Előfizetés

Sorosnak ez is bejött

H. G.
Publikálás dátuma
2018.06.10. 17:16
FORRÁS: Facebook

Feltette teljesítményére a koronát Justify. A gesztenyebarna amerikai telivér a lósport történetében a tizenharmadik állat, amely egymás után megnyerte a Kentucky Derbyt, a Prickness és a Belmont Nagydíjat, de közülük csak a második, amelyik egész pályafutása során veretlen maradt. A három különböző hosszúságú pályán aratott diadal különleges teljesítmény, ezt hívják "tripla koronának". Justify értékére jellemző, hogy két felmenője, Secretariat és Seattle Slew is tripla korona győztes, ráadásul idáig az utóbbi volt az egyetlen veretlen.

Justifyra most hosszú és remélhetően sikeres fedező karrier vár. A ló tulajdonosa egy olyan konzorcium, amelyben 15 százalék részesedése van Soros Györgynek. A milliárdos sokáig a szakértők elől is el tudta titkolni, hogy köze van a ménhez. Még a Soros és a lóverseny iránt egyaránt hevesen érdeklődő New York Times is csak a balmonti futam előtt három nappal tudta meg a meglepő részletet.

Sorosnak a jelek szerint szerencséje van a lovakkal. A három évvel ezelőtt szintén tripla koronát nyert American Pharoah a tavaszi fedező idényt Kentuckyban tölti, nyáron ellenben Ausztráliában boldogítja a kancákat. Tulajdonosai Amerikában 200 ezer dollárt kasszíroznak csikónként, Ausztráliában 50 ezer a tarifa. Tekintve, hogy egy átlagos idényben 150 csikót is nemzeni szokott, az éves árbevétel meghaladja a 35 millió dollárt. A nagyságrend majd Justify esetében is hasonló lehet.

Mivel Soros György 2011-ben megszüntette befektetési alapját, és azóta csak a családi pénzt kezeli, nem köteles nyilvánosságra hozni, miként születnek üzleti döntései. Azt sem tudni, hogy ő vagy valamelyik menedzsere talált rá az eleve csúcsversenyzőnek tenyésztett Justifyra. A lovat amúgy ugyanaz az istálló nevelte, amelyik korábban American Pharoah-val is megütötte a főnyereményt. 

Oroszország nem jelent veszélyt - Mondja Václav Klaus

Publikálás dátuma
2018.06.10. 16:54
FOTÓ: DANIEL KARMANN / DPA
Václav Klaus volt cseh államfő szerint Oroszország nem jelent semmiféle veszélyt Csehország számára és Moszkvának újra részt kellene vennie világ gazdaságilag legfejlettebb országait tömörítő (G7) szervezet munkájában.

"Gyerekes és buta dolog kihagyni ebből (a G7-ből) Oroszországot" - jelentette ki Václav Klaus a Prima kereskedelmi televízió vasárnapi vitaműsorában. "Számunkra a Szovjetunió jelentette a veszélyt, a mai Oroszország semmiféle veszélyt nem jelent. Engem (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) valóban semmiképpen nem fenyeget" - fejtette ki a volt cseh államfő.

Véleményét azzal magyarázta, hogy "Moszkva ellentétben Brüsszellel nem küldözget hetente olyan utasításokat, amelyeket be kell dolgoznunk a jogrendszerünkbe, hogy jónak és szófogadónak tartsanak".

"Az Európai Unió egy kényszerzubbony, amely nem sok jót hoz nekünk" - vélekedett az euroszkepticizmusáról ismert cseh politikus. Leszögezte: őt nem zavarná, ha a cseh jogrend lehetővé tenné egy népszavazás kiírását az EU-ból való kilépésről. Klaus megjegyezte, hogy Csehország belépési nyilatkozatát az EU-ba köztársasági elnökként ugyan aláírta, de a belépésről való népszavazáson ellene voksolt.

A konzervatív politikus azt mondta, örül annak hogy Csehország uniós tagságát jelenleg csak a cseh lakosság egyharmada támogatja. "Ez azt bizonyítja, hogy az emberek többsége a nagy propaganda ellenére is képes értelmesen gondolkodni" - hangoztatta a volt politikus.

Václav Klaus, aki a kilencvenes években kormányfő, 2003-2013 között pedig Csehország köztársasági elnöke volt, úgy vélte, hogy a mindenkori cseh kormánynak az EU-val folytatott tárgyalásokon határozottabban és jobban kellene védelmeznie az ország érdekeit.

Trump békülne Phenjannal

Publikálás dátuma
2018.06.10. 11:44
Hasonmások reklámozzák a találkozót Szingapúrban. FOTÓ: ROSLAN RAHMAN / AFP
Az Axios amerikai hírportál értesülése szerint Donald Trump amerikai elnök a diplomáciai kapcsolatok helyreállítását fontolgatja Észak-Koreával.

A portál a keddi szingapúri csúcstalálkozó előkészítésében résztvevő két, meg nem nevezett forrásra hivatkozva közölte, hogy amennyiben Észak-Korea beleegyezik a teljes és ellenőrizhető atomfegyver-mentesítésbe, Donald Trump Phenjanban megnyitná az Egyesült Államok nagykövetségét is. 

Az Axios forrásai hangsúlyozták: erről még nem született döntés, de a csúcstalálkozó egyik témája lesz. A korábban New Yorkban, az Észak- és Dél-Korea határán lévő demilitarizált övezetben és jelenleg Szingapúrban dolgozó amerikai és észak-koreai munkacsoportok szintén megvitatták a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok ügyét.

Az Axios információi szerint az amerikaiakkal együtt dolgozó észak-koreaiak a megbeszéléseken olyan ellentmondásosan nyilatkoztak, hogy nem lehetett leszűrni, a csúcstalálkozón mi várható az észak-koreai féltől.

A hírportál emlékeztetett rá: az 1880-as években az Egyesült Államok diplomáciai kapcsolatot létesített az akkori Koreai Császársággal, de az 1948 szeptemberében kikiáltott Koreai Népi Demokratikus Köztársasággal soha nem volt diplomáciai viszonya.