Sorosnak ez is bejött

Publikálás dátuma
2018.06.10 17:16
FORRÁS: Facebook
Fotó: /

Feltette teljesítményére a koronát Justify. A gesztenyebarna amerikai telivér a lósport történetében a tizenharmadik állat, amely egymás után megnyerte a Kentucky Derbyt, a Prickness és a Belmont Nagydíjat, de közülük csak a második, amelyik egész pályafutása során veretlen maradt. A három különböző hosszúságú pályán aratott diadal különleges teljesítmény, ezt hívják "tripla koronának". Justify értékére jellemző, hogy két felmenője, Secretariat és Seattle Slew is tripla korona győztes, ráadásul idáig az utóbbi volt az egyetlen veretlen.

Justifyra most hosszú és remélhetően sikeres fedező karrier vár. A ló tulajdonosa egy olyan konzorcium, amelyben 15 százalék részesedése van Soros Györgynek. A milliárdos sokáig a szakértők elől is el tudta titkolni, hogy köze van a ménhez. Még a Soros és a lóverseny iránt egyaránt hevesen érdeklődő New York Times is csak a balmonti futam előtt három nappal tudta meg a meglepő részletet.

Sorosnak a jelek szerint szerencséje van a lovakkal. A három évvel ezelőtt szintén tripla koronát nyert American Pharoah a tavaszi fedező idényt Kentuckyban tölti, nyáron ellenben Ausztráliában boldogítja a kancákat. Tulajdonosai Amerikában 200 ezer dollárt kasszíroznak csikónként, Ausztráliában 50 ezer a tarifa. Tekintve, hogy egy átlagos idényben 150 csikót is nemzeni szokott, az éves árbevétel meghaladja a 35 millió dollárt. A nagyságrend majd Justify esetében is hasonló lehet.

Mivel Soros György 2011-ben megszüntette befektetési alapját, és azóta csak a családi pénzt kezeli, nem köteles nyilvánosságra hozni, miként születnek üzleti döntései. Azt sem tudni, hogy ő vagy valamelyik menedzsere talált rá az eleve csúcsversenyzőnek tenyésztett Justifyra. A lovat amúgy ugyanaz az istálló nevelte, amelyik korábban American Pharoah-val is megütötte a főnyereményt. 

Szerző
2018.06.10 17:16

Orvosai szerint is megmérgezték a Pussy Riot aktivistáját

Publikálás dátuma
2018.09.18 15:50

Fotó: AFP/Picture-Alliance/
Pjotr Verzilov már túljutott az életveszélyen, korábban ideiglenesen elvesztette látását, hallását és beszédképességét is.
 Valószínűleg megmérgezték a Pussy Riot orosz ellenzéki pop punk zenekar Berlinben kezelt aktivistáját, kezelőorvosai keddi tájékoztatása szerint nincs más magyarázat a tüneteire.    A Charité egyetemi klinika sajtótájékoztatóján elmondták, hogy Pjotr Verzilov túljutott az életveszélyen, visszanyerte eszméletét, állapota javul. Tudata még nem tisztult ki teljesen, de várhatóan nem szenved maradandó károsodást - írja az MTI.
Tüneteit nagy dózisú méreg okozhatta, amely a belső szervek működését szabályozó vegetatív idegrendszert támadta meg. Az anyagot még nem sikerült pontosan beazonosítani, és azt sem tárták még fel, hogy miként került a szervezetébe.
2018.09.18 15:50
Frissítve: 2018.09.18 16:19

"Magyarország Oroszország egyik kulcspartnere Európában"

Publikálás dátuma
2018.09.18 15:09
Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a moszkvai Kremlben 2018. szeptember 18-án
Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
„A kedvezőtlen dolgok arra valók, hogy legyőzzük őket”– mondta az orosz elnöknek.
Kiegyensúlyozottnak és kiszámíthatónak nevezte a Magyarország és Oroszország közötti kapcsolatot Orbán Viktor miniszterelnök kedden Moszkvában a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való tárgyalása előtt – írja az MTI. A kormányfő a Kremlben az őt fogadó orosz elnök társaságában örömét fejezte ki, hogy idén is megtartják a kétoldalú találkozójukat. „Az önnel való találkozónak nagy jelentősége van a magyar politikában, hiszen fontos partnerei vagyunk egymásnak” – mondta Putyinnak. Magyarországnak szüksége van a kiszámítható partnerekre, és „örülök annak, hogy évek óta kiegyensúlyozott és kiszámítható a két ország közötti kapcsolat” – fogalmazott. A miniszterelnök közölte: azt nem mondhatni, hogy a nemzetközi környezet mindig kedvező lett volna az együttműködéshez, de „a kedvezőtlen dolgok arra valók, hogy legyőzzük őket”, és ez végül is sikerült, mert hiába esett vissza a két ország közötti kereskedelem a szankciók következtében, sikerült megfordítani a tendenciákat. Orbán azt mondta, azzal a szándékkal érkezett Moszkvába Putyinhoz, hogy megköszönje az elmúlt években végzett munkát – amellyel a hanyatlást sikerült emelkedésre változtatni –, és hogy a fejlődésnek további távlatokat nyissanak a kereskedelemben, a beruházásokban, az energetikában, a mezőgazdaságban és a kultúrában. Az orosz elnök arról beszélt: Magyarország Oroszország egyik kulcspartnere Európában és a kétoldalú kapcsolatok sokoldalúan fejlődnek. Putyin méltatta, hogy a kétoldalú kapcsolatok mind a kormányközi bizottság, mind a régiók szintjén jól működnek. Rámutatott arra, hogy a kereskedelmi forgalom pozitív tendenciát mutatott tavaly, 25 százalékkal nőtt, s idén, az első fél évben is ugyanennyivel bővült. Az orosz elnök szerint a kölcsönös beruházások szintje elérte a mintegy 1 milliárd dollárt és további befektetésekre van kilátás.
Orbán és Putyin utoljára júliusban tárgyalt, miután az orosz elnöki hivatal külpolitikai tanácsadója nyilvánosan bejelentette: Vlagyimir Putyin azonnal találkozni akar a magyar miniszterelnökkel. Orbán az egyoldalúan bejelentett találkozó előtt nem sokkal, a brüsszeli NATO-csúcson a szövetséget fenyegető keleti veszélynek nevezte Oroszországot. 
2018.09.18 15:09
Frissítve: 2018.09.18 17:07