Orbán: A kommunizmus valódi arcát Gulágnak hívják

Publikálás dátuma
2018.06.19 14:44
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: /

Orbán Viktor kormányfő avatta fel a szovjet megszállás áldozatainak emlékművét. A fekete obeliszket eredetileg az V. kerületi Szabadság téren akarták felállítani, végül a III. kerületben, nem messze a Dunától – az Árpád fejedelem útja, Tímár utca, Lajos utca és a Tél utca által határolt parkban – kapott helyet.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A szovjet megszállás áldozatainak emlékművét Menczer Erzsébet fideszes politikus, a Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete (SZORAKÉSZ) elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök avatta fel. A lepel nehezen akart lehullani, némi rángatás után a kormányfő erőteljes mozdulattal vetett véget a némileg kínos jelenetnek.

A mai szabad, demokratikus világunkat véletlenül se gondoljuk természetesnek. Sokkal inkább kivételesnek, olyan kegyelmi állapotnak, amelyet csak úgy tarthatunk fenn, ha elszántak vagyunk arra, soha több nem engedjük meg, hogy ilyesmi még egyszer megtörténjen velünk – mondta beszédében Orbán.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A nemzetiszocializmus, a nemzetközi kommunizmus és a népeket gyarmati sorba terelő modern imperializmus is tőlünk nyugatra ütötte fel először a fejét – közölte a miniszterelnök. Legyünk büszkék arra, hogy Magyarország olyan ország, amely sohasem termelt ki elnyomó ideológiákat és nem akart senkit sem gyarmati sorsra ítélni. „A mi népünk a józan emberek országa” – vélekedett Orbán Viktor, aki egyebek mellett azért kárhoztatta a nyugati baloldali politikusokat, mert nem hajlandók tudomásul venni: Európa egyesüléséhez Marx és Lenin szobrainak ledöntésén keresztül vezetett az út.

„Mi tudjuk, hogy nincs emberarcú kommunista rendszer. A kommunizmus valódi arcát Gulágnak hívják” – jelentette ki a kormányfő.

Szerző
2018.06.19 14:44

Összehívták a fideszesek, majd nem mentek el a nemzetbiztonsági bizottság ülésére

Publikálás dátuma
2018.12.18 12:28
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Határozatképtelen lett az ülés, miután a kormánypárti képviselők nem voltak hajlandóak részt venni azon. Szó lett volna az MTVA-székháznál történtekről is.
A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen lett a nemzetbiztonsági bizottság keddi ülése, amelyen - ellenzéki kezdeményezésre - az MTVA-székháznál történtekről is tárgyalt volna a parlamenti testület.
A testület keddi rendkívüli ülését eredetileg a bizottság fideszes alelnöke, Halász János és frakciótársa, Hubay György kezdeményezte mentesítési kérelem megtárgyalására, mondta el Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos elnöke az ülésteremben. A belügyminiszter aztán kedd reggel levélben kérte ennek levételét a napirendről. Mirkóczki Ádám és az MSZP-s Molnár Zsolt pedig azt kezdeményezte, hogy aktuális nemzetbiztonsági témákról is tárgyaljanak.
A testület ülésén végül sem a kormánypárti képviselők, sem a meghívottak nem vettek részt.
A Fidesz az MTI-vel azt közölte: azért maradtak távol, mert a Belügyminisztérium visszavonta az összehívás okául szolgáló előterjesztést, a másik, később megjelölt napirendi pontból pedig "csak politikai balhét akart csinálni az ellenzék".
2018.12.18 12:28

Ombudsman: rakjanak rendet a patalomi szociális otthonban!

Publikálás dátuma
2018.12.18 12:21

Fotó: / Németh András Péter
Visszafertőzöttségről, létszámhiányról, elzárt gondozottakról esik szó a jelentésben.
Több hiányosságot is feltárt a Somogy Megyei Dr. Takács Imre Szociális Otthon patalomi telephelyének működésével kapcsolatban az alapvető jogok biztosa. Az ombudsman segítségét az otthon egyik korábbi gondozottjának hozzátartozója kérte, aki látogatásai során nagyon rossz körülményeket tapasztalt. Gyógyszerhiány, kosz, rühfertőzések, képzetlen ápolók, goromba, megalázó bánásmód – egyebek mellett ezekről lehetett olvasni a panaszos beadványában. Megírta azt is: idős hozzátartozóját több alkalommal kellett kórházba szállítani, ahova mindig kiszáradt, alultáplált, legyengült állapotban került. Állítása szerint az intézmény demens részlege teljesen el van zárva, nem tudják, „mi zajlik a nagy fehér ajtó mögött, csak az ordítást hallják”. Az ombudsmani jelentés idézi a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) idei vizsgálatának eredményeit, melyek szerint a higiénia valóban kifogásolható, így a fürdőszobák, a gyógyszeres szekrények, a tálaló konyha tisztasága, a veszélyes hulladék tárolása és kezelése is. A gondozottak fürdetésének gyakorisága egyáltalán nem felelt meg a szakmai elvárásoknak, vannak, akiknek saját fogkeféjük sem volt. Több gondozott esetében valóban előfordult rühesség, volt, aki többször visszafertőződött. Szabad levegőre is csak heti 1-2 alkalommal, fél órára mehettek ki. A demens gondozottak részlegét számkódos ajtóval zárták el az intézmény többi részétől. A vizsgálat időpontjában a szakdolgozói létszám a minimumfeltételeknek sem felelt meg, ennek ellenére gyakran az ápolóknak kellett takarítani, mosogatni is, elvonva az időt a lakók ellátásától. A gondozóknak olyan feladatokat (például felfekvéses betegek kezelése) is el kellett látniuk, amelyekhez nem volt meg a megfelelő egészségügyi végzettségük. A gondozási dokumentáció hiányos, pontatlan, nem lehet visszakövetni a gondozottak állapotváltozását. A hatóság összefoglalóan azt állapította meg, az ápolási, gondozási körülmények nem felelnek meg a szakmai szabályoknak, a biztonságos gondozás és ápolás feltételei nem biztosítottak. Az ombudsman kérte a helyzet rendezését az intézményvezetőtől, a fenntartó SZGYF-től és az Emberi Erőforrások Minisztériumától. A patalomi szociális otthonról lapunk több alkalommal is beszámolt. Legutóbb arról adtunk hírt: a vizsgálatok után leváltották a korábbi telephelyvezetőt. Helyére az egyik korábbi vezetőt, Varga Zoltánt hívták vissza, akitől a dolgozók és a gondozottak is a körülmények javulását várják.
Témák
Patalom
2018.12.18 12:21