Orbán: csúszik az alkotmány átírása, nem kell az EU pénze

Publikálás dátuma
2018.06.12 16:02
Orbán Viktor és Peter Pellegrini Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
Fotó: /
Legalább egy év kell az alaptörvény módosításának előkészítéséhez - mondta Orbán, aki szlovák kollégájával tartott sajtótájékoztatót a közös energetikai beruházásokról.

Váratlan bejelentések sorát tette keddi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor: a miniszterelnök Peter Pellegrini szlovák kormányfővel együtt számolt be a V4-es országok közös terveiről és a szlovák-magyar gazdasági kapcsolatok erősítéséről. Itt derült ki, hogy egyelőre nem lesz alaptörvény-módosítás, legalábbis Orbán jelenlegi álláspontja szerint.

Az alaptörvény hét éve létezik, ahhoz, hogy változtassunk rajta, egy jogászcsapat gondos elemző-előkészítő munkája és legalább egy-másfél év kell – mondta a magyar miniszterelnök. Megjegyzése kérdésessé teszi a Stop Soros! elfogadását; a civil jogvédőket kriminalizáló, már parlament előtt lévő tervezet  jelenlegi formájában ugyanis alaptörvénybe ütközik,  Bukhat az a fideszes javaslat is, ami nonszensz módon alkotmánymódosítással tiltaná be a hajléktalanságot. Persze az sem kizárt, hogy az alaptörvény kisebb farigcsálására még idén sor kerül, és Orbán a nagyobb méretű változtatásokra szánna plusz másfél évet.  

Orbán újságírói kérdésre válaszolva elmondta, felkészültek arra, hogy a következő hét éves uniós költségvetési ciklusban kevesebb forrás érkezik Magyarországra – szerinte ez természetes, hiszen véget ért a felzárkóztatás időszaka, az ország az EU nettó befizetői közé fog tartozni, és többet ad majd, mint amennyit kap, ráadásul a Brexit is kihat az uniós források elosztására. Elmondhatjuk, hogy már nem az Unió pénze kell, hanem a piaca – jegyezte meg a miniszterelnök (az nem került szóba, hogy Magyarország az uniós források korrupciógyanús felhasználása miatt kaphat majd később kevesebb támogatást).

Pellegrini és Orbán egybehangzóan beszéltek arról, hogy Szlovákia és Magyarország gazdasági és diplomáciai kapcsolata még sosem volt ilyen jó, a V4-es együttműködés – a következő időszakban a szlovákok viszik az elnökséget – pedig minden értelemben eredményes és erőt mutat. „A V4-ek többé nem a szegény országok szövetsége, hanem erős prosperáló szövetség”- hangsúlyozta Orbán Viktor.

Az erősödő szlovák- magyar kapcsolatokat szerinte mutatja, hogy

  • a gázvezetékek után összekapcsolják a villamosenergia-hálózatot is
  • magyar részvétellel épül a Pozsony-Budapest-Varsó gyorsvasút
  • hamarosan átadják a két Komáromot összekötő Duna-hidat
  • Egyre több határátkelő épülhet a két ország 679 kilométeres közös határvonalán
  • Évente 10 milliárd eurós nagyságrendű kereskedelem zajlik a két állam között

Végre nem engedik be őket

Végre! Orbán ezt mondta, amikor először hallott róla, hogy az olasz kormány nem engedte partra szállni a napok óta a vízen várakozó menekülteket – korábban több mint 600 ember, köztük sok gyerek is várakozott befogadás a nyílt vízen, Olaszország és Málta között, a hajót végül Spanyolország fogadta be.- A magyar miniszterelnök szerint ezzel bebizonyosodott, hogy Európában is meg lehet védeni a tengeri határokat, és egyúttal sok sikert kívánt a határozott olasz fellépéshez.

Pellegrini is keményen fogalmazott a tengeri úton zajló migrációról: mint megjegyezte, nem megoldás, hogy komoly forrásokból mentőegységeket tartunk fel, és amint valaki a vízbe ugrik, azonnal ki is mentjük uniós területre. Szerinte az olasz fellépés csak a kezdet, és hamarosan kiépül a valódi európai határvédelem.

A szlovákiai magyar kisebbség helyzetéről viszont szinte anyás lágysággal beszélt a két kormányfő: Orbán örült, hogy egyre több a kétnyelvű tábla Szlovákiában, és rendeződött a magyar tannyelvű kisiskolák helyzete, Pellegrini pedig kifejezetten büszke volt rá, hogy országa tud gondoskodni a kisebbségekről.

Szerző
2018.06.12 16:02

Elzavarták Orbán háza elől a macedón tévé tuldósítóját

Publikálás dátuma
2018.11.15 09:07

Fotó: AFP/
Szijjártó Péter reggeli tiszteletköröket fut Nikola Gruevszki ügyében, de egyelőre nem történik semmi.
Macedón kezdeményezésre telefonon egyeztettet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Nikola Dimitrov macedón külügyminiszterrel - a magyar tárcavezető azt bizonygatta, hogy Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök menekültstátusz iránti kérelme nem politikai, hanem jogi kérdés. A kérelem elbírálására jogosult magyar hatóság a vonatkozó nemzetközi jogszabályok teljes körű tiszteletben tartásával jár el. Hogy Szijjártó mondatai a valóságot fedik-e, azt majd az élet eldönti, de az biztos, hogy a magyar külügy érzi a figyelmet, ahogy a Népszava megírta, burkoltan figyelmeztette az EU Magyarországot: a Gruevszki-ügyben a jogállami normáknak megfelelően kell eljárnia, a bírósági eljárásokat pedig nem szabad politikai célok szolgálatába állítania. A magyar külügyminiszter mindenesetre igyekezett menteni a menthetőt, és megerősítette kollégájának, hogy hogy "Macedónia továbbra is számíthat Magyarország határozott támogatására az európai és az euroatlanti integrációs folyamatok során" - közölte a KKM. Ám hiába a diplomatikus fordulatok, a jelek szerint a kormány nem siet tisztázni a jogerősen két év börtönre ítélt miniszterelnök ügyét. Példának okáért a - szúrta ki a h24.hu - Budapesten tartózkodó macedón 1TV stábja szerda este Orbán Viktor Cinege utcai házánál forgatott, ahonnan élőben be is jelentkezett, ám nem sok ideje maradt a nézők informálásra, ugyanis a miniszterelnök biztonságára vigyázó hatóságok elküldték őket. 
2018.11.15 09:07

Kikukázott az állam egymilliárdot és háromévi munkát, hogy új kedvenc kapjon lehetőséget

Publikálás dátuma
2018.11.15 08:07
A Müpa és a Nemzeti Színház - illusztráció
Fotó: / Kállai Márton
Miután hosszas szakmai egyeztetés után elkészültek a Müpa és a Nemzeti Színház közé szánt kongresszusi központ tervei, újabb 150 millióért megrendelte ugyanoda egy rendezvényközpont tanulmányterveit a kormány.
Finta József megtervezte a budapesti Müpa és a Nemzeti Színház közé a kongresszusi központot, ám most a kormány egy rendezvénycentrumot rendelt annak helyére - írja a hvg.hu. A 2015-ös közbeszerzésen a Finta és Társai Építész Stúdió kapott lehetőséget, hogy a Millenniumi Városközpontban, vagyis a Müpa és a Nemzeti Színház mellé megtervezzen egy 4-5 ezer fős kongresszus befogadására is alkalmas épületet.
Ám az újabb kormányhatározat az elkészült kiviteli tervekről szót sem ejt. Ellenben megbízza az illetékes minisztereket, hogy gondoskodjanak egy 3-4 ezer fős rendezvényközpont tanulmánytervének elkészítéséről, méghozzá ugyanoda, a Millenniumi Városközpontba.
A szakma kiakadt, a költség újabb 150 millióval nő, a háttérben pedig Orbán Ráhel kapcsolati hálója sejlik fel.
A rendezvényközpontot a Müpával együttműködésben kell megvalósítani. A Müpa vezérigazgatója, Káel Csaba pedig - mint azt a HVG megjegyzi - ugyancsak ahhoz a körhöz tartozik, amelyben a rendezvényszervezésből diplomázott Orbán Ráhel is osztja tanácsait a magyarországi turizmus irányítóinak. A munkában részt vevő minisztereknek mindenesetre együtt kell működniük a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, amelynek Orbán Ráhel az egyik tanácsadója.
Miután pedig a Müpát a kormány egyik legtöbbet foglalkoztatott építésze, Zoboki Gábor tervezte, közbeszerzési kötelezettségek ide vagy oda, a bennfentesek már tudni vélik, hogy az újabb épület kitalálását is Zobokira bízzák. Különösképp, mivel a kormányhatározat szerint a tervezéskor ki kell aknázni a két épület közös üzemeltetésében rejlő előnyöket.
Egymilliárd-ötvenötmillió forint mehet így a szemétbe
- közölte a lap érdeklődésére a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV), ugyanis ennyit fizettek ki Fintáéknak az elkészült tervekért. „Nem tudom értelmezni a döntést, de nem mondtam le róla, hogy megépüljön az ország számára rendkívül fontos kongresszusi központ” – nyilatkozta erről Finta József építész.
Szakmai körökben évtizedes konszenzus van arról, hogy Budapestnek szüksége van egy rangos kongresszusokat kiszolgálni képes konferencia-központra. A rendezvényszervezők, az utazásszervezők, a beutaztatók és a szállodaszövetség hosszan egyeztettek a Finta Stúdióval. Ennek eredményeként a mérnökök éppen olyan épületre kapták meg az engedélyt, amilyet a turisztikai szakemberek szerettek volna – és amely gyökeresen különbözik a rendezvényhelyszínektől. Míg előbbiben ugyanis ülés- és szekciótermekre, illetve konyhára van szükség, utóbbiban csak folyosói büfékre, illetve színpadra.
Arról nem nyilatkozott sem az MNV, sem a Miniszterelnökség, mi lesz a kongresszusi központ elkészült terveivel. A kormányfő mindenesetre már utasította a pénzügyminisztert, hogy adjon 150 millió forintot az üzleti turisztikai fejlesztési program kidolgozására és a rendezvényközpont tanulmánytervének elkészítésére.
2018.11.15 08:07