópia, Hollandia, Kazahsztán és Svédország, mert lejár a kétéves mandátumuk. Továbbra is nem állandó tag marad Egyenlítői-Guinea, Elefántcsontpart, Kuvait, Peru és Lengyelország. Az állandó tagok: az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia és Oroszország -írja az MTI.

A Biztonsági Tanács az Egyesült nemzetek egyetlen olyan testülete, amely kötelező erejű határozatot hozhat szankciók bevezetéséről, és felhatalmazást adhat erő alkalmazására.

Szerző

Ukrán szélsőségesek vertek szét egy roma tábort

Publikálás dátuma
2018.06.08. 18:33
Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock
A félkatonai alakulat ultimátumot adott, aztán szétverte az illegálisan felhúzott sátortelepet. az ukrán rendőrség szerint senkinek sincs joga pogromok rendezéséhez.

A Nemzeti Osztag elnevezésű ukrán nacionalista szervezet tagjai szétvertek egy illegálisan létesített átmeneti romatábort Kijev egyik parkjában, az ügyben a rendőrség garázdaság miatt eljárást indított - tájékoztatott pénteken az ukrán fővárosi rendőrkapitányság sajtóosztálya.

A hatóság közleményében azt ígérte, hogy keményen fel fognak lépni az effajta törvénysértések ellen, függetlenül attól, milyen szervezet követte el. Senkinek sincs joga - mint írták - pr-célból önhatalmúlag ultimátumokat intézni, és pogromokat végrehajtani más állampolgárokkal szemben, beleértve a nemzeti kisebbségekhez tartozókat.

Az eset előzménye, hogy a parkfelügyelet egyik munkatársa a Facebookon közzétett egy bejegyzést, amelyben arról számolt be, hogy romák "szállták meg" a park egy részét, ahol viskókat tákoltak össze maguknak, folyamatosan pusztítják a környezetet, vágják a fákat, rengeteg szemetet hagynak maguk körül, a park dogozóit pedig nem engedik be az általuk elfoglalt területre. Hozzátette, hogy a parkfelügyelet hiába fordult a rendőrséghez, a hatóság nem reagált.

Erre válaszul a Nemzeti Osztag a Facebookon közzétette: 24 órát adnak a romáknak, hogy maguktól elmenjenek, és eltakarítsák a szemetet. Ezt követően csütörtök este a szervezet egy csoportja megjelent a parkban és szétverte a romák táborát, amiről videofelvételt tettek közzé a Facebookon. A felvétel pénteken már nem volt elérhető. A rendőrség közlése szerint az incidensben senki sem sérült meg.

Az utóbbi időben nem ez volt az első ilyen eset. Áprilisban Kijev egy másik erdős területén az C14 (Szics) nevű szélsőséges nacionalista szervezet aktivistái gyújtottak fel egy roma sátortábort. A rendőrség akkor garázdaság és szándékos gyújtogatás miatt indított eljárást, de senkit sem tartóztattak le. Az akkori incidensben sem sérült meg senki - írja az MTI.

Néhány hete az ország középső részében vertek szét ismeretlenek egy romatábort. Szerhij Knyazjev, az országos rendőrség vezetője az áprilisi kijevi incidens után arról tájékoztatott, hogy a hasonló esetek egyre gyakoribbá válása miatt munkacsoportot hoznak létre jogvédők és a romák képviselőinek bevonásával.

Szerző

Iskolások is megsérültek egy lengyelországi buszbalesetben

Negyvennégy ember, köztük sok gyerek megsérült, amikor balesetet szenvedett egy iskolásokat szállító busz Lengyelországban – írja a rendőrség tájékoztatására hivatkozva a New York Times

Hat súlyos sérültet, köztük négy gyereket mentőhelikopterrel vittek kórházba. Tíz másik ember is kórházba került, 28-an pedig kisebb sérüléseket, többnyire zúzódásokat szenvedtek.

A baleset Tenczyn városában történt, a busz egy teherautóval és egy autóval ütközött össze.

Szerző