Merkel meghívta Orbán Viktort Berlinbe

Publikálás dátuma
2018.06.18. 18:10
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Kurucz Árpád
A meghívás komoly fordulatot jelezhet a német-magyar kapcsolatokban. Egyelőre a váratlan német kormányválság miatt bizonytalan a látogatás időpontja.

Berlini meghívás landolt Orbán Viktornál – tudta meg Fideszes és kormányzati forrásból a Népszava. Információink szerint Angela Merkel nyitott lenne egy kétoldalú találkozóra, ellenben a hétvégén váratlanul kitört német koalíciós válság miatt egyelőre bizonytalan a látogatás időpontja.

Ha létrejön a találkozó, az komoly elismerés lesz az április 8-án ismét kétharmadot szerzett Orbán-kormánynak, még akkor is, ha a német kancellár nyilván nem fogja szó nélkül hagyni sem a CEU ügyét, sem a „Stop, Soros!” törvénycsomagot, amelyek miatt még az Európai Néppárt vezetője, Manfred Weber is arról beszélt a Der Spiegelnek, hogy nem kötelező a pártcsalád tagjának lenni (a Fidesz erre finomított is a törvénytervezeten). Merkel ugyanakkor a múlt héten komoly szóbeli gesztusként arról beszélt egy interjúban, hogy a határkerítéssel Magyarország az egész Európai Uniót, így Németországot is védi.

A meghívás ténye azért is jelentene komoly fordulatot a magyar-német kapcsolatokban, mert ezek tavaly még rég nem látott mélyponton voltak. Tavaly májusban például elmaradt egy V4 plusz Németország csúcstalálkozó, mert a felek olyannyira nem tudtak közös nevezőre jutni még a napirend ügyében sem. Szintén tavalyi fejlemény volt, hogy a német-cseh, illetve a német-szlovák barátsági szerződés megkötésének 25. évfordulójára Merkel Berlinbe invitálta Bohuslan Sobotka akkori cseh-, és Robert Fico szlovák miniszterelnököt is, Orbán Viktor azonban nem kapott meghívót.

Ehhez képest információink szerint április 8. után közvetlenül felmerült, hogy Merkel még az év első felében, vagyis a magyar visegrádi elnökség idején Budapestre jöjjön egy V4-es csúcs keretében. Bár erre akkor volt nyitottság német részről is, a szervezés elakadt – úgy tudjuk, részben akár azért is, mert az év második felében a V4-ek elnöki tisztét betöltő Szlovákia azért lobbizott, hogy a csúcstalálkozót ősszel, Pozsonyban tartsák meg.

Feszültség az uniópártok közt
A CDU és a CSU között azután fajult szakításközeli állapotba a vita, hogy Horst Seehofer, a keresztényszociálisok belügyminisztere azt követelte Merkeltől: a német hatóságok egyoldalúan tagadják meg a belépést az országba azoknak a menekülteknek az esetében, akiket az EU területén már máshol regisztráltak. Merkel ezt elfogadhatatlannak tartja, Seehofer ugyanakkor vasárnap azt mondta, ha kell, a rendőrség vezetőjeként ő maga lépteti életbe az intézkedést. A Bild azt írta, a CSU két hetet adott szövetségesének a helyzet rendezésére, ezt a párt vezetői később cáfolták. Ugyanakkor több elemző szerint is akár szakításig fajulhat a vita, a Politico című brüsszeli lap egyenesen „végjátékról” írt.
Hétfőn a német média nevük elhallgatását kérő CSU-s forrásokra hivatkozva azt írták, a szigorítást két hét alatt, „fokozatosan vezetik be”, hogy „lehetőséget adjanak Merkelnek a szükséges európai egyeztetésekre”. A legfrissebb hír szerint Merkel a CDU elnökségének ülése után úgy nyilatkozott, hogy július elejéig tárgyalásokat kell folytatni Németország európai partnereivel a menedékkérők visszafordításának kérdéséről. Ebbe jól beleillene egy német-magyar kétoldalú találkozó.

Szerző

Kaposváron már a vezetőképzés is „keresztény értékelvű”

Publikálás dátuma
2018.06.18. 16:55
Fotó: MTI/Váli Miklós
Országosan egyedülálló, gazdaságtudományi karokon pedig unikális szakirányú továbbképzést indít a Kaposvári Egyetem (KE): a somogyi megyeszékhelyen keresztény értékrendű vezetőket képeznek – reményeik szerint ősztől.

- Amikor felvettük a kapcsolatot az egyházakkal, nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk – mondta a szakindítással kapcsolatos, hétfői sajtótájékoztatón Szigeti Orsolya, a gazdaságtudományi kar dékánja. – A katolikus, a református, az evangélikus és a baptista egyház is a támogatásáról és együttműködéséről biztosította az egyetemet.

Kőműves Zsolt adjunktus, a szak felelőse arról beszélt, hogy a képzés során igyekeznek keresztény értékrendű oktatókkal együtt dolgozni. A Népszava kérdésére, honnan tudják, hogy egy oktató milyen értékrendet vall, pontosított: a paptanárokra gondolt.

– Az oktatásban a Bibliát is használjuk majd – tette hozzá –, hiszen a sikeres vállalkozások és vezetőik már most is alkalmazzák egyes tanításait, csak lehet, nem tudnak róla. A jó vezető szereti és ismeri alkalmazottait, s olyan motivációs és kommunikációs eszközöket használ, melyek elősegítik a jó munkahelyi hangulatot és morált. Az új képzésre alapdiplomával bárki jelentkezhet, és a két féléves, levelező kurzus végén keresztény értékrendű vezető diplomát vehet át, míg a gazdasági végzettségűek keresztény értékrendű vezető szakközgazdászok lesznek.

– Tavaly ősszel még csak arról beszélgettünk, hogy az egyházunknak szükség lenne szakképzett közgazdászokra – mondta Varga László kaposvári katolikus püspök –, ebből nőtte ki magát az új képzési forma. Hiánypótló a kezdeményezés, hiszen veszélyben a kultúránk, s óriási szükség van keresztény értékeket valló vezetőkre.

Hasonlóképpen vélekedett Pongrácz Máté evangélikus lelkész is, aki szerint a mai világban nagyon fontos, mindenki tisztában legyen vele, mit is jelent keresztyén vezetőnek lenni.  – Sajnos sok keresztyén vezető megpróbál megfelelni a világi elvárásoknak, s nem meri felvállalni a keresztyén értékeket, mert félnek az esetleges konfliktusoktól – jegyezte meg. – Pedig Jézus értékeit feltételek nélkül fel kell vállalni, s közvetíteni kell szeretetét az embereknek.

Kérdésünkre, a való életben mi különböztetheti meg a keresztény értékrendű vezetőt egy világi gondolkodásútól, a kaposvári evangélikus lelkész úgy reagált: előbbiek egészen más etikai és morális megközelítéssel kezelnek bizonyos kérdéseket. – Egyértelmű, hogy egy vezetőnek döntéseket kell hoznia – magyarázta –, ám egy keresztyén értékeket vallónak nemcsak a célt, hanem az odáig vezető utat is látnia kell. Például, ha el kell bocsátania egy munkatársat, akkor nem elég, ha szárazon közli vele a tényeket, hanem látnia kell a döntése mögött az embert is. A cél, hogy ne csak romboljon, hanem segítsen is. vagyis jelenjen meg a kommunikációjában az emberség, hiszen sok esetben egy elbocsátásnál nem is a munka elvesztése fáj az érintettnek, hanem ahogyan közölték vele. De hasonló magatartás várható el gazdasági kérdésekben is: egy keresztyén értékalapú vezetőnek feltételek nélkül tisztelnie kell a szabályokat, a törvényeket, és alapelvárás vele szemben az anyagiak etikus kezelése.

A KE vezetőinek reménye szerint az új képzés, melyre lelkészeket és céges vezetőket várnak jelentkezőnek, 2018 őszén, de legkésőbb 2019 év elején indulhat el – utóbbi esetben keresztféléves oktatásban.

Szerző

Feloszlott a soproni Jobbik

Publikálás dátuma
2018.06.18. 16:32
Fotó: Népszava

A Jobbik soproni tagjai mindannyian kiléptek a pártból, így a pártszervezet megszűnt létezni a hűség városában – írják a soproni Jobbik utolsó közleményében.

„10 évvel ezelőtt radikális jobboldali értékrenddel, erős nemzeti öntudattal bíró soproni emberek alapították a Jobbik helyi szervezetét” – fogalmaztak, és hozzátették, hogy a Jobbik utolsó másfél évben vitt politikája messzire került tagok meggyőződésétől. „A 2012-es majdnem 40 fős tagság mára 14 főre csökkent. 2016-18 között pedig már nem kívánt senki a népfrontossá váló Jobbik tagja lenni Sopronba”. Azt írták, hogy Vona Gábor lemondása reményt adott az eredeti irányvonalhoz való visszatérésre. „Megütközve vettük tudomásul, hogy távozása csak taktikai, hiszen szemérmetlenül kijelölte saját utódait, akik »tovább a megkezdett úton« mottóval kérték a párton belül a támogatást. Erkölcsileg súlyosabb kérdés az: miképp tették mindezt?”

A párt soproni szervezete azt írta, a Jobbikból kilépő tagság elfogadhatatlannak tartja azt, hogy a leköszönt pártelnök nevét tartalmazó weblapot hoztak létre Toroczkai lejáratására azzal a céllal, hogy megakadályozzák az elnöki tisztségért folyó tisztességes versenyt. „Elhatárolódunk a szovjet időket idéző pártirányítási módszerektől, a leszámolásoktól, a pártszakadását előidéző arrogáns vezetői döntésektől! A jövőben a saját értékrendjükkel egybevágó politikai érdekképviselet megteremtéséért fognak fáradozni a Jobbikból kilépők! Bizakodva tekintünk az Ásotthalmon zászlót bontó Mi Hazánk Mozgalom felé. Dr. Bendes Zoltán és Gőbl Gábor önkormányzati képviselők a soproni közgyűlés független tagjaiként fogják kontrollálni a többségi hatalmat” – áll a közleményben.

Szerző
Témák
Sopron Jobbik