Tűz és víz

Publikálás dátuma
2018.06.18 08:07

Fotó: /

Súlyosan téved, aki arra számít, hogy Magyarország - a kormány, a hatalom - profitálhat a keresztény német pártok ellentéteiből. Akkor sem, ha úgy látszik, a belügyminiszternek ugyanaz az álláspontja, mint a magyar vezetésnek. Horst Seehofer terve megtagadná a belépést a határon menedéket kérők bizonyos csoportjaitól, elsősorban azoktól, akiket máshol már nyilvántartásba vettek, vagy megkezdték menedékjogi eljárásukat. És akkor sem, ha a másik oldalon a kancellár még mindig ellenzi, hogy egyoldalú, nemzeti intézkedéseket vezessenek be, vagyis nézőpontja ellentétes Orbánékéval. Angela Merkel uniós szintű szabályozást szorgalmaz és olyan megállapodásokat, amelyek jogi alapot teremtenének arra is, hogy akár a német határon megtagadják a belépést a menedékkérőktől.

Nyilvánvalóan Berlinben - és Münchenben - is tisztában vannak vele, a tűzzel játszanak. A helyzet veszélyes Németországnak és Európának is. Ha szakad a koalíció, és esetleg mégis új választásokat kell kiírni, az beláthatatlan - vagy nagyon is belátható - következményekkel járhat. Ez mérsékletet kíván minden érdekelttől. És nem csupán a német határokon belül.

Úgy néz ki, mintha Budapesten sem foglalnának állást egyik vélemény mellett sem. Mintha csak a megszokott, régi lemez szólna migránsokról, a határok védelméről, Sorosról és az unióról. Orbán Viktor még azt is megjegyzi: tisztában vannak vele, hol van Magyarország helye, de persze tanácsot szívesen ad, mert történelmi tapasztalatai vannak. És az egykori német kancellár halálának évfordulóján rendezett konferencián eljut odáig, hogy Helmut Kohl pontosan értette, mit jelent az Európai Unió tagjainak egyenrangúsága, és értékelte a magyarok barátságát is. Ez természetesen nem üzenet, de értheti, aki akarja. Kohl mindent jól csinált, és mi, magyarok is pontosan tudjuk, mi lenne a teendő. Csak hát most más idők járnak, mi meg kicsik vagyunk.

Ha tüzet kell oltani, nem mindegy, milyen folyadékot öntünk rá: vizet vagy benzint. És ha az utóbbit - ráadásul kéretlenül -, magunk is megsérülhetünk.

Szerző
2018.06.18 08:07

Már saját párttársai is támadják a keménykedő Seehofert

Publikálás dátuma
2018.07.16 08:30

Fotó: DPA/ JENS BUTTNER
A menekültügyben szigort pártoló belügyminisztert népszerűsége már csak 37 százalékos. A megkérdezettek 57 százaléka kifejezetten rossznak tartaná, ha tárcavezető maradna.
Mind többen bírálják saját pártján belül is Horst Seehofert. Az ellenzék, illetve a szociáldemokrata SPD bírálatai után a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) több tagja is éles bírálatokkal illette a párt elnökét, szövetségi belügyminisztert a menekültkérdésben elfoglalt radikális álláspontja miatt. „Fellépése sokakat megdöbbent és elidegenít” – jelentette ki a CSU előző elnöke, Erwin Huber bajor tartományi képviselő a Spiegel beszámolója szerint. Kezdetben a bajor párton belül teljes egészében támogatták Seehofer menekültpolitikáját, a helyzet azonban mostanra jelentősen megváltozott. Sokan kérdezték tőle, hogy fellépésével régi párbéli riválisának, a nála is radikálisabbnak tartott Markus Söder bajor miniszterelnöknek akart-e ártani az októberben esedékes bajor tartományi választás közeledtével. Mintha ezzel is némiképp igyekeztek volna enyhíteni Seehofer felelősségén. A Spiegel beszámolója szerint a párt tagságában is növekvő ellenállással tapasztalható a vezetés politikájával szemben. Ezt jelzi, hogy mind többen – már 1200-an – csatlakoznak a „Közép Uniója” nevű CSU-csoportosuláshoz, amely a CSU liberális szárnyának tekinthető. Alapítója, Stephan Bloch a Spiegelnek azt mondta, súlyos hiba a menekülteket bűnbaknak beállítani azokért a történésekért, amelyek a társadalomban mennek végbe. Bloch egyúttal bocsánatkérést követelt Seehofertől, amiért lelkesen közölte, hogy 69. születésnapján ugyanennyi afgán menedékkérőt utasítottak ki Németországból. „Ez jóval magasabb szám annál, mint amit eddig megszokhattunk” – büszkélkedett a keresztényszociálisok elnöke. Ez a kijelentés azért kavart nagy vihart Németországban, mert egyikünk öngyilkos lett, ezután az ellenzék élesen támadta a szövetségi belügyminisztert.  Az egykori német munkaügyi miniszter, Norbert Blüm (CDU) a Süddeutsche Zeitungban írt kommentárjában úgy vélte, a CSU-nál egyre inkább háttérbe szorulnak a keresztény értékek. „Riasztó az az érzéketlen hang, ami a CSU-nál a menekültkérdést jellemzi” – fejtette ki.  Seehofer népszerűsége már csak 37 százalékos a teljes lakosság körében – derült ki a ZDF által közzétett adatokból. A megkérdezettek 57 százaléka kifejezetten rossznak tartja, ha belügyi tárcavezető maradna.  
2018.07.16 08:30
Frissítve: 2018.07.16 08:30

Ezreket toloncolnának ki Németországból, de nem találják őket

Publikálás dátuma
2018.07.15 09:13

Fotó: DPA/ STEFAN PUCHNER
Csak minden második elutasított menedékkérőt találnak meg a német rendőrök, amikor végre akarják hajtani a kitoloncolásról szóló döntést – írja a Welt am Sonntag a szövetségi rendőrség belső értékelésére hivatkozva. Az adatok szerint eddig 23 ezer kiutasító határozatból csak 11 100-at tudtak végrehajtani, mert a többi személy egyszerűen eltűnt.  A helyzet romlik, hiszen a legutóbbi hullámban 12 800 kiutasító határozatból 11 500-at nem tudtak végrehajtani, mert nem találták az elutasított menedékkérőt. A fennmaradó 1300 esetből 150-ben azért maradt el a deportálás, mert a repülőgép pilótája megtagadta az utas átvételét (ehhez joga van, biztonsági okokra hivatkozva, de feltehető, hogy inkább emberbaráti megfontolások vezérlik őket), több mint 500 esetben pedig a kiutasított személy ellenállása miatt hiúsult meg a deportálás. A sikertelen hazaküldések száma idén már duplája a 2017-esnek, pedig a hazatoloncoló határozatok száma csak 17 százalékkal nőtt. A legtöbb embert Albániába, Szerbiába és Koszovóba kellene hazaküldeni, de Irakba és Afganisztnba is jelentős számú embert kellene deportálni. Ernst G. Walter, a DPOLG rendőrszakszervezet szerint a helyi és tartományi hatóságok nem tesznek kellő erőfeszítéseket a határozatok végrehajtására, ezért a jelenleginél sokkal szigorúbban kellene alkalmazni a kitoloncolási őrizetet, vagyis a deportálásig elzárva tartani az elutasított menedékkérőket.   
2018.07.15 09:13
Frissítve: 2018.07.15 09:24