Kitől tanuljanak?

Bizonyos szempontból igaza van Parragh Lászlónak: tényleg munkára kellene fogni a szépkorúakat. Őket lehetne megbízni a szakoktatással. Amit ma „felnőttoktatásnak” neveznek ugyanis, az csak a pénzről szól. Az állami támogatásról. Az oktatásban eltöltött időről és a semmiféle tudást nem tartalmazó OKJ vizsgáról. Ezért meg kellene teremteni a lehetőségét, hogy az egyes szakmákban gyakorlott, tapasztalatot szerzett szépkorú nyugdíjas mesterek taníthassák a szakmájukat. Hiszen aki azt hiszi, hogy egy szakma megtanulásával lezárulhat egy ember életében a tanulási korszak, az óriásit téved. Változik a technológia, a divat, változnak a szükségletek, és a lehetőségek, és ezekhez alkalmazkodni kell. Tanulni kell. Ismerni kell a nemzetközi trendeket, elvárásokat, lehetőségeket.

A kiadványok olvasásához és megértéséhez nyelvtudás is kell. Mindezek figyelembe vételével hiba azt hinni, hogy szakma tanulásához csak a „futottak még” szakemberek köréből kell válogatni. Nagy hiba volt a világhírű magyar szakképzés felszámolása. A 30 év óta tartó kapkodás, folytonos átszervezés, a szakképzés felszínessé válása létrehozta a „papír” szakmákat. De a „papírral” nem lehet pénzt keresni. A szakképzés újjászervezése központi és állami feladat. Az idő sürget. Azok a szépkorúak, akik még taníthatnák a szakmájukat, lassan kihalnak, ráadásul kimaradt egy generáció a szakmai képzésből, nincsenek középkorú, tanításra alkalmas, gyakorlott mesterek. Csak a hozzám hasonló régi szakoktatók igyekeznek a szakmájukért tenni valamit.

Szerző

Egy eset

1964-es születésű soltvadkerti lakos vagyok. Még 1987 október végén sérültem meg, combcsont törést szenvedtem. Kecskeméten az 1991, 92, 93-as felül vizsgálatok után 1994-ben úgymond véglegesítették a rokkant állapotomat. (Csak zárójelben jegyzem meg: 1990 után kormányok jöttek-mentek, de mindegyik elvett egy kicsit tőlünk, mozgáskorlátozottaktól.) 2014-ben elvette a Fidesz a véglegesített státuszom, bevezette a fél évenként bélyegeztetést. Nekem Kecskemét 50 kilométeres út. Ugyanakkor a rokkant nyugdíjam nevét átminősítette, és levette 76000 forintról 59000 forintra. 2018 márciusában került sor a kontroll felülvizsgálatra. Ekkor az immáron 63000 forintra nőtt pénzem levették 44000 forintra. Ha 1988-tól 2014-ig nem rendeződött az állapotom, akkor szerintük most minden rendbe fog jönni? Ráadásul 2019 márciusára újabb kontroll felülvizsgálatot rendeltek el. Félő, hogy ekkor elveszik a maradék pénzem is! Ebből én egymagam sem tudok megélni, de még van egy enyhén mentálisan sérült gyermekem is, akiről gondoskodnom kell.

Szerző

Felcsúti kisvasút

Orbán Viktor a Felcsúton zakatoló kisvasút hosszabbítását tervezi. Híradásokból tudható, hogy a vasút kihasználtsága enyhén szólva gyér. Ennek ellenére, ha a miniszterelnök valamit a fejébe vesz, nincs Magyarországon olyan személy, hatóság, szervezet, amely ezt meg tudná akadályozni! Orbán megfeledkezik arról, hogy ő nem egy vidéki polgármester, aki szűkebb pátriájának felvirágoztatásáért cselekszik, hanem egy egész ország felelős vezetője. Hogyan lesz gazdaságos a kisvasút működése? Vagy ez is olyan beruházás, mint a stadionoké, hogy csak viszi a pénzt? Orbán az egyéni „hobbijainak" él, herdálva ezzel a közvagyont. Egy demokratikus államban ilyen nem létezhet, mert vannak szervezetek, amelyek megakadályozzák az ésszerűtlen költekezéseket.

Szerző
Frissítve: 2018.07.01 08:38