Férfi kézilabda: a vb-kvalifikáció küszöbén a válogatott

Publikálás dátuma
2018.06.13 07:57
ÖRÖM - Idegenben sikerült jelentős fórt kiharcolnia a magyar válogatottnak FOTÓ: MTI/ILLYÉS TIBOR
Fotó: /
Ötgólos előnyről kezdi a Szlovénia elleni vb-selejtező második mérkőzését a magyar férfi kézilabda-válogatott. Bodó Richárd szerdán sem számolgatna, nyerni szeretne.

Sokan féltették a magyarokat az előző világbajnokságon bronzérmes szlovénok elleni, múlt szombaton 29-24-re megnyert idegenbeli összecsapás előtt. A kifejezetten küzdelmes, helyenként részrehajló bíráskodást hozó találkozón ugyanakkor a csapat – amelyből főként a két mérkőzés erejéig visszatérő Nagy László, a kapuban parádézó Székely Márton, valamint az egyaránt hat-hat találatig jutó Bóka Bendegúz és Bodó egyéni teljesítménye volt kiemelkedő – remeklésének köszönhetően hátrányból fordított, s szerzett megnyugtatónak tűnő előnyt. Persze, a fór tudatában sem valószínű, hogy a napokban már a visszavágó helyszínén, Veszprémben készülő együttes tagjai máris a zsebükben érzik a világbajnoki kvalifikációt.

„Természetesen nem – vágta rá a magyar bajnok MOL-Pick Szeged balátlövője, a lapunknak kedden nyilatkozó Bodó Richárd. – Úgy készülünk, hogy a visszavágó is 0-0-ról kezdődik, ezt a mérkőzést is meg akarjuk nyerni. Nem szeretnénk számolgatni, de ha ugyanazt a feszes védekezést és jó kapusteljesítményt tudjuk nyújtani, mint Koperben, akkor azt hiszem, nem is kell. Nagyon jó szlovén válogatottról van szó. Ez akkor is igaz, ha szombaton nem úgy játszottak, ahogy az eddig látottak alapján vártuk volna tőlük. Mi is nagyon jól összeálltunk, sokat hozzátett a csapat teljesítményéhez, hogy Nagy Laci és a Feci (Nagy László és Ilyés Ferenc – a szerk.) is visszajött. Igazán akartuk azt a győzelmet.”

Szlovéniában a dán játékvezetői páros már-már feltűnően többet engedett a hazaiaknak, szinte alig volt olyan periódusa a párharcnak, amikor nem küldtek le átmenetileg magyar játékost a pályáról. A nagyot küzdő nemzeti csapat azonban ezt is elbírta, az ellenszelet a maga javára fordítva, ellenállhatatlanul kézilabdázva győzte le ellenfelét – vendégségben lejátszott tétmérkőzésen története során először. Ennek ellenére kizárt, hogy Szlovénia feladta volna.

„Biztosan mindent meg fognak próbálni, hiszen nekik is ez az utolsó esélyük, hogy kijussanak a világbajnokságra. Szerintem a második mérkőzés nem lesz olyan durva, mint az előző, persze, majd meglátjuk” – mondta ezzel kapcsolatban Bodó.

A tét nem kicsi.

A jövő január 9. és 27. között Németországban és Dániában több helyszínen, Berlinben, Hamburgban, Münchenben, Kölnben, illetve Koppenhágában és Herningben sorra kerülő torna több, mint egy világbajnokság: olimpiai kvalifikációs verseny is egyben. A világbajnok automatikusan tagja lesz a 2020-as, tokiói nyári játékok mezőnyének is, míg a 2-7. helyezettek részt vehetnek a következő olimpia selejtezőjén. Aki kimarad, nehéz helyzetbe kerül a továbbiakban.

A helyzet súlyát átérzik a magyar szurkolók is: amint azt a hazai szövetség a hivatalos honlapján már hétfőn jelezte, szék nem marad üresen a Veszprém Arénában, minden jegyet eladtak a visszavágóra.

A drukkerek sem számolgatni, sokkal inkább ünnepelni szeretnének.

Nagy László: félig nyitva marad az ajtó
A Szlovénia elleni párharcra reaktivált egykori csapatkapitány, a válogatottságtól korábban visszavonuló Nagy László egyelőre úgy gondolja, hogy kijutás esetén sem utazna ki a csapattal a világbajnokságra, mégis el tud képzelni olyan szituációt, amelyben meggondolná magát. "Csak ebből a két meccsből indulunk ki, utána nyári szünet, aztán a többiek készüljenek nélkülem a világbajnokságra. De természetesen, ha sérülés adódna esetleg a jobbátlövő poszton, akkor nyilván a válogatott számára elérhető leszek" – fogalmazott a DIGI Sport Sport 24 című műsorában az immáron kétszázszoros válogatott kézilabdázó.2018.06.13 07:57

Hárít a bokszszövetség, állítja: szeptemberig senki nem tudott a hiányról

Publikálás dátuma
2018.11.19 19:14
Ezen a korábban készült képen Madár még egész másnak örül. FOTÓ: Népszava
Fotó: /
A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) elnökségét nem vonták be az augusztusi ifjúsági világbajnokság szervezésébe, tagjai csak szeptemberben értesültek a több mint 300 millió forintos túlköltekezésről. Mindezt Kassai László elnökségi tag, az elmúlt hónapok pénzügyi folyamatait vizsgáló bizottság tagja mondta el hétfői sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy Erdei Zsolt elnök aláírási joga nem szűnt meg, ám mellé egy háromtagú tanácsadó testületet állítottak fel.
Orodán Sándor, a MÖSZ ellenőrző testületének vezetője elmondta, a munkájuk során tapasztaltak alátámasztották a szeptemberben készült könyvvizsgálói jelentésben foglaltakat, így szakhatósági vizsgálat kezdeményezését látták szükségesnek. Ezután felkérték Erdei Zsoltot, hogy a teljes dokumentációt adja le az ügyészségnek, amely majd dönt arról, történt-e hanyag kezelés, csalás, vagy lopás.
Kassai felidézte, márciusban derült ki, hogy nem Győr rendezi a vb-t, és ekkor, a szövetség elnökségi ülésén ajánlotta fel Balogh Sándor elnökségi tag, a Budapest 2017 Kft. vezetője, hogy a Duna Arénában rendezzék meg a vb-t akkora összegből, amennyi támogatást kap rá a MÖSZ az államtól. Az elnökség egyhangúlag elfogadta a felajánlást.
A vizsgált dokumentumokból viszont kiderült, hogy a MÖSZ elnöke tanácsadóival már májustól az általuk kiválasztott cégekkel kötött megbízási szerződéseket és nem vette igénybe a Budapest 2017 Kft. munkáját. Bizonyos iratok alapján már július közepén nyilvánvaló volt a szervezést végzők számára, hogy nem lesz elég az állami támogatás. A vizsgált dokumentumok szerint viszont még ezt követően is 300 millió forintnyi kötelezettséget vállalt az szb. Orodán megfogalmazása szerint Baloghot is megvezették.
Kassai kiemelte, az elnökség felelőssége akkor lenne felvethető, ha számára ismert hiányosságok és problémák ellen nem tett volna lépéseket, ám a testület csak ősszel értesült a gondokról.
Szerző
2018.11.19 19:14

Lemondott a paksi Atomerőmű SE szakvezetője

Publikálás dátuma
2018.11.19 15:53
Illusztráció
Fotó: Getty Images/
A szakember maga ajánlotta fel lemondását: a csapat túl sok mérkőzést vesztett el mostanság a végjátékok során.
Lemondott Srecko Sekulovic, a paksi Atomerőmű SE férfi kosárlabdacsapatának edzője - közölte honlapján hétfőn az egyesület. Az NB I-es klub arról is döntött, hogy határozatlan ideig Schmidt Béla lesz a csapat vezetőedzője, Jan Pavlík másodedzőként segíti munkáját.
Tóth János, az ASE szakosztályelnöke az MTI-nek azt mondta, a szerb szakember ajánlotta fel lemondását, mert a csapat a végjátékokban többször veszített el mérkőzést.
Az ASE három győzelemmel és öt vereséggel a 14 csapatos NB I 11. helyén áll, legutóbb a Zalaegerszeggel szemben, az utolsó másodpercekben kapott kétpontos kosárral, 99-98-ra maradt alul.
2018.11.19 15:53