Névazonossággal ütnék ki a sorból Erdei „Rokker Zsolttit”

Publikálás dátuma
2018.06.14 07:01
ROKKER ZSOLTTI (sic!) - Azt hirdeti, hogy 1976-ban született. A nevét ugyanis ellopták FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Fotó: /

Ezúttal a miskolci 12-es választókörzet össz-ellenzéki támogatású jelöltjére, Erdei Sándorra, ismertebb nevén Rokker Zsolti humoristára „indult rá” egy szintén Erdei Sándor nevű férfi. Az időközi önkormányzati választást azért írták ki július 15-re, mert Hubay György korábbi várostyát parlamenti képviselővé választották.

A „másik Erdei Sándornak” nagyjából annyi köze van Miskolchoz, hogy ott született, de Nyékládházán él, és Tiszaújvárosban egy multinacionális cég üzemében dolgozik. Miután kedden kiderült, hogy indul Miskolcon, a közösségi oldalán ráirtunk az ismeretlenség homályából felbukkant nyékládházi férfira, de nem válaszolt. Egy napra rá az addig kormánypárti támogató hozzászólásokban bővelkedő közösségi profilja igencsak lecsupaszodott, mindössze két-három családi fénykép látható rajta jelenleg. Eltűnt korábban feltüntetett lakhelye, Nyékládháza is, most mindössze annyi tudható meg a miskolciakat képviselni szándékozó férfiról, hogy Miskolcon született. Szerdán telefonon is kerestük a közéleti tevékenységre bejelentkezett „másik Erdeit”, de sem hívásra, sem sms-re nem reagált. Úgy tudjuk, egy tévéstábnak véletlenül felvette a telefont, de mikor megtudta, miért keresik, csak annyit mondott: dolgozik, talán majd este keressék, s letette.

Az „eredeti” Erdei Sándor, vagyis Rokker Zsolti a Népszavának azt mondta: lassan már meg sem lepődik az egyre aljasabb húzásokon, amivel megpróbálják gyengíteni az esélyeit. A Fidesz-KDNP színeiben Nagy Ákos az ellenfele, de a Munkáspárt is elindította jelöltjét, a nyugdíjas Fülöp József Istvánnét. - Tőle félek egyedül az ellenfelek közül, mert felkészültsége, és alkalmassága mellett a helyi "Jocó Büfé" tulajdonosaként megfenyegetett, hogy nem lesz több extra mustár a hot-dogomra és csak félig süti át a francia pirítóst ha nem vigyázok arra, mit mondok – tette hozzá. Egy bizonyos Molnár Zsolt is bejelentkezett a posztért, aki az ellenzék szerint a „Rokker Zsolt” nevet hivatott kissé megzavarni. A ő és a „másik Erdei Sándor” felbukkanása is akkor derült ki, amikor a választási bizottság nyilvánosságra hozta a hivatalos jelöltek sorsolással kiválasztott sorrendjét. A lista két utolsó helyén a két Erdei Sándor szerepel, akiket a Fidesz által 2013-ban megváltoztatott választási törvény értelmében becenévvel vagy ragadványnévvel immár nem lehet megkülönböztetni – korábban erre még volt lehetőség.

Így „Rokker Zsolti” elesik attól, hogy egyértelműsítse személyazonosságát, most mindössze a születési évszám lehet iránymutató. Ha a néven kívül ez is megegyezne, akkor a lakhely is szerepelne a sorban, ha pedig valami isteni csoda folytán ez is azonos lenne, akkor a foglalkozást is feltüntetnék. Ez az extrém eset akár még igazságot is szolgáltathatna a humoristának, annak ugyanis igen csekély a valószínűsége, hogy rajta kívül lenne még egy, 1976-ban született, miskolci Erdei Sándor, aki humorista. Felvetődött, hogy ő változtasson nevet, s mivel mindenki Zsoltiként ismeri, legyen Erdei Sándor Zsolt. Jogi tanácsadója azonban erről lebeszélte, mert a névváltozás bejegyzésére az államnak hatvan napja van, s nem valószínű, hogy a július 15-i időközi választásra az állami szervek megsürgetnék a névcserét.

Az 1976-os Erdei Sándor lapunknak arról is beszélt, hogy felveszi a kesztyűt, s a nemtelen fondorlatok ellen is megtalálja majd az ellenszert. Gondolkodtak azon, hogy esetleg a listán elfoglalt helyét erősítsék, vagyis az 5-ös sorszámot sulykolják, de ezt is elvetették, attól tartva, hogy ha ezt tennék, valaki hirtelen visszalépne, és máris nem az ötödik helyen lenne a jegyzéken – mondta.

Egy biztos: a születési évszám megkülönbözteti a nyilvánosságot kerülő, közösségi oldalát legyaluló, s vele ellentétben nem Miskolcon élő, nem ott dolgozó „másik” Erdei Sándortól. Az MSZP-től, DK-tól a Jobbikon át a hat meghatározó ellenzéki párt által támogatott, de civilségét megőrizni akaró, ezért függetlenként induló Erdei „Rokker Zsolt” Sándor ezért ezt az évszámot fogja hangsúlyozni a szórólapokon, plakátokon. Egy harmadik Erdei Sándor elvileg már nem bukkanhat fel a kampányban, mert a jelöltállítás procedúra lezárult.

2018.06.14 07:01
Frissítve: 2018.06.30 19:34

Pálinkás József: a Fidesz bukik, a kérdés csak az, hogy mikor

Publikálás dátuma
2018.08.17 09:45

Fotó: Népszava/
A populizmus, az ösztönökre ható politika hosszabb távon biztos, hogy nem működik. A kérdés sokkal inkább az, hogy mikor mond csődöt – mondta a Magyar Hangnak adott interjújában Pálinkás József.
Az MTA éléről nemrég menesztett tudós szerint ha gazdasági problémák adódnak, az a tömeg, amely csupán pillanatnyi érdekeire figyel, rendkívül gyorsan elfordul bárkitől – a Fidesztől is. Márpedig Pálinkás szerint a magyar társadalom a '90-es évek óta elfordult az értékektől, az országban szinte kizárólagosan az anyagi érdek dominál. "Pozitív nemzeti minimum nincs, a társadalom végzetesen szétszakadt" - fogalmazott.
"A véleményüket szabadon elmondókat sokszor szégyenpadra ültetik, megalázzák. Ez történik tudósokkal, értelmiségiekkel, vagy akár olyan intézményekkel, mint a Magyar Tudományos Akadémia"
- tette hozzá Pálinkás, arra vonatkozóan, hogy polgári középosztály ugyan nincs az országban, ám annak értékrendjét felhasználják, sőt kiforgatják bizonyos jobboldali körök.
"Jó lenne megérteni, hogy politikai választások megnyerése a törvényhozásra és a kormányzásra ad felhatalmazást, a sport, a tudományos, a művészeti és a gazdasági tevékenységek eredményességének és értékeinek megítélésére nem" - mondta az MTA volt elnöke, aki az első Orbán-kormány munkájában államtitkárként és miniszterként vett részt, 2002 után pedig megalapította és vezette a Fidesz kulturális tagozatát. Ez a tagozat viszont "túl jól" működött egyes fideszesek szerint. "Akkoriban vált egyre erősebbé a Fideszben az az irányzat, amelyik azt képviselte, hogy nem a hosszabb távon, nagyobb összefüggésekben gondolkodó néhány tízezer értelmiségi az érdekes. A választásokat közérthető, elsősorban az ösztönökre alapozó ígéretekkel kell megnyerni" - mondta el.
Ugyanakkor a három kétharmados Fidesz-győzelem ellenére is azt mondja Pálinkás. a populizmus nem járható út.
Nem az a kérdés, csődöt mond-e az ösztönökre ható politika, hanem csak az, mikor mond csődöt
- nyilatkozta. Ha gazdasági nehézségekkel kerül szembe az ország, egy pillanat alatt elfordulnak a szavazók akár a Fidesztől is.
2018.08.17 09:45

Magyarországra ráborul az oroszok árnyéka - de a kormányt nem érdekli

Publikálás dátuma
2018.08.17 09:30

Fotó: Shutterstock/
A sajtószabadság korlátozásával ideális környezetet biztosít a kormány az orosz befolyási törekvéseknek – derült ki a European Values nevű elemzőközpont jelentéséből, amely szerint Európában Magyarországon tapasztalható az egyik legintenzívebb Kreml-hatás. 
A 99 oldalas dokumentum, írja a 444.hu, három kritérium mentén vizsgálódott: elismeri-e az ország vezetése a befolyásolási szándék veszélyét; milyen lépéseket tesz a fenyegetésre reagálva; az ismert intézkedéseiknek milyen eredményük lett. Mindhárom kérdést egy nulla és öt közötti skálán osztályozták, ahol a kisebb mértékű befolyást a magasabb pontszám jelentette. Magyarország igen rosszul szerepelt, a megszerezhető 15 pontból ugyanis csak 2-t kapott. Ezzel azonban nem hazánkban a legrosszabb a helyzet, hanem a nulla pontos Görögországban és a szintén pont nélküli Ciprusban, amelyeket a jelentésben szimplán "kollaboránsként" jellemeztek. Magyarország osztályzata azért ilyen borzasztóan rossz, mert - a jelentés szerint - a hatalomban levők "kritikus tömege" tagadja vagy alulbecsüli a fenyegetés létét, nyilvánosan a titkosszolgálatok sem aggódnak, a politikai vezetés pedig gyengíti az ország ellenállóképességét - például a sajtószabadság korlátozásával. Persze Magyarország nincs egyedül a tagadással: nem hajlandó szembe nézni a fenyegetés létét Ausztria, Luxemburg, Málta, Portugália és Olaszország sem. Leginkább a 13 pontos Svédország és Nagy-Britannia, illetve a 15 pontos Észtország, Lettország és Litvánia vannak tisztában a veszéllyel és küzdenek az orosz befolyás ellen. A jelentés arra is kitér, hogy Magyarország Oroszországra támaszkodik a Brüsszel elleni küzdelmében, ráadásul a kormánypárti sajtó gyakran hivatkozik az orosz állami média anyagaira. A hazai titkosszolgálatokról azt írják, hogy egyes tagjaik gyaníthatóan inkább az orosz nyomulást vizsgáló magyar újságírók befolyásolásán, esetenként megfélemlítésén dolgoznak.
Szerző
2018.08.17 09:30
Frissítve: 2018.08.17 09:38