Rózsafüzér a méhben

Publikálás dátuma
2018.06.18 07:32
ZÖLDÚT - Az abortusz legalizálásának a hívei bizakodnak, hogy a szenátus is igent mond FOTÓ: AFP/CECILIA GONZÁLEZ
Fotó: /
Az írországihoz hasonló politikai földrengésben bíznak sokan Argentínában, ahol a rendkívül szigorú abortusztörvény lazítása már átment a parlamenten, a szenátus azonban még leszavazhatja.

„Kifelé a rózsafüzéreikkel a méhünkből”, „A testünkről sem az egyház, sem az állam nem dönthet” – ilyen, és ehhez hasonló üzenetek tarkították a Buenos Aires-i utcákat az elmúlt napokban. Az argentin fővárosban sokezres tömeg gyűlt össze, hogy a szigorú abortusztörvény lazítása mellett foglaljanak állást, vagy az ellen tiltakozzanak. A jelenlegi, 1921 óta érvényben lévő törvény értelmében – emlékeztet a Clarín argentin napilap – a terhesség megszakítása csak nemi erőszak esetén legális, valamint akkor, ha az anya vagy a magzat élete, egészsége veszélyben forog. Ennek eredményeképp az illegális, rendkívüli egészségügyi kockázattal járó illegális abortuszok igen gyakoriak a latin-amerikai országban. Csak Buenos Airesben 5959 nő került tavaly kórházba azután, hogy komplikáció lépett fel a titokban végzett terhességmegszakítás kapcsán. Országosan ez az adat közel tízszeres, s évente mintegy 500 nő veszti életét. Az egészségügyi kockázaton túl ezek a nők egy és négy év közötti börtönbüntetést kockáztatnak. Ehhez képest radikális változást hozhat a lazítás, hiszen ennek értelmében a 14. hétig indok nélkül megszakítható lenne a terhesség, s utána már csak abban az esetben, ha erőszak történt, vagy az anya és/vagy a magzat élete, egészsége veszélyben forog. A reform igencsak megosztotta az argentinokat.

Az El País spanyol napilap helyszíni tudósítója szerint a híres – számos történelmi jelentőségű tüntetésnek otthont adó - Május tér (Plaza de Mayo) körül ezen a héten két Argentína nézett egymással farkasszemet. Az egyik oldalon a Latin-Amerikában újjáéledt feminista mozgalom, és a szabad döntés hívei, míg a másik oldalon az abortuszellenes tábor várta lélegzet-visszafojtva, hogy mi történik a parlament alsóházában. A két csoport nem is lehetett volna különbözőbb: „legális abortuszt a kórházakban” – skandálta a fiatalokból, diákokból, középosztálybeli dolgozó városi nőkből, leszbikusokból és transzszexuálisokból álló tábor, míg a másik oldalról egy idősebb generáció képviselői, sokan férjeik, gyerekeik kíséretében, argentin zászlóba burkolózva válaszoltak: „igen az életre, nem az abortuszra”.

A parlamentben helyi idő szerint szerdától csütörtökig, 23 órán keresztül vitatkoztak a módosításról. Az ülés és a voksolás maratoni volta is mutatja, hogy igen megosztó kérdés ez Argentínában. A szavazáson végül hajszállal (129-125 arányban) kerültek fölénybe a legalizálást támogató képviselők. A szenátus az elkövetkező hetekben dönt a kérdésben, s bár eddig úgy tűnt, a konzervatívabb körben biztosan elbukik majd a történelmi kezdeményezés, elemzők szerint mostanra kiszámíthatatlanná vált a végkimenetel. „A macsó kultúra egyre inkább visszaszorul, a melegházasság elfogadottá vált a társadalomban, és mostanra már a szabad abortusz is elképzelhető Ferenc pápa hazájában” – írta az El País hasábjain Mar Centenera.

Dráma a parlamentben
A parlamentben a vita és a voksolás során olykor színpadias jelenetek játszódtak le. Elisa Carrio, a konzervatív kormánykoalíció tagja például nem szólalt fel, mielőtt leadta volna a voksát, helyette elvonult egy kápolnába, és imádkozott. Valamint internetezett, ugyanis a kápolnából a Twitter közösségi oldalon azt írta: „Nincs szükség szavakra, elég imádkozni…” Estela Regidor, egy másik, szintén konzervatív képviselő egy párhuzammal igyekezett érvelni a lazítás ellen. „Mi történik, ha a kiskutyánk vemhes? Nem visszük el az állatorvoshoz, hogy abortuszt végezzen el rajta, hanem körbeérdeklődünk, hogy kinek ajándékozhatnánk el a kölyköket.
Még a legrosszabb fenevadak is szeretik az utódaikat” – mondta Regidor. A baloldalon kevésbé elragadtatott, józanabb beszédek hangzottak el. „Ez nem hitbéli, hanem közegészségügyi kérdés”– hangzott el többek szájából. Az igen befolyásos katolikus egyház egyébként nem késett a reakcióval. Amint kiderült, hogy megszavazták a teljes legalizációt, kiadtak egy közleményt, amelyben azt írták, „argentin állampolgár számára fájó ez a döntés”.

2018.06.18 07:32

Meghalt egy 16 éves magyar cserkészlány Kaliforniában

Publikálás dátuma
2018.11.20 16:16

Fotó: AFP/ JOSH EDELSON
Teljesen leégett egy ház Orindában, a San Francisco-i cserkészcsapat fiatal őrsvezetője életét vesztette.
A Külföldi Magyar Cserkészszövetség hétfőn a Facebook-oldalán közölte, hogy vasárnap hajnalban tűzvészben vesztette életét a San Francisco-i cserkészcsapat fiatal őrsvezetője a kaliforniai Orindában. A bejegyzésben azt írták, a tragédia következményében a ház teljesen leégett, a család baráti köre gyűjtést szervez.
Az ABC News azt írja, a tűzoltóknak csak hosszú idő után sikerült eloltaniuk a tüzet. A 16 éves lány életét vesztette, két ember és egy tűzoltó égési sérüléseket szenvedett. A tűz keletkezésének okát vizsgálják.
2018.11.20 16:16

Akadozik a Facebook

Publikálás dátuma
2018.11.20 15:25

Fotó: AFP/ JUSTIN TALLIS
Az Instagrammal is problémák vannak.
Világszerte fennakadásokat tapasztalhatnak a Facebook-felhasználók: az Egyesült Államokból és Európából (Magyarországról is) sokan jelezték, hogy egyáltalán nem tudják betölteni a közösségi oldalt. A Messenger többnyire működik. Az Instagram felhasználói is arra panaszkodnak, hogy nem töltődik be az oldal, az alkalmazással viszont úgy tűnik, nincs probléma.
2018.11.20 15:25
Frissítve: 2018.11.20 15:25