Előfizetés

Golyóálló üveget kapott az Eiffel-torony

Publikálás dátuma
2018.06.17. 16:03
Fotó: AFP

A 129 éves Öreg Hölgy a hatóságok szerint a jelenleginél nagyobb védelemre szorul, ezért két oldalát 3 méter magas, 6,5 cm vastag golyóálló üveggel veszik körbe, melyet két, 300 méter hosszú és 3,24 méter magas, Eiffel stílusában készített acélrúd tart össze. A park felőli oldalt sűrűn egymás mellé állított, vasrudakból álló kerítéssel védik egy esetleges autós támadás ellen. Ez előreláthatólag szeptemberre lesz kész, de a végső cél, hogy a 2024-es olimpiai játékokra már biztosan végezzenek az összes munkával. Az egész munka költsége 35 millió euró (11 milliárd forint) lesz.

A toronyhoz való bejutást egyébként már két évvel ezelőtt limitálták, azóta csak ellenőrző kapukon keresztül lehet bejutni a jegypénztárakhoz is. Az Eiffel toronyra 2017-ben 6,2 millió turista volt kíváncsi. A golyóálló üveg ötlete egyébként nem új, több helyen alkalmazták már más műemlékek kapcsán, például Londonban, vagy a berlini Bundestag-nál.

Vészjósló nyugalom Nicaraguában

K. I.
Publikálás dátuma
2018.06.17. 15:40
FOTÓ: MARVIN RECINOS / AFP

A hétvége az elmúlt hetekhez képest szokatlan nyugalommal indult Nicaragua közel egész területén, miután a kormányellenes tüntetők 24 órás általános sztrájkot hirdettek pénteken. A munkabeszüntetés becslések szerint 20-30 millió dolláros veszteséget okozhat az egyébként is igen súlyos gazdasági válságban lévő országnak. A Daniel Ortega elnök lemondását követelők a sztrájkkal akarták felhívni a figyelmet a brutalitásra, amellyel a baloldali vezetés lecsapott a kormányellenes tüntetőkre: a halálos áldozatok száma már meghaladja a 160-at. Az egyik legutóbbi áldozat mindössze 15 éves volt: a ministráns fiúval a biztonsági erők egyik tagja végzett – számolt be róla a BBC.

Míg – az AFP francia hírügynökség videós beszámolója alapján – pénteken és szombaton a főváros elhagyatott háborús övezethez hasonlított, addig számos vidéki városban folytatódtak az összecsapások a kormányellenes tüntetők és a biztonsági erők, valamint az Ortegát támogató fegyveres erők között. Mint arról a francia hírügynökség beszámolt, gyakoriak voltak a rajtaütések a barikádokat őrző tüntetőkön.

Az erőszakos demonstrációk már két hónapja tartanak a közép-amerikai országban. Az elégedetlenségi hullámot egy reformintézkedés váltotta ki, amely nyugdíjcsökkentést és a társadalombiztosítási rendszer megújítását foglalta magában. A felháborodás olyan mértékű volt, hogy a managuai vezetés végül visszatáncolt, ám ez sem volt elég ahhoz, hogy megfékezze az indulatokat. A több ezres tömeg nem vonult vissza az utcákról, a demonstráció az Ortega-rendszer elleni kormányellenes mozgalommá fejlődött. Az elmúlt két hónapban több próbálkozás is volt, hátha elindul a dialógus a felek között, ám ezek kudarcba fulladtak. A katolikus egyház azonban nem tett le erről, és mediátorként továbbra is azon van, hogy véget érjen az erőszak, és a kormány, valamint az ellenzék képviselői végre tárgyalóasztalhoz üljenek.

Befutott Valenciába az Aquarius (videó)

Publikálás dátuma
2018.06.17. 15:28
Fotó: OSE JORDAN / AFP

Megérkezett vasárnap délelőtt a spanyolországi Valenciába az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet által fenntartott Aquarius mentőhajó is, miután az azt segítő egyik olasz hajó már kora reggel befutott a kikötőbe. Az olasz parti őrség Dattilo nevű hajója 274 emberrel, az Aquarius pedig 106-tal érkezett meg a spanyol kikötővárosba. Oda várták még az Orione olasz hajó is, amelyen feltehetőleg 250 menekült van, mert az Aquarius eredetileg 629 embert vett fel a fedélzetére egy héttel ezelőtt Líbia partjai közelében. Az Aquarius sem Máltán, sem Olaszországban nem köthetett ki.