Új dokumentum bonyolíthatja a háziasított rén "levadászásának" ügyét

Publikálás dátuma
2018.06.12 10:31
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
A Semjén Zsolt  skandináviai vadászatait finanszírozó Farkas József állítása szerint magánszemélyként fizette a túrákat, ám a családi cégének - a 24.hu birtokába került - levele alapján a vállalkozás állhatta a költségeket. Ami biztosnak tűnik: nem indul vagyonnyilatkozati eljárás a kormányfő helyettese ellen. Pedig - mint egy adójogi szakértő nyilatkozta - vagy adót, vagy illetéket, de Semjénnek mindenképp fizetnie kellett volna.

Úgy tűnik, eldőlt, hogy nem indul vagyonnyilatkozati eljárás Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel szemben. A KDNP elnökéről még márciusban derült ki, hogy éveken keresztül vett részt svédországi luxusvadászatokon, amelyek költségeit Farkas József – állami és európai uniós pénzekkel kitömött – üzletember fizette.

Az eset miatt a Transparency International Magyarország (TI) jogi vezetője fordult többször is a parlament mentelmi bizottságához. Ligeti Miklós azt kérte a bizottság elnökétől, hogy kezdeményezzen vagyonnyilatkozati eljárást Semjénnel szemben, mert szerinte a skandináv utakat ajándékként fel kellett volna tüntetnie vagyonnyilatkozatában és adóznia is kellett volna azok után. A TI jogi vezetője egyben azt is kezdeményezte, hogy a miniszterelnök-helyettest kötelezzék teljes körű vagyonnyilatkozat megtételére.

Érvelését arra építette fel, hogy Semjén Zsolt maga is elismerte, hogy Farkas fizette a vadászatokat. A személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény alapján azt is levezette a jogász, hogy adóznia kellett volna a KDNP elnökének. Az pedig egyáltalán nem biztos, hogy magánszemélyként állta az utakat Farkas József, ugyanis - mint azt Ligeti jelezte - az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozást elutasító határozatában az állt, hogy egy luxemburgi székhelyű gazdálkodó szervezet finanszírozta az utakat. Farkas családi vállalkozása, a Life Tree Holding s.a.r.l. is éppen pont az adóparadicsomnak számító Luxemburgba van bejelentve.

Az Országgyűlés mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke, Hargitai János hevesen ellenállt Ligeti kezdeményezésének, de végül elfogytak az érvei, és Farkas is kénytelen volt megnyilvánulni. Ő - Semjénnel összhangban - azt állítja, magánvagyonából finanszírozta a vadászatokat. Ha ez lenne a helyzet, minden szabályosan történt volna, és Hargitai érvelése szerint a KDNP elnökének sem kellene adóznia ajándéka után.

Csak hogy a 24.hu birtokába került egy olyan dokumentum, amit, Farkas cége küldött a vadászatok szervezőinek, és benne évekre visszamenőleg követelik a számlákat - megint úgy tűnik, akad valami köze a Life Tree Holding s.a.r.l.-nak az utakhoz.

Ezeket a kérdéseket vagy az adóhatóság, vagy az ügyészség tisztázhatná - de pillanatnyilag sem a hatóságoknak, sem a mentelmi bizottságnak nincs problémája az alkalmanként 4-5 millió forintba került vadászutakkal. A Hargitai János vezette grémium megállapítása pedig – miszerint adómentesnek számítanak a miniszterelnök-helyettesnek adott juttatások – a 24.hu-nak nyilatkozó nemzetközi adójogi szakértő szerint hibásak. Semjén Zsoltnak mindenképpen fizetnie kellett volna az ajándék után: ha cégtől kapta, akkor adót, ha magánszemélytől, akkor illetéket.

A teljes cikk itt olvasható.

Szerző
2018.06.12 10:31

Leléptették a tisztifőorvost

Publikálás dátuma
2018.11.20 20:42

Fotó: /
Információink szerint kedden fölmentette tisztifőorvosi posztjáról Kovács Attilát, Kásler Miklós humán miniszter.
Úgy tudjuk: a szakember a főosztályvezetőként egyelőre maradt az államigazgatásban. Október elsején kezdte meg működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ, amelynek vezetésével országos tisztifőorvosként Kovács Attilát bízta meg a miniszter. Egyebek mellett az ő feladata lett volna tiszti főorvosként koordinálni az új népegészségügyi program elkészítését. A miniszter és Kovács Attila augusztus közepén közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy ősztől indul, és a következő két évben mintegy 2,4 millió 50 és 70 év közötti férfi és nő vesz majd részt. A komplett szűrési program végig viteléhez szükséges feltételek biztosításával azonban még mindig adós a szakpolitika.
Szerző
Témák
váltás
2018.11.20 20:42

A Gruevszki-kormányzás áldozatainak is menedékjogot kérnének

Publikálás dátuma
2018.11.20 19:50

Fotó: AFP/ ROBERT ATANASOVSKI
Olyan elbánást kérnek a menekültügyi eljárásban, mint amiben a volt miniszterelnök részesült.
Egy macedón civil szervezet, a „Zöld Nagyító”, amely önmeghatározása szerint elkötelezett a jogállamiság mellett, arra szólítja fel azokat, akik Nikola Gruevszki kormányától szenvedtek el visszaéléseket, hogy ők is kérjenek menedékjogot Magyarországon – vette észre a 24.hu. Közleményüket azoknak címzik, akiket a különleges erők brutálisan letartóztattak, semmibe vették az ártatlanságuk vélelmét, alaptalanul tartották őket őrizetben, nem részesültek tisztességes tárgyalásban, bizonyíték nélkül ítélték el őket és egyéb módon igazságtalan elbánásban részesültek. A szervezet azt kéri az érintettektől, hogy jelentkezzenek telefonon vagy irodáikban, ők pedig segítenek a szükséges dokumentáció összeállításában. Azt írják, ugyanolyan elbánást kérnek a menekültügyi eljárásban, mint amiben a volt miniszterelnök részesült.
„A demokratikus Magyarország mindannyiunkkal ugyanúgy járjon el, mint Nikola Gruevszkivel!”
– írják a közleményben.

Őrizetbe vették Gruevszki unokatestvérét

A 24.hu azt írja, szökés veszélye miatt őrizetbe vették a macedón belső elhárítás volt vezetőjét, Szaso Mijalkovot, aki a Magyarországra szökött volt miniszterelnök, Nikola Gruevszki unokatestvére. A Makfax szerint a különleges ügyészi hivatal közölte: megelőző intézkedésként kérték a bíróságot, hogy rendelje el Mijalkov harmincnapos őrizetét. Ezzel ő a harmadik őrizetbe vett volt kormánytisztviselő Kiril Bozsinovszki és Mile Janakieszki után – előbbi a kormány főtitkára, utóbbi közlekedési és kommunikációs miniszter volt Gruevszki kormányzása idején.

2018.11.20 19:50
Frissítve: 2018.11.20 21:56