Előfizetés

Eltávolították Kitó begyulladt agyarát

Publikálás dátuma
2018.06.12. 12:50
Fotó: MTI/Balázs Attila
Sikeres műtétet hajtottak végre a Nyíregyházi Állatpark hároméves afrikai elefántbikáján (Loxodonta africana), a másfél órás beavatkozás során az állat begyulladt agyarát távolították el magyar és dél-afrikai állatorvosok.

A Kito névre hallgató bika agyara korábban letört, és később - a folyamatos fogászati kezelés ellenére - begyulladt, ezért azt sürgősen el kellett távolítani. Erre a beavatkozásra a világon csak három állatorvos képes, a nyíregyházi műtéthez a dél-afrikai Gerhard Steekampet választották, akivel évek óta kiváló szakmai kapcsolatot ápolnak - közölte Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark osztályvezetője-szóvivője kedden az MTI-vel.

A szakember elmondta, hogy a specialista már csaknem ötven elefánt agyarának kezelését végezte el. A beavatkozást hajnalban kezdték el, az állatorvos saját műszereit és eszközeit használta. Az állatpark három állatorvosa és hat gondozója hajnali négy órakor kezdte meg az állat altatását speciális altatószerek kombinációjával, és lefektették a másfél tonna súlyú Kitót. A műtét során előbb megtisztították az agyarat és eltávolították a korábbi ideiglenes tömést. Az orvosok kivették a pulpát (fogbél) és kitisztították az agyar belsejét, majd speciális műszerekkel elkezdték feldarabolni az agyarat, amelyet végül két részben teljesen eltávolították az állkapocsból - mondta Révészné Petró Zsuzsa.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Fotó: MTI/Balázs Attila

Az alig másfél órás beavatkozás után az orvosok felébresztették az állatot, rövid megfigyelés után pedig újra összeengedték a csapattal. Kito a következő fél évben folyamatos utókezelés alatt áll majd, mivel az agyar helyén egy nagy seb maradt. Ez általában szépen gyógyul az elefántoknál, de a fertőzések elkerülése miatt fontos a rendszeres orvosi kontroll - tette hozzá a szóvivő.

Oroszlán költözött a Hungária körúti felüljáróra

Publikálás dátuma
2018.06.12. 11:23
Illusztráció: Facebook/Let's Colour Magyarország
Közösségi összefogással, több mint száz önkéntes bevonásával festették ki a Hungária körúti felüljáró összesen száznegyven méter hosszú járdahatároló falát – hogy a színek erejével mutassák meg, az Állatkertben milyen „állati jó helyek” találhatók. A Fővárosi Állat- és Növénykert valamint a Let’s Colour Településszépítő Egyesület közös vállalkozásában született hatalmas falfestmény a városképet, a fal pedig az állatok életminőségét javítja - derül ki a közleményükből.

Az Állatkert kezdeményezésére a Budapest Közút Zrt. egy új, 90 méteres szakasszal bővítette a Hungária körúti felüljáró régebbi járdahatároló falát. Az új falszakasz nagy előrelépés az Állatkert lakóinak védelmében: több ezer állat, közel kétszáz dolgozó és a látogatók tömegei számára jelent a közlekedési zaj- és porszennyezéssel szemben a korábbiaknál nagyobb védelmet. A kezdeményezés egyszerre hasznos és esztétikus, ugyanis a kerítésen megelevenedő egzotikus állatok azt a dinamikus és színes világot jelenítik meg a naponta arra haladó sok ezer áthaladó autós számára, amelyet az állatkerti látogatók nap mint nap megtapasztalhatnak.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Összefogás a színesebb mindennapokért

A frissen átadott felület egy hatalmas oroszlánt és más állatokat, növényeket ábrázoló mintázatot kapott. A 140 méter hosszú alkotás közösségi összefogás eredményeként született; a résztvevő szakmai szervezetek előkészítése után több mint 100 önkéntes dolgozott a megvalósításon.

„Antigraffiti” a rongálók ellen

A megfestendő modelleket az Állatkertben élő emblematikus állatok és a hozzájuk köthető, messziről is jól beazonosítható szimbólumok közül választották ki. Az esetleges rongálások és szennyeződések eltávolításának érdekében úgynevezett „antigraffiti” anyagot vittek fel a felületre.

Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

Fókuszban a színek ereje

A Let’s Colour Településszépítő Egyesület az elmúlt 8 év során országosan eddig több mint húszezer négyzetméternyi szürke falfelületet varázsolt színessé, kétezernél is több önkéntes segítségével. A mostani projekthez hasonló volumenű munka volt a Kerepesi úti (a Keleti pályaudvart határoló) betonfal kifestése, amely bizonyította, hogy a szürke, lehangoló, lepusztult környezet helyett a vidám színekkel újjávarázsolt közösségi falfelületeknek kiemelten pozitív hatása van az ott élők és áthaladók hangulatára. Nem előzmények nélküli az Állatkerttel való közös munka sem: 2014-ben az állatparkot a Dózsa György út felől határoló, szürke, nagyrészt tömör kerítésfalra varázsolt pingvinek, lajhár, gorilla és víziló is az egyesület munkáját dicsérik.

Bongo gorillának mennie kell a budapesti állatkertből

Publikálás dátuma
2018.06.11. 17:24
Fotó: MTI/Kovács Attila
Fotó: MTI/Kovács Attila

Fotó: MTI/Kovács Attila

Költözés előtt elaltatva vizsgálták meg a Fővárosi Állat- és Növénykert nyolc és fél éves hím gorilláját. Bongót azért szállítják új lakhelyére, a lengyelországi Opole állatkertjébe, mert olyan határozottan, dominánsan viselkedett, hogy már apjával is szembekerült.

Bongó a jelenleg hat állatból álló budapesti gorillacsapat második legfiatalabb tagja, aki egyébként Indigo, a már majdnem hat hónapos gorillakölyök bátyja, egyébként el is érte azt a kor, amikor már időszerű, hogy „elhagyja a szülői házat - olvasható az Állatkert honlapján.

A gorillát elkísérik gondozói is, hogy az első napokban segítsenek neki megszokni az új otthonát.