Ülni fog Sopronban a Depeche Mode

Publikálás dátuma
2018.06.09. 07:45
FORRÁS: VOLT FESZTIVÁL
Sopron huszonhatodszor várja a rendezvény sok tízezres közönségét és sztárfellépőit.
Dave Gahan Fotó: AFP/Kamil Krzaczynski

Dave Gahan Fotó: AFP/Kamil Krzaczynski

A Depeche Mode első magyarországi fesztiválkoncertjével indít június 26-án, kedden a 26. Telekom Volt Fesztivál, szokás szerint a soproni Lővér Kempingben – közölték tegnapi tájékoztatójukon a fő szervezők, a Sziget Zrt. résztulajdonosai, Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán. A szerda fő húzóneve a brit Hurts, a csütörtöké pedig az Iron Maiden, de a brit veteránok előtt a Telekom nagyszínpadon fellép a The Raven Age és a Skillet is, hajnalban pedig az OTP Bank-Petőfi Rádió nagyszínpadon a norvég Alan Walker csapatja. Aki e napra nem vett jegyet, el is engedheti, hisz mind elkelt. Pénteken például a Hollywood Undeadet, a Limp Bizkitet és Steve Aokit látja vendégül az osztrák határmenti város; szombaton pedig a Clean Bandit és az Avenged Sevenfold a fő név.

Az eseményen a 90 százalékban hazai közönség előtt fellép a magyar fesztiválkaraván szinte összes kiemelkedő alakja, amit kedden Tesco Disco néven 80-as, szombaton pedig Total Dance címszóval 90-es retrobuli színesít. Utóbbin ismét színpadon például Mr. President, Kozsó és az Ámokfutók, Ufo, Náksi és a Happy Gang is. A hamisítatlan művészallűrként a tájékoztató végére beeső efZámbó István idénre egyedi bejárati kapukat tervezett; emellett – a hagyományoknak megfelelően – a fő-főszereplőnek (ezúttal a Depeche Mode-nak) Sopron belvárosában saját padot készít; de ezúttal felavatják a tavaly itt fellépő, majd énekesét elvesztő Linkin Park székét is. A másnaposságot több nappali beszélgetős, civil- és gyerekprogrammal segítik elűzni - az idei kiemelt téma az autizmus -, illetve lesz mozi és a foci-vb 8 mérkőzését is közvetítik.

A napijegy egyelőre 14 ezer, a háromnapos bérlet 33 ezer, a négynapos 37 ezer, az ötnapos bérlet pedig 55 ezer forint, de diákoknak jár kedvezmény. A fizetés készpénzmentes: félretett pénzünktől csak a karszalagba épített chip vagy valamely érintésmentes kütyü révén szabadulhatunk meg.

A szervezők idén ismét rekordszámú, körülbelül 150 ezer – napi átlag 30 ezer – látogatót várnak, ami már-már közelíti a befogadóképesség napi 35 ezres határát. Fülöp Zoltán tájékoztatása szerint eddig ötödével több napijegyet adtak el, mint tavaly, így reméli, hogy nyereséggel zárnak.

Szerző

A debreceni színház kapta az első Sík Ferenc-díjat

Publikálás dátuma
2018.06.08. 15:02
Forrás: Békés Megyei Önkormányzat
A Csokonai Nemzeti Színház kapta a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése által alapított „Sík Ferenc-díj a magyar ősbemutatókért” elnevezésű elismerést. A kitüntetést – ami egy bőrtarisznya, benne egy oklevél és egy Madarassy István szobrászművész által készített plakett - a Pécsi Országos Színházi Találkozó nyitóünnepségén Ráckevei Anna, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója Fekete Péter kulturális államtitkártól és Zalai Mihály megyei elnöktől vette át.

A pesti megyeházán még májusban ülésezett az a hét tagú bizottság, amely a színházak és színházi szakmai szervezetek által delegált hét javaslat közül egyhangúlag a debreceni teátrumot tartotta érdemesnek a kitüntetésre. A Csokonai Nemzeti Színház hosszú évek, évtizedek óta kipróbált és megbízható műhelye a kortárs magyar drámajátszásnak. A társulat évek óta gondozza, fejleszti a drámajátszás legjelentősebb hazai fesztiválját, a DESZKA Fesztivált. E rangos szellemi műhely nemcsak a kortárs drámajátszás seregszemléje, hanem inspirálója is a magyar ősbemutatók megszületésének.

A Békés Megyei Önkormányzat azzal a törekvéssel hozta létre a Sík Ferenc-díjat, hogy tisztelegjen a Békés megyei származású, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, Érdemes és Kiváló művész munkássága előtt. Sík Ferenc a XX. századi magyar színháztörténet meghatározó személyisége volt, törekedett arra, hogy segítse az új magyar drámák megszületését. „Házi rendezője” volt többek között Illyés Gyulának, Sütő Andrásnak, Hubay Miklósnak, Székely Jánosnak. A díjat – évente egy alkalommal – olyan rendező vagy társulat kaphatja, aki, vagy amely sokat tett a magyar drámák színpadra állításáért.

Szerző

Meghalt Szilvitzky Margit

Publikálás dátuma
2018.06.08. 14:17
Fotó: Shutterstock
Életének 88. évében meghalt Szilvitzky Margit Munkácsy-díjas érdemes és kiváló művész, textil- és képzőművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) volt tanára – közölte az intézmény pénteken az MTI-vel. Az egyetem tájékoztatása szerint a művészt csütörtökön érte halál.

Szilvitzky Margit 1954-ben végzett az Iparművészeti Főiskolán, ahol 1963-1995 között a Textil Tanszék tanára, 1985-től 1995-ig az Iparművészeti Főiskola Mesterképző Intézetének műteremvezetője volt, 1990-ben egyetemi tanári fokozatot szerzett. 1970-től vett részt vidéki és külföldi kiállításokon. Textileket, textilkollázsokat mutatott be, majd egyre több olyan művet készített, amely a festészet felé fordulását mutatta. 1991-ben ösztöndíjjal Rómában dolgozott, ami nagy hatással volt művészetére.

A régi és modern kultúrák találkozása, az ellentétek ábrázolása beépült művészetébe, szívesen használt divatos és kissé elfeledett technikákat és műfajokat egyszerre.

Művészetét több díjjal jutalmazták itthon és külföldön. Munkásságáért 1962-ben Munkácsy-díjat, 1990-ben Érdemes Művész kitüntetést kapott, 1995-ben a Magyar Köztársaság Érdemrendjét vehette át. Művei az Iparművészeti Múzeumban, Szombathelyen, Székesfehérváron, Pécsen és Párizsban is megtalálhatók.

Szerző