Jó hírek a világból - Megkegyelmeztek Penka tehénnek

Publikálás dátuma
2018.06.11. 18:01
Illusztráció/Fotó: Kállai Márton
A sok szörnyűség, tagédia mellett, ami történik a világban, annak is örülni lehet, ha egy tehén sorsa váratlan és kedvező fordulatot vesz.Legutóbb múlt időben írtunk a "határsértő" jószág tragikus végéről, de szerencsére a végkifejletről szóló hír téves volt. Penka él, és egy darabig, ha minden jól megy, élni is fog, a bolgár hatóságok ugyanis megkegyelmeztek a vemhes tehénnek.

Mint az Euronews nyomán megírtuk, a bolgár-szerb határon fekvő Kopilovtsi faluban élő, hat hónapos vemhes tehén véletlenül átsétált a szerb oldalra. A jószág az oltomatsi határátkelőhelynél, az ellenőrzőpontnál ment át a határon, egyetlen rendőr, vagy vámos sem állította meg. Bemehetett Szerbiába, keresztül a határon anélkül, hogy bárki megállította volna – mondta Ivan Haralampiev, az állat gazdája. Penkát egy szerb gazda találta meg, ő a tehénen lévő jelzés alapján azonosította az állatot, és visszavitte Bulgáriába az eredeti gazdához, akinek öröme azonban nem tarthatott sokáig . A vemhes tehén ugyanis hiába kapott szerb állatorvosi igazolást arról, hogy tökéletes egészségi állapotban van, a bolgár hatóságok - a fent említett verdiktre hivatkozva - mégis úgy döntöttek, hogy kivégzik Penkát.

Ámde

Penka megmentésére kampány indult, akik szerint az intézkedés ostobaság és felesleges, egészen az Európai Bizottságig mentek segítségért. Többek között az állatszeretetéről is közismert Sir Paul McCartney is beszállt a lobbizásba, ami nyilván sokat nyomott a latban.  Így végül a bolgár hatóságok bejelentették: engedélyezik, hogy Penka visszatérjen a gazdájához. A bolgár élelmiszerbiztonsági hatóság közleményben azt írta, a vizsgálatok kimutatták, hogy az állat nem jelent egészségügyi kockázatot, és hazatérhet gazdájához Mazarchevóba.(forrás: Euronews)

Szerző

202 kilométeres élőlánc a baszk függetlenségért (videó)

Publikálás dátuma
2018.06.11. 15:07
Fotó: ANDER GILLENEA / AFP
A Spanyolországtól való elszakadásról szóló népszavazás megtartásának jogát követelték, ami jelenleg alkotmányellenes.

202 kilométer hosszú élőlánccal tüntettek Baszkföldön - a megmozdulás több tízezer résztvevője így követelte a jogot egy függetlenségi népszavazás megtartására, íja az Euronews.

A tüntetést egy baszk szervezet, a Gure Esku Dago szervezte. Az élőlánc az észak-spanyolországi San Sebastiantól a baszk tartomány Vitória-beli parlamentjéig tartott.

A spanyol alkotmány szerint az ország oszthatatlan. A múlt évi katalán függetlenségi népszavazást Madrid illegálisnak minősítette, és kemény választ adott rá.

Szerző

Minősített többséget akarnak az EU-ban

Publikálás dátuma
2018.06.11. 11:18
Johannes Hahn. Fotó: THIERRY ROGE / BELGA MAG / BELGA

Johannes Hahn szomszédsági politikáért, illetve az Európai Unió bővítéséért felelős uniós biztos azt közölte, hogy az EU-nál minősített többségre lenne szükség a külpolitikát érintő kérdéseket illetően, máskülönben az Unió sosem válik globális tényezővé. Ezt az osztrák televízió egyik vitaműsorában nyilatkozta. Az Európai Bizottság ősszel foglalkozik majd az erre vonatkozó előterjesztéssel.

Legutóbb Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter is annak a véleményének adott hangot, hogy véget kell venni annak a gyakorlatnak, amely szerint az egyes kérdésekben minden tagállam jóváhagyása szükséges. Utalt arra, így egyre nehezebb lenne rendkívül fontos kérdésekben egységes irányvonalat találni. Példaként említette a migráció témakörét.

Szerző