Előfizetés

Új dokumentum bonyolíthatja a háziasított rén "levadászásának" ügyét

Publikálás dátuma
2018.06.12. 10:31
Fotó: Molnár Ádám
A Semjén Zsolt  skandináviai vadászatait finanszírozó Farkas József állítása szerint magánszemélyként fizette a túrákat, ám a családi cégének - a 24.hu birtokába került - levele alapján a vállalkozás állhatta a költségeket. Ami biztosnak tűnik: nem indul vagyonnyilatkozati eljárás a kormányfő helyettese ellen. Pedig - mint egy adójogi szakértő nyilatkozta - vagy adót, vagy illetéket, de Semjénnek mindenképp fizetnie kellett volna.

Úgy tűnik, eldőlt, hogy nem indul vagyonnyilatkozati eljárás Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel szemben. A KDNP elnökéről még márciusban derült ki, hogy éveken keresztül vett részt svédországi luxusvadászatokon, amelyek költségeit Farkas József – állami és európai uniós pénzekkel kitömött – üzletember fizette.

Az eset miatt a Transparency International Magyarország (TI) jogi vezetője fordult többször is a parlament mentelmi bizottságához. Ligeti Miklós azt kérte a bizottság elnökétől, hogy kezdeményezzen vagyonnyilatkozati eljárást Semjénnel szemben, mert szerinte a skandináv utakat ajándékként fel kellett volna tüntetnie vagyonnyilatkozatában és adóznia is kellett volna azok után. A TI jogi vezetője egyben azt is kezdeményezte, hogy a miniszterelnök-helyettest kötelezzék teljes körű vagyonnyilatkozat megtételére.

Érvelését arra építette fel, hogy Semjén Zsolt maga is elismerte, hogy Farkas fizette a vadászatokat. A személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény alapján azt is levezette a jogász, hogy adóznia kellett volna a KDNP elnökének. Az pedig egyáltalán nem biztos, hogy magánszemélyként állta az utakat Farkas József, ugyanis - mint azt Ligeti jelezte - az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozást elutasító határozatában az állt, hogy egy luxemburgi székhelyű gazdálkodó szervezet finanszírozta az utakat. Farkas családi vállalkozása, a Life Tree Holding s.a.r.l. is éppen pont az adóparadicsomnak számító Luxemburgba van bejelentve.

Az Országgyűlés mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke, Hargitai János hevesen ellenállt Ligeti kezdeményezésének, de végül elfogytak az érvei, és Farkas is kénytelen volt megnyilvánulni. Ő - Semjénnel összhangban - azt állítja, magánvagyonából finanszírozta a vadászatokat. Ha ez lenne a helyzet, minden szabályosan történt volna, és Hargitai érvelése szerint a KDNP elnökének sem kellene adóznia ajándéka után.

Csak hogy a 24.hu birtokába került egy olyan dokumentum, amit, Farkas cége küldött a vadászatok szervezőinek, és benne évekre visszamenőleg követelik a számlákat - megint úgy tűnik, akad valami köze a Life Tree Holding s.a.r.l.-nak az utakhoz.

Ezeket a kérdéseket vagy az adóhatóság, vagy az ügyészség tisztázhatná - de pillanatnyilag sem a hatóságoknak, sem a mentelmi bizottságnak nincs problémája az alkalmanként 4-5 millió forintba került vadászutakkal. A Hargitai János vezette grémium megállapítása pedig – miszerint adómentesnek számítanak a miniszterelnök-helyettesnek adott juttatások – a 24.hu-nak nyilatkozó nemzetközi adójogi szakértő szerint hibásak. Semjén Zsoltnak mindenképpen fizetnie kellett volna az ajándék után: ha cégtől kapta, akkor adót, ha magánszemélytől, akkor illetéket.

A teljes cikk itt olvasható.

Bayer Zsolt felesége vezeti az Országos Vérellátót

Publikálás dátuma
2018.06.12. 09:49
Illusztráció: Kállai Márton
Drexler Donátot menesztette az új emberminiszter, Kásler Miklós az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatói székéből, így Drexler általános helyettese és korábbi üzlettársa, Bayerné Matusovits Andrea felel pillanatnyilag az intézmény vezetéséért - írja a Magyar Narancs. Az ágazatban zajló leváltásokról a Népszava egy hete írt.

Bayerné Matusovits Andrea vette át az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) irányítását, miután a vele szinte karrierszimbiózisban lévő főnökét, Drexler Donát megbízott főigazgatót leváltotta az új emberminiszter. A lap úgy tudja, az OVSZ országos hálózatának valamennyi dolgozója megkapta az értesítést, amelyben felhívják figyelmüket, hogy Drexler után Bayerné az OVSZ felelős aláíró vezetője. 

Az aneszteziológus–sportorvos Bayerné eddig a vérellátó általános főigazgató-helyettesként dolgozott, 2016-ban szinte Drexler Donáttal együtt érkezett a szolgálathoz. Mindketten szegediek, közös vállalkozásaikban éveket töltöttek együtt.

Drexlert 2012-ben kinevezték a kórházak központi beszerzéseit intéző Egészségügyi Ellátó Központ Zrt. vezérigazgatójává. Az OVSZ-hez való távozásáig, 2016. szeptemberig ott dolgozott, és az igazgatóságban 2015-től Bayerné is helyet kapott. Ezt a pozíciót 2017 februárjáig meg is tartotta amellett, hogy 2016 szeptemberétől az OVSZ általános főigazgató-helyettesi feladatait is ellátja.

Bayerné Matusovits Andrea továbbá magánorvosként praktizál az Életmód Orvosi Központban, de a Sportkórház is munkatársai között tudja, legalábbis az Országos Sportegészségügyi Központ a sportolók szűréseit végző keretorvosainak névsorában benne van.

A Fideszre szavaztak, 2,4 milliárd forintot kapott hálából a falu

Publikálás dátuma
2018.06.12. 09:34
Orbán Viktor Vajszlón. Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Vajszló volt az első település, ahová a választás után Orbán Viktor személyesen ment el megköszönni, hogy a Fideszt támogatták a helyiek. Most 2,4 milliárdot kaptak a kormánytól.

"Köszönöm, Vajszló" címmel tett közzé videót és fényképalbumot Orbán a választások után. Hálája jeléül a szavazatokért egy 33 méteres medencével bíró uszodát ígért a községháza előtt összegyűltek a Szabad Pécs akkori tudósítása szerint.

A hétfő esti Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint azonban a miniszterelnök még ennél is nagyvonalúbb volt: a költségvetés központi maradványából 2,4 milliárd forint átcsoportosítását rendelte el "Vajszló nagyközséget érintő infrasturktúra-fejlesztés érdekében" - írja a hvg.hu. És az uszodáról sem feledkezett meg a kormányfő: a határozat utolsó pontjában felhívja az emberi erőforrások miniszterét, hogy "vizsgálja meg a vajszlói tanuszoda 33 méteres medenceként történő megépítésének feltételeit".

Orbán Viktor Vajszlón a közmunkaprogramot és résztvevőit tekintette meg, mint arról lapunk beszámolt. Örömmel nyugtázta a "választásuk", hogy segély helyett munkából tartják el a családjukat. Arról nem beszélt, hogy a segélyből, ami 22800 forint, megélni nem lehet. Igaz, a nettó 54 ezer forintos közmunkásbérből sem. A kormányfő arról is hallgatott, hogy a közmunkásokat átlagosan évi hat hónapon át alkalmazzák. Ráadásul a kormány 100 milliárddal visszanyeste a közfoglalkoztatásra szánt összeget 2017-ben, így míg 2016-ban majdnem 250 ezer közmunkás robotolt országszerte, 2017-re ez a szám 180 ezerre szelídült. Ami persze nem lebecsülendő, hiszen a közmunkások családjaikkal együtt a választók 6-8 százalékát adják. A közfoglalkoztatottak bére 2017 óta változatlan, míg a minibálbér idén 8 százalékkal nőtt, azaz a közmunkások jelenleg a minimálbér 59 százalékát keresik – mikor ugyanúgy 8 órában dolgoznak. Pedig jutott volna pénz a béremelésre: az Országgyűlés 2017-ben 325 milliárd forintot hagyott jóvá a programra, ennek végül alig háromnegyedét használták csak fel.

Ezek után jó kérdés, hogy a mostani, egyszeri választási adomány valójában segítség-e a vajszlóiaknak, vagy csak szemfényvesztés.