Esély az új kormányra

Publikálás dátuma
2018.06.13. 10:24
Muktada al-Szadr és Hadi al-Amiri közös sajtótájékoztatója. Fotó: Shia Cleric Muqtada al-Sadr Pres / ANADOLU AGENCY

Irakban egy első kísérletet tesznek a kormány megalakítására. Hetekig tartó tárgyalások után a befolyásos síita prédikátor, Muktada al-Szadr, valamint a legfontosabb síita milícia vezetője, Hadi al-Amiri bejelentették, szövetségre lépnek egymással. A két politikai erő első, illetve második helyen végzett a májusi parlamenti választás során.

Bár két síita csoportosulásról van szó, számos kérdésben nem értenek egyet egymással. A nacionalista Sadr Irán bírálójának számít, miközben Amiri a perzsa állam legfontosabb szövetségese Irakban.

A két politikus bejelentette, nyitottak arra, hogy más pártokat is bevegyenek koalíciójukba. Közéjük tartozik a Nyugat által támogatott hivatalban lévő miniszterelnök, Haider al-Abadi és pártja is, amely harmadik helyen végzett a voksoláson. Elvben az sem zárható ki: ha csatlakozik a szövetséghez, al-Abadi kormányfő marad.

Szerző

Itália marad az euróövezetben

Publikálás dátuma
2018.06.13. 10:16
Paolo Savona. Fotó: Silvia Lore / NurPhoto

Paolo Savona olasz Európa-ügyi miniszter a jelek szerint már egyáltalán nem akar kilépni az euróövezetből. A 81 éves egykori professzor nélkülözhetetlennek nevezte a közös európai valutát, s azt közölte, az euróövezetet reformokkal kellene még tökéletesebbé tenni. Savona korábban történelmi hibának nevezte a közös valuta létrejöttét.

Savona személye miatt kellett először visszaadnia a kormányalakítási megbízást Giuseppe Contének. Sergio Mattarella azért nem volt hajlandó kinevezni Savonát pénzügyminiszternek, mert közismertek voltak euróellenes nézetei. Ezért kompromisszumos megoldásként az Európa-ügyi tárca élére nevezték ki.

Az Európai Központtal (EKB) kapcsolatban Savona kifejtette, változtatni kell működésén, hogy az euró még erősebbé váljon. Szerinte az EKB-nak nagyobb beleszólást kell adni az egyes országok devizapolitikájába. Egyben azt állította, sosem akarta kiléptetni Itáliát az euróövezetből és nincsenek is erre vonatkozó titkos tervek. Egyúttal dicsérte Németországot, amelyet „nagyszerű országnak" nevezett. Közben bejelentették, hogy Giovanni Tria olasz pénzügyminiszter csütörtökön Berlinben Olaf Scholz német pénzügyminiszterrel tárgyal.

Szerző

Robbanó akkuk

Publikálás dátuma
2018.06.13. 07:38
A teljesen kiégett autó Detroitban
Megrémültek a Samsungnál: a cég egyik telefonja okozhatta egy gépkocsi teljes megsemmisülését.
A teljesen kiégett autó Detroitban

A teljesen kiégett autó Detroitban

Az Egyesült Államokban kigyulladt egy gépkocsi, senki sem sérült meg, a volán mögött ülő nőnek sikerült időben kimenekülnie autójából. Önmagában a hír nem rengetné meg a világot, ám mint kiderült, a tüzet egy Samsung okostelefon okozta. Sokaknak déja vu érzése lehetett. A dél-koreai világcégnek ugyanis már meggyűlt a baja a túlforrósodó és lángra kapó mobilokkal, így most attól tartanak, hogy megismétlődik a világbotrány.

A nő Nissan Maxima típusú gépkocsijával a Michigan állambeli Detroitban haladt az úton, amikor a szeme sarkából felfigyelt arra, hogy tűz ütött ki az autóban. Azonnal félreállt és a saját szemével kellett végignéznie, amint a gépkocsi percek alatt porig égett. „Azt hittem, ott helyben meghalok” – mondta el később.

A WXYZ hírtelevízió beszámolója szerint a tettes egy felrobbanó mobilakku volt. A nő két telefont tartott magánál, egy tavalyi szériájú Galaxy S8-ast, valamint egy régebbi Galaxy S4-est. Mindkettőt a kesztyűtartóban helyezte el. A tűzoltók vizsgálata egyértelműen megállapította, hogy a tüzet az egyik mobiltelefon idézte elő. Ez a nő beszámolójával is teljesen egybecsengett. Azt azonban nem közölték, melyik telefon okozta a bajt.

A dél-koreai világcég közleményben jelezte, hogy mindent elkövetnek az Egyesült Államokban forgalmazott Samsung-készülékek biztonságáért. Ezért teljes mértékben együttműködnek a hatóságokkal az eset teljes felderítése érdekében. Ugyanakkor a közleményben hozzátették, amíg nem ismernek minden részletet és bizonyítékot, lehetetlen megállapítani, mi okozta a tűzet. Hogy a Samsung jelezze, valóban komolyan veszi az ügyet, szakértői csapatot is felállított a vizsgálatra. A két mobiltelefon minden részét alaposan megnézik.

Egyelőre nem indult eljárást a dél-koreai vállalat ellen, ám lehet, hogy ez csak idő kérdése. Az anyagi kár ugyanis jelentős, a gépkocsi teljesen kiégett, egy roncs maradt belőle. A Samsungnál roppant kellemetlen emlékeket ébreszt ez a detroiti történet. Ilyen eseteknél ugyanis mindenki a Galaxy Note 7 esetére asszociál. Ez a botrány enyhén szólva nem tett jót az egyébként világszínvonalú és általában igen megbízható telefonokat piacra dobó vállalat hírnevének. Alig hogy 2016-ban a boltokba kerültek a telefonok, kiderült, a Note 7 akkuja töltés közben hajlamos egyszer csak felrobbanni. Összesen mintegy 100 ilyen esetről számoltak be, ráadásul volt olyan telefon, amelyik egy repülőgépen kapott lángra. A cég visszahívta az összes készüléket, mintegy 2,5 milliót. Mindez 26 millió dolláros veszteséget okozott számára. Azóta a Samsung kiheverte a botrányt, legújabb, az idén piacra dobott S9-es csúcstelefonja világszínvonalú.

Szakértők rámutatnak arra, nem csak a dél-koreaiak akkui robbanhatnak fel. Különösen veszélyes az akkunak, ha a telefont hosszú időre a napon hagyjuk a nyári melegben. A Samsung számára mindenesetre biztató lehet, hogy a Note 7 botránya óta nem történtek tömegesen ilyen esetek.