Program védi az úszópalántákat

Publikálás dátuma
2018.06.11 07:04
Az edző nem alázhatja meg a fiatalt. FOTÓ: MTI/MARJAI JÁNOS

Új gyermekvédelmi programot dolgozott ki a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ), a szöveg már olvasható a szervezet honlapján, de részletes bemutatását csak június 19-én tervezik. A program újdonsága, hogy a versenyszerűen sportoló gyerekek és fiatalok, a szüleik és a velük foglalkozó edzők számára is magatartási kódexet tartalmaz, amely felsorolja az egymással szemben elfogadott és javasolt beszédmódot, hozzáállást és tetteket. A kódex betartatására jelzőrendszert épít ki a szövetség, másrészt az erőszak minden formájának megszüntetését külön csapat segíti a szervezetben.

Hasonló anyag összeállítására eredetileg Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség akkori elnöke kérte fel Herczog Mária szociológust 2016 tavaszán, az úszóválogatott szexuális erőszak miatt botrányba keveredett és lemondott szövetségi kapitánya, Kiss László távozása után. A gyermekjogok legismertebb hazai szakembere a napokban úgy fogalmazott lapunknak, hogy az anyagot elkészítette, de az úszó szövetségben Bienerth Gusztáv elnökké választásával a kérdés lekerült a napirendről. Amint azt Danks Emese, a MÚSZ gyermekvédelmi felelőse a Népszavának most elmondta, valójában már ebben az időben is kapcsolatban állt egymással az akkor még az ő vezetése alatt működő UNICEF Magyarország budapesti irodája és a szövetség, de a program kidolgozását csak Wladár Sándor elnökké választása után vették elő komolyan, ma pedig már ő is a MÚSZ rendszerében dolgozik.

A sportoló fiatalokkal szemben elkövetett erőszak elleni eredményes fellépésért nem sokkal a magyar botrányok után, 2017-ben az Európa Tanács is harcot indított. Pro Safe Sport nevű kezdeményezésükben is több magyar szakember vesz részt. Egyikük épp Herczog Mária, aki szerint a program képzési csomagja elkészült, reményei szerint hamarosan Magyarországra is eljut. Brüsszelben dolgozó munkatársunk, Halmai Katalin információi szerint a sportoló gyerekekkel szembeni erőszak vagy szexuális zaklatás elleni kampány idén április elején kezdődött, az UEFA és a FIFA támogatja a kezdeményezést. A felhíváshoz és a programokhoz kormányok, sportszövetségek, szervezetek, sportolók és edzők is csatlakozhatnak.

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző