A magánnyugdíjpénztárak mellett emelt szót a jobboldali elnök

Publikálás dátuma
2018.06.13 15:10
Fotó: AFP/Emmanuel Dunand
Fotó: /

Nem lehet fenntartani egy túlnyomóan állami kézben lévő nyugdíjrendszert egy olyan országban, amelyre alacsony születési arány és negatív migráció jellemző - mondta Klaus Johannis román államfő szerdán, a "World Development Report 2018: Learning to Realize Education's Promise" című jelentés bemutatásán - számol be a maszol.ro.

Ezzel arra, a - Romániában a magyar helyzettel szemben a baloldali-liberális kormány által felkarolt - ötletre reagált, ami a magánnyugdíjrendszer kárára bővítené az államit.

Az államfő azt is kifejtette: a gazdasági nevelést elengedhetetlenül szükségesnek tartja, egyrészt, mert a vita érintettjei azt sem tudják, miről van szó. Másrészt azért, hogy „megvédjük fiataljainkat a populizmus hamis ígéreteitől” - nyilatkozta az orosz-párti, jobboldali, sokszor populistának is jellemzett politikus.

Magyarországi viszonylatban szintén meglepő, hogy Iohanis arról is beszélt, az oktatás nem korlátozódhat a megbízható alkalmazottak kinevelésére. Mint fogalmazott, inkább „jó állampolgárokat” kell nevelnie, akik kellőképpen tájékozottak ahhoz, hogy megértsék a nyilvánosság előtt zajló vitákat, akikben van kezdeményezőkészség, és ismerik polgári jogaikat és kötelességeiket.

Mindez élesen ellentmond a hazai jobboldali Fidesz-KDNP-kormány oktatásról alkotott nézeteinek, amit rend szerint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László hangoztat. Parragh időről időre elismétli, a közoktatásban csak azt lehet - sőt, kell - megtanítani, hogy mi lesz értékes tudás a következő 3-5 évben.

Szerző
2018.06.13 15:10

Hat testvére kampányol az arizónai kongresszusi képviselő ellen

Publikálás dátuma
2018.09.22 15:38
Az Egyesült Államok Capitoliuma - illusztráció
Fotó: Consolidated News Photos / DPA/ Alex Edelman
Testvérei korábban is kiálltak már a republikánus politikus ellen rasszista nézetei miatt, és most is - hogy családjuk jóhírét védjék - a demokrata jelölt kampányában vesznek részt.
Az újraválasztásáért kampányol Paul Gosar republikánus arizónai kongrsszusi képviselő, és ebbe a kampányba a jövőjükért aggódó testvérei is beszálltak - írja a BBC. Ám éppen hogy nem Gosar oldalán foglaltak állást.
A hat testvér egy hirdetést készített, amiben - először csak keresztnevükön bemutatkozva - elmondják: a képviselő egyáltalán nem a körzetéért, és annak lakosaiért dolgozik. Felróják neki, hogy nem tesz semmit a szociális biztonság növeléséért, az egészségügyhöz való hozzáférés javításáért és egyáltalán nem érdekli őt a vidéki arizónaiak sorsa. Majd a hirdetés végén elárulják, hogy őket is Gosar-nak hívják, és teljes szívvel a demokrata jelölt mellett állnak.
Nem ez az első alkalom, hogy testvérei kiállnak Paul Gosar ellen. Mikor a republikánus politikus 2017-ben kijelentette, hogy a charlottesville-i neonáci felvonulást a baloldal szervezte, hogy így kellemetlen helyzetbe hozza Donald Trump elnököt, hét testvére szólalt fel ellene.
Gosar az őt érő kritikák szerint rasszista és antiszemita, illetve tény, hogy tagadja a klímaváltozás létét. Ennek ellenére, reális esélye van, hogy novemberben újraválasztják.
2018.09.22 15:38

Személyes adatok millióit lopták el Kínában

Publikálás dátuma
2018.09.22 13:13
Illusztráció
Fotó: AFP/dpa/ Lino Mirgeler
21 embert letartóztattak az adatlopási üggyel kapcsolatban.
10 millió személyes adatot, köztük felhasználóneveket, csomagkövetési számokat és telefonszámokat loptak el az internetes kereskedelemmel foglalkozó Alibaba csoporttól Kínában - írja a Reuters. Pénteken 21 személyt letartóztattak az eset kapcsán.
Az elkövetők az Alibaba egy logosztikai központjának vonalkód-olvasó berendezéseit fertőzték meg egy rosszindulatú szoftverrel, és így jutottak az adatok birtokába a Xinhua kínai hírügynokség értesülései szerint. Állítólag a kiberbűnözőknek nem sikerült az ellopott adatokat harmadik félhez eljuttatnia.
2018.09.22 13:13