Alkotmányozás

Orbán Viktor nyeregben érzi magát. Ezt mutatja újabb támadása az igazságszolgáltatás ellen, a közigazgatási bíróságok és a felsőbíróság terve, amelyekbe ítélkezési gyakorlattal nem rendelkező, a közigazgatásban már megpuhított jogvégzetteket akar delegálni, hogy azok minden esetben az állam érdekeit képviseljék. A gyülekezési jog korlátozásával a társadalmi tiltakozások erejét kívánja fékezni, nehogy kifejezhessük véleményünket a minket érintő kérdésekről.

Viszont szó sincs a nagy ellátórendszerek, az oktatás és egészségügy tragikus helyzetének, alapvető hibáinak felszámolásáról, anyagi helyzetének stabilizálásáról, mindössze némi tüneti kezelés várható. Orbán eltökéltségét a valóság maga felé hajlítására azonban legjobban az újabb alkotmányozási folyamat bejelentése jelzi. Az alaptörvény ma már csak az ellenzék által, gúnyból használt jelzője, a „gránitszilárdságú" végleg elavulni látszik, hiszen az új, másfél évre tervezett művelet valóban a magyar állam minden eddigi ismérvét megváltoztathatja.

Az új konstrukció nyilván teljesen a kormányfő saját képére és hasonlatosságára készül, s vélhetően elnöki rendszert, a parlament és más képviseleti szervek visszaszorítását, a demokratikus jogok (sajtószabadság, választójog, stb.) további korlátozását fogja eredményezni. Bizonyára lesznek benne különféle trükkök, amelyekkel az EU és mások tiltakozását le lehet szerelni, s teljesen nyilvánvaló, hogy ez is valamelyik fideszes laptopján készül majd. Sem az ellenzéket, sem a közvéleményt, sem a nemzetközi szervezeteket nem fogják sem megkérdezni, sem meghallgatni, ám annál hangosabba hirdetik majd az új alkotmány nagyszerű demokratizmusát. Épül Orbán vára.

2018.06.18 08:26

Egy eset

1964-es születésű soltvadkerti lakos vagyok. Még 1987 október végén sérültem meg, combcsont törést szenvedtem. Kecskeméten az 1991, 92, 93-as felül vizsgálatok után 1994-ben úgymond véglegesítették a rokkant állapotomat. (Csak zárójelben jegyzem meg: 1990 után kormányok jöttek-mentek, de mindegyik elvett egy kicsit tőlünk, mozgáskorlátozottaktól.) 2014-ben elvette a Fidesz a véglegesített státuszom, bevezette a fél évenként bélyegeztetést. Nekem Kecskemét 50 kilométeres út. Ugyanakkor a rokkant nyugdíjam nevét átminősítette, és levette 76000 forintról 59000 forintra. 2018 márciusában került sor a kontroll felülvizsgálatra. Ekkor az immáron 63000 forintra nőtt pénzem levették 44000 forintra. Ha 1988-tól 2014-ig nem rendeződött az állapotom, akkor szerintük most minden rendbe fog jönni? Ráadásul 2019 márciusára újabb kontroll felülvizsgálatot rendeltek el. Félő, hogy ekkor elveszik a maradék pénzem is! Ebből én egymagam sem tudok megélni, de még van egy enyhén mentálisan sérült gyermekem is, akiről gondoskodnom kell.

Szerző
2018.06.30 08:32

Felcsúti kisvasút

Orbán Viktor a Felcsúton zakatoló kisvasút hosszabbítását tervezi. Híradásokból tudható, hogy a vasút kihasználtsága enyhén szólva gyér. Ennek ellenére, ha a miniszterelnök valamit a fejébe vesz, nincs Magyarországon olyan személy, hatóság, szervezet, amely ezt meg tudná akadályozni! Orbán megfeledkezik arról, hogy ő nem egy vidéki polgármester, aki szűkebb pátriájának felvirágoztatásáért cselekszik, hanem egy egész ország felelős vezetője. Hogyan lesz gazdaságos a kisvasút működése? Vagy ez is olyan beruházás, mint a stadionoké, hogy csak viszi a pénzt? Orbán az egyéni „hobbijainak" él, herdálva ezzel a közvagyont. Egy demokratikus államban ilyen nem létezhet, mert vannak szervezetek, amelyek megakadályozzák az ésszerűtlen költekezéseket.

Szerző
2018.06.30 08:31
Frissítve: 2018.07.01 08:38