Még zajlik a rezsieljárás

Publikálás dátuma
2018.06.09 07:24
Shutterstock illusztráció
Fotó: /

Továbbra is zajlik a hazai rezsidíjakkal kapcsolatos uniós kötelezettségszegési eljárás – derül ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető írásbeli kérdésére adott válaszából. Folyamatosak az egyeztetések Brüsszellel, de cél a hazai végfogyasztói energiaárak fenntartása – fogalmaz a tárcavezető.

A brüsszeli bizottság három éve indította el az eljárását: bár a Fidesz állításával szemben nem törölnék el a 2013-2014-es rezsicsökkentést, ám annak egyes elemeit tényleg törvénytelennek ítélik. A szabályok szerint ugyanis az energiacégek továbbháríthatnák illetékeiket és adóikat a fogyasztókra, illetve a vezetékdíj se különbözhet attól függően, hogy a lakosság, vagy az ipar számára szállítanak energiát.

Az Európai Unió azt is sérelmezi, hogy a lakossági díj jó részét nem a közműhivatal állapítja meg, hanem átláthatatlan módon a szakminiszter. Bár az uniós kereset hasonlít a kárt szenvedő energiacsoportok panaszaira, az érintettek nem várták meg a végeredményt: a franciák és az olaszok teljesen kivonultak, a németekkel pedig az Orbán-kabinet láthatólag kiegyezett. Egy érintett a téma kapcsán annyit mondott lapunknak, hogy a továbbra is zajló uniós eljárást a piaci szereplők már nem követik szoros figyelemmel, hisz a befektetők túlléptek rajta. (Más szakértők szerint ráadásul az azóta összeomlott nemzetközi piac miatt az árcsökkentés folytatásának elmaradása ismét tetemes profitot hozott az ágazatnak.)

A szocialista képviselő kikérte Palkovics Lászlónak az európai energiaügynökség (Acer) hatáskörbővítésére vonatkozó véleményét is. Bár a miniszter megismételte az Orbán-kabinet ezzel kapcsolatos korábbi aggályait, hozzáfűzte: bizonyos viták kapcsán kifejezetten támogatjuk az Acer jogosítványainak szélesítését.

Szerző
2018.06.09 07:24

207,5 millióért vesz bútort Matolcsy Ádám cégétől a Testnevelési Egyetem

Publikálás dátuma
2018.08.16 19:59
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
12-en indultak a gyorsított eljárásban lefolytatott közbeszerzésen, 8 pályázat érvénytelen lett. A nyertes Matolcsy György MNB-elnök fiának vállalkozása.
Kormányhatározattal kapott fejlesztési pénzt a Testnevelési Egyetem, amit annak rendje és módja szerint a jó cégnél, a Matolcsy Ádám tulajdonában lévő Balaton Bútor Kft.-nél költöttek el - írja a K-Monitor. 207,5 millió forintért vettek az új campusra többek közt 369 íróasztalt, 569 tantermi asztalt, 318 görgős és 2632 rakosgatható széket, 432 szekrényt.
A cég honlapján nem érhetők el árak és a katalógus is átdolgozás alatt van, így nem egyértelmű, reális-e listaáron a beszerzés. Az azonban feltűnő, hogy a tendernyertes cégtől az áron és jótálláson túl nem kértek gazdasági-pénzügyi garanciákat, a tendert pedig gyorsított eljárásban folytatták le. Meglepő még, hogy 8 ajánlatot is érvénytelennek minősítettek.
2018.08.16 19:59
Frissítve: 2018.08.16 19:59

Öt új légi járat indul Budapestről

Publikálás dátuma
2018.08.16 16:06
Illusztráció
Fotó: AFP/
A Wizz Air, az easyJet és a lengyel LOT is új célállomásokat tesznek elérhetővé a magyar fővárosból a 2018/2019-es téli menetrendben.
A Budapest Airport csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Wizz Air hetente kétszer Doncaster Sheffieldbe, szintén heti kétszer Eilat-Ovdába, az easyJet London-Southendre és Manchesterbe repül majd heti két alkalommal, a LOT pedig februártól heti 12 járatot üzemeltet majd London-City repülőterére. Ezek közül Doncaster Sheffield és London-City repülőtere teljesen új célállomás, a többi repülőtérre más légitársaságok is repülnek Budapestről.
A 2018-as téli menetrendben induló új, Budapestet az Egyesült Királysággal összekötő járatokkal együtt így már 8 légitársaság 10 útvonala közül választhatnak a magyar fővárosból a szigetországba indulók.
A Budapest Airport az első fél évben 6,8 millió utast kezelt, 17,2 százalékkal többet, mint az elmúlt év hasonló időszakában, és várakozások szerint az utasforgalom meghaladja majd a 15 milliót.
2018.08.16 16:06