Vitatható tizenegyes

Publikálás dátuma
2018.06.12 07:55
Maradona 2008-ban, Indiában - AFP fotó
Fotó: /
Két nap múlva kezdődik a labdarúgó-világbajnokság. A földkerekség legnézettebb sport- és társadalmi eseményét 1986 óta minden alkalommal a helyszínről tudósítottam. A szerkesztő most azt kérte, állítsam össze e nyolc vb álom tizenegyét.

IKER CASILLAS. Hét meccsen összesen két gólt kapott 2010-ben, igaz, a labda nem nagyon volt az ellenfeleknél. Ám a kapusnak akkor igazán nehéz, ha kevés dolga van. A spanyol örök listát 167 válogatottsággal vezető Siker Casillas azonban nem merevedett el: ha a johannesburgi negyeddöntőben, 0-0-nál nem hárítja a paraguayi Cardozo tizenegyesét, akkor Spanyolország válogatottja talán mindmáig nem világbajnok.

CAFU. Meggyőződésem: amennyiben az 1998-as vb-döntő napjának reggelén Ronaldót nem fogja el az azóta is rejtélyes roham, úgy Cafu hasonlóképpen háromszoros világbajnok lenne, mint Pelé. Ám így is rekorder: ő a legtöbbszörös (142-szeres) brazil válogatott labdarúgó. Na persze, jellemzője volt a felfutás...

PAOLO MALDINI. A sors igazságtalansága, hogy nem nyert világ- és Európa-bajnoki címet, csak vb- és Eb-ezüstöt (1994, 2000), valamint vb-bronzérmet (1990). Túlnőtt ugyanis édesapján, a szintén nagyszerű hátvéd Cesare Maldinin, ennek megfelelően a világbajnokságokon nem kevesebb, mint huszonhárom meccset játszott intelligensen, elegánsan, tisztán, a teljes leszerelés tántoríthatatlan elkötelezettjeként.

FABIO CANNAVARO. Sokan azt mondták, nem érdemelte meg az Aranylabdát 2006-ban. Szerintem messzemenően rászolgált a díjra, mert a veretlenül, 12-2-es gólkülönbséggel világbajnok squadra azzurra mind a hét meccsén kiemelkedően futballozott. A vb-t az olaszországi bundabotrány előzte meg, a Népszabadságban pedig ez a cím zárta: „Hiába a patália, világbajnok Itália”.

ROBERTO CARLOS. Ő is háromszoros világbajnok lehetne, de 1994-ben – a Palmeiras brazil bajnokaként – még kimaradt Branco és Leonardo miatt, míg 1998-ban, szobatársként ő látta a legközelebbről Ronaldo szenvedéseit. Abban az országban, ahol Nilton Santos, Francisco Marinho, Junior Leovegildo is futballozott, alighanem ő minden idők legjobb balbekkje; a bal lába aranyból van, akár a vb-trófea.

XAVI HERNANDEZ. A valaha volt legsikeresebb – 2008 és 2012 között Európa-, világ-, majd újra Európa-bajnokságot nyerő –, sőt egyenesen új dimenzióba emelkedő spanyol válogatott szellemi vezéreként irányított a középpályán. Sportszerkereskedésben vétek lenne alkalmazni, labdát ugyanis életében nem adott el.

TONI KROOS. Lehet-e úgy összeállítani a csillagok vb-tizenegyét, hogy abban senki sincs a brazilokat 2014-ben 7-1-re legyőző, világbajnok németek közül? Lehet, de minek! S ki más kerülne be az All Star-csapatba, mint a müncheni-madridi passzkirály, ha tetszik, a német Xavi?

MICHEL PLATINI. Volt egy francia–olasz meccs (2-0) 1986-ban a mexikóvárosi Olimpiai stadionban. A vb egyetlen helyszínén, amelyen nem fedték be a nézőteret. Déli tizenkettőkor a hőguta kerülgetett mindenkit. De a fődirigens Platini úgy futballozott, hogy ha megégek, akkor sem mozdulok a tribünről.

DIEGO MARADONA. Szintén nyolcvanhat: az argentin extraklasszis kézzel küldte Shilton hálójába a labdát, aztán viszont boszorkányos szólógólt lőtt az angoloknak is, a belgáknak is. Ő maga „Isten kezét” emlegette a szabálytalan, mégis megadott gól után, aki pedig látta a vb-arany- és ezüstérmes virtuózt játszani, annak inkább az isteni láb jutott az eszébe, de hányszor!

RONALDO. A szintén vb-arany- és ezüstérmes brazil csatár a legragyogóbb labdarúgó, akinek páratlan mozgását személyesen volt szerencsém megcsodálni. Induló sebessége, cselezőkészsége, kombinációs és gólérzéke egyaránt lenyűgözött, s nem láttam kapust, aki leszedte volna a labdát Ronaldo lábáról, ha a szédítő 9-es már csak a háló őrével állt szemben. Fenoménnek nevezték; annak is született, kétségtelenül.

FRANCESCO TOTTI. A 2002-es világbajnokságon egy Moreno nevű ecuadori játékelvezető elbánt vele és honfitársaival, de a támadások szervezésének és befejezésének Maestrója 2006-ban megszerezte azt, aminek négy évvel korábban a közelébe sem engedték. Csak tizenkét év telt el azóta, hogy egy csapatban játszott Buffon, Nesta, Cannavaro, Pirlo, Totti, Del Piero – hat világklasszis –, és ott volt még Grosso, De Rossi. Az olaszok most részt sem vesznek a vb-n... Mi történt, Itália?

2018.06.12 07:55

Kacsa volt a horvát válogatott nagylelkűségét bizonyító levél

Publikálás dátuma
2018.07.18 12:58

Fotó: AFP/ CHRISTIAN CHARISIUS / DPA
Mindenki megérdemelné, hogy legalább egy hetet eltöltsön a tengerparton – üzent egy, a horvát válogatott nevében közzétett levél. Később kiderült, hogy egy ebből egy szó sem igaz, valaki helyettük írt szívhez szóló levelet.
Hátrányos helyzetű gyerekeknek ajánlotta fel a világbajnokságon döntős horvát labdarúgó-válogatott a teljes pénzjutalmát – írta az MTI; később azonban kiderült, hogy szó sincs adományról, valaki a csapat nevében tett nagylelkű felajánlást. A Zlatko Dalic szövetségi kapitány, valamint a játékosok és a teljes stáb nevében közzétett nyilvános levél felhívta a figyelmet az ország nehéz helyzetére, jelezte, hogy ezzel a gesztussal legalább néhány gyerek nyarát szebbé tudják tenni. „Horvátország az Európai Unió legszegényebb tagállama, amely húsz éve nyögi a délszláv háború örökségét. Sok gyermek nem tud iskolába járni, az idősek a létminimumon élnek, az egészségügy összeomlóban, a vezetés pedig korrupt” – összegzett a válogatott nevében írt, Facebookon publikált levél. A szerző azt is hozzátette, hogy az országot nem a megfelelő emberek vezetik, éppen ezért nem kérnek a politikusok köszönetnyilvánításaiból, és azt szeretnék, hogy tartsák magukat távol a nemzeti csapat sikerétől. „Ez a torna megmutatta, hogy a labdarúgásban mindenki egyenlő esélyekkel indul. Egy tehetséges generáció egyéniségei igazi csapattá formálódtak, mert alárendelték magukat a közös érdeknek” – fogalmaztak a válogatott tagjai. „Sok gyermek van, aki még nem látta a horvát tengerpartot, pedig mindenki megérdemelné, hogy legalább egy hetet eltöltsön ott” – írták közleményükben. Kiemelték, hogy sok gyerek éhezik, mert a szüleiknek nincs munkájuk, így nem tudnak mit letenni az asztalra. A horvát válogatott döntős szereplésével 28 millió dollárt (7,7 milliárd forintot) keresett a világbajnokságon. A vasárnapi döntőben a francia csapat 4-2-re nyert.  Csakhogy az is kiderült, hogy ebből az összegből egyelőre egy fillért sem látnak a rászoruló gyerekek, a horvát csapat nagylelkűségét bizonyító nyílt levél ugyanis kacsa: az Index Comment.com aloldala szúrta ki, hogy a szöveget valójában bizonyos Igor Premuzic hamisította, aki egy sajátos kísérlet részeként írta meg a bejelentést. „Tegnap levelet írtam egy párhuzamos valóságból. (...) Ebben a képzeletbeli levélben Zlatko Dalic azt teszi, amit egy igazi sportolótól és hazafitól elvárnak” -nyilatkozta Premuzic a horvát Dnevno című lapnak.
2018.07.18 12:58
Frissítve: 2018.07.18 19:18

Egységben az erő

Publikálás dátuma
2018.07.17 19:04

Fotó: DPA/ Marvin Ibo Guengoer
A francia válogatott tagjai csak elvétve csillogtatták meg egyéni erényeiket, a csapategység jelentette a döntő különbséget.
Nincs hely egyetlen francia játékosnak sem a vb álomcsapatában, legalábbis a WhoScored statisztikai szaklap számításai szerint. A WhoScored egy bonyolult algoritmus alapján értékeli a játékosok pályán nyújtott teljesítményét, a futballisták pedig minden mérkőzés után nagyjából 200 statisztikai mérőszám alapján kapnak egy értékelést 1 és 10 között. Szubjektivitás tehát kizárva.
Az objektivitáson alapuló álomcsapat kapuját a dánok tizenegyesölő hálóőre, Kasper Schmeichel őrzi, a védelemben a horvátok ellen hosszabbításban betaláló Mario Fernandes (orosz), a háromgólos kolumbiai Yerry Mina, a Dél-Korea ellen győztes találatot jegyző Andreas Granqvist (svéd) és Marcelo (brazil) kap helyet. A középpályán tűnik fel az angolok utolsó vb-gólját szerző Kieran Trippier, aki a legtöbb gólhelyzetet teremtette a vb-n, továbbá a legtöbb kulcspasszt kiosztó Kevin de Bruyne (belga), a torna legjobb játékosának járó díjat elnyerő Luka Modric (horvát) és a brazil Neymar. A támadó szekcióban a tornát hat találattal záró Harry Kane kap helyet, aki a gólkirálynak járó Aranycipőt hódította el, társa pedig a belgáktól legtöbb sikeres cselt bemutató Eden Hazard, aki a legmagasabb átlagpontszámot kapta a vb teljes mezőnyében.
Sok hűhó semmiért, túlzóan akár így is jellemezhetnénk teljesítményüket, ugyanis a franciák annyira szervezetten futballoztak, hogy egyik meccsükön sem volt az az ember benyomása, hogy vesztesen távoznak a pályáról. Szubjektíven nézve viszont akár Raphael Varane, Lucas Hernández, Paul Pogba, Antoine Griezmann vagy Kylian Mbappé neve kapcsán is számtalan indokot lehetne találni arra, miért érdemes őket az álomcsapatba tenni.
A fogadóirodák a vb lezárultával pedig frissítették oddsaikat az Aranylabda-szavazás kapcsán. A bukmékereknél továbbra is a Juventushoz szerződő Cristiano Ronaldo a favorit, ám Mbappé, Griezmann és Modric sikerére is kevesebb pénzt fizetnének, mint Lionel Messiére.
És ha már szóba került a PSG 19 éves gólzsákja, Mbappé még a torna előtt jelezte egyetlen petákot sem fogad el, amiért a címeres mezért kiteszi szívét lelkét. Végül közel 500 ezer dollárt keresett, ezt az összeget pedig a Premiers de Cordée nevű szervezetnek adományozza, amely beteg gyerekeknek biztosít sportolási lehetőséget, edzéseket és tornákat szervez. Azóta pedig úgy hírlik, a Barcelona középhátvédje, a még Kamerunban született Samuel Umtiti is ezt az utat választotta.
A francia válogatott tagjai jókora ünneplésben vettek részt a döntőt követően, most pedig eljött az ideje, hogy beváltsák vb-t megelőző fogalmaikat. Adil Rami ugyan egyetlen percet sem töltött a pályán, máris szaván fogták. A rutinos bekk azt ígérte, hogy vb-arany esetén kiáll egy mérkőzésre a kétszeres olimpiai bajnok cselgáncsozóval, Teddy Rinerrel. A TF1 francia televízió pedig gyorsan össze is hozta a párbajt. Az újdonsült világbajnokok közül Nabil Fékir és Olivier Giroud koponyája kopaszra borotválását vállalta, Thomas Lemar befesti a haját, Hugo Lloris kocsmatúrára hivatalos Nizzában, Blaise Matuidi pedig arra vállalkozott, hogy Párizsból elbiciklizik a nagyjából 800 kilométerre fekvő Torinóba.
Ami a mögöttünk hagyott vb-t illeti, a változás szele már megcsapta a viadalt, ugyanis debütált a videóbíró. A tapasztalatok többnyire pozitívak, ám a működésén még jócskán lehet javítani. A következő, katari vb-t pedig már nem nyáron rendezik, s talán már nem csak 32 csapat vesz részt rajta. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség 2026-ban már biztosan 48 csapattal fogja szervezni a tornát, sőt, a lobbi elindult, hogy már 2022-ben, Katarban is 48-an legyenek.
Emellett pedig a sörözős nyári meccsnézéseket is elfelejthetjük, hiszen a viadalt 2022. november 21. és december 18. között tartják.
2018.07.17 19:04