Előfizetés

Drágulnak a magánorvosi szolgáltatások

Publikálás dátuma
2018.06.11. 12:36
Shutterstock illusztráció
Az elmúlt két év alatt harminc százalékkal emelkedtek a magánrendelőkben az árak.

Évente három-négyezer forinttal drágulnak a magánorvosi szolgáltatások – derül ki az UNION Biztosító saját adataiból. Míg az üzleti egészségbiztosítás keretében térített ellátásokért 2016-ban átlagosan 17 800 forintot, tavaly már 19 300 forintot, idén pedig már átlagosan 23 000 forintot fizettek az ügyfeleik.

Akik nem a biztosítás keretében - veszik igénybe ugyanezeket a szolgáltatásokat, azoknak az ilyen orvosi vizitek díja eléri a 20-25 000 forintot. Ez két év alatt közel 30 százalékos díjemelkedést jelent. Egy kisebb szűrőcsomag átlagára ugyanezen idő alatt 40-ről 50 ezer forint körüli összegre emelkedett. Mindennek a hátterében a megnövekedett magánellátási igénybevétel és a legjobb szakemberekért folytatott szolgáltatói versengés egyaránt szerepet játszik.

Az UNION Biztosító adatai szerint a bőrgyógyászati, a nőgyógyászati, az ortopédiai, a gasztroenterológia és különböző laborvizsgálatok a leggyakrabban keresett fizetős ellátás.

A cég felmérése szerint, bár jelenleg az alkalmazottak mindössze nyolcada kap egészségbiztosítási juttatást munkáltatójától, az érintettek többsége fontosnak tartja, hogy cafetéria része legyen az egészségbiztosítás is. Az egészségbiztosítások 95 százalékát vállalatok kötik Magyarországon. Ennek oka - az adómentességen túl - az is, hogy a csoportos biztosítások díja lényegesen kedvezőbb. Ebben a szegmensben egy várakozás nélküli járóbeteg-ellátást, diagnosztikai- és laborvizsgálatokat, valamint kisebb műtéteket is felölelő csomag betegút szervezéssel és tanácsadással már akár fejenként 5-6 ezer forintos havidíj mellett is elérhető.

2 milliárdos "céljuttatást" osztott ki Lázár embereinek

Publikálás dátuma
2018.06.11. 11:30
Lázár János. Fotó: Molnár Ádám
A közigazgatásban eddig példátlan összegeket osztottak szét a választások környékén: a már leköszönt Lázár János Miniszterelnökségén dolgozóknak összesen 3,3 milliárd forintot fizettek ki bérükön felül, derült ki a kancelláriának a 24.hu adatigénylésére adott válaszából. Két részletben jött a pénz, a második körben április 12-ig szétosztott összeg most lett nyilvános: újabb 2 milliárdot kaptak Lázár emberei.

Az uniós támogatások kifizetésének felpörgetéséért járt a plusz pénz, hivatalos nevén céljuttatás. A kormányhatározat munkatervbe foglalta az elérendő számokat, és a maximális teljesítésért akár 24 havi illetmény, munkabér kifizetését tette lehetővé. A június 30-ig mért teljesítmények utáni kifizetésekre már korábban válaszolt a Miniszterelnökség, eszerint 1,3 milliárd forintot kapott 642 dolgozója. A december végéig elért teljesítményhez kapcsolódó extra-juttatás adatára azonban mostanáig kellett várni. Április 12-ig újabb 2.041.975.483 forintot ajándékoztak a Minisztérium 783 munkatársának.

Ezzel együtt, az összesen 3,3 milliárd forint céljuttatás alapján Lázárék fejenként átlagosan 4,6 millió forint jutalmat osztottak szét.

Az eddigi állás alapján a nemzetgazdasági tárcánál volt a legtöbb, 7,8 milliárd forint az összjutalom - bár a kormányhatározat alapján céljuttatást fizető négy minisztériumból eddig csak három méltatta válaszra a közérdekű adatigénylést. A pénzügyminiszter, Varga Mihály átlagban 4,5 millió forint jutalmat adott a dolgozóinak. A legszerényebben az emberminisztériumot akkoriban vezető Balog Zoltán jutalmazhatott: tőle fejenként átlag 2 milliót lehetett kapni.

A pénzosztás forrása részben a kancellária, de zömmel uniós forrás. A 24.hu információja szerint Brüsszelben már várják a céljuttatásról kiállított számlákat, viszont nem áll szándékukban a támogatás kifizetése. A jelek szerint a minisztériumi dolgozók választás környéki ajándékát végül a magyar költségvetésből kanyarítják ki. Közpénzből, ahonnan egyébként is előfinanszírozták.

Már ma főz a magyar szakács a Bocuse d'Or európai döntőjében

Publikálás dátuma
2018.06.11. 10:11
Munkában a nemzetközi zsűri a lengyel döntőn Illusztráció: AFP
Ma kezdődik a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntője Torinóban, amelynek első napján versenyez a Magyarországot képviselő Pohner Ádám is - írta az MTI.

A megmérettetésen a kontinens 20 országának 1-1 szakácsa méri össze tudását, közülük tízen juthatnak tovább a 2019-es lyoni világdöntőre. 

A hétfői versenynapon Magyarország mellett Lengyelország, Belgium, Izland, Németország, Hollandia, Spanyolország, Franciaország, Svájc és az Egyesült Királyság szakácsa főz. Pohner Ádám munkáját Vomberg Frigyes coach, Csillag Richárd commis (segéd) és Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Alapítvány elnöke segíti. A zsűrit idén Széll Tamás vezeti, aki a magyar szakácsok között elsőként 2016-ban Bocuse d'Or Europe győztese lett, majd a 2017-es lyoni világdöntőben a 4. helyezést szerezte meg.

A több mint ötórás szakácsverseny résztvevőinek a gasztronómiai hagyományáról ismert Piemonte tartomány klasszikus termékeit is fel kell használni, például a Castelmagno sajtot, Fassona Piemontese marhafilét, Sant'Andrea típusú Baraggia Biellese e Vercellese rizst, valamint piemonti borjúmirigyet. Újdonságnak számít, hogy a versenyzőknek egy kötelezően felhasználandó alapanyagot is adnak, amely a döntő előtti napig titkos. Vasárnap a Magyar Konyha megírta, a vegetáriánus tányér meglepetés alapanyaga a spagetti. A szakácsoknak a tipikus itáliai tálalással kell felszolgálni kreációikat.