Apróhirdetés-ügy: pert vesztett a propagandalap Ungárral szemben

Publikálás dátuma
2018.06.19. 15:56
Ungár Péter került ki győztesen a Budai Polgár ügyében indított perből Forrás: Népszava/ Vajda József
Ungár Péter propagandalapnak nevezte a Budai Polgárt, a II. kerületi újságnak azonban nem is ez fájt igazán. Pert is indítottak, végül hiába.

Jogerősen, másodfokon is elvesztette a Budai Polgár azt a pert, amit Ungár Péter, LMP-s II. kerületi  és parlamenti képviselő ellen indítottak jó hírnév és méltóság megsértése miatt – tudtuk meg Ungár ügyvédjétől, Schiffer Andrástól.

A kerületi lap ügyében Balaton Balázs önkormányzati sajtóreferens indított pert –  azután, hogy Ungár 2016 decemberi, nyilvános helyen tartott sajtótájékoztatóján (ennek lesz még jelentősége) propagandalapnak nevezte az újságot, és kifogásolta, hogy a lap csak „apróhirdetésben” értesítette a helyi lakosságot egy, a Hármashatár-hegyre tervezett olimpiai mountainbike helyszín kijelöléséről.

A Budai Polgárnak nem is a propaganda megnevezés fájt, hanem az, hogy Ungár apróhirdetést emlegetett, miközben ők nem abban a rovatban helyezték el a hirdetményt. „A keresetükben nem is szerepelt, hogy kifogásolták a propagandalap nevet, az apróhirdetésen volt a hangsúly” - mondta Schiffer.

A Fővárosi Ítélőtábla végül úgy értelmezte, hogy Ungár nem tényt közölt, hanem képletesen fogalmazott: a hirdetmény eldugott voltát próbálta érzékeltetni az apróhirdetés rovat emlegetésével, ami egy belső oldalon jelent meg.

Az ügy abszurditását jelzi, hogy a 24.hu szerint Balaton ügyvédje olyan gyalogosokat is beidézett volna a perre, akik Ungár sajtótájékoztatója közben haladtak át a helyszínen – és mivel ők is hallhatták a valótlan állítást, sérülhetett a lap jó híre. A gyalogosokat végül nem sikerült begyűjteni, a Budai Polgár pedig bukta az Ungártól követelt egymillió forintos sérelmi díjat is.

Szerző

Katolikus püspök áll ki a lakhatás joga mellett

Publikálás dátuma
2018.06.19. 14:47
MTI Fotó: Mohai Balázs
Ha hajléktalan életformát betiltják, legyen hangsúlyosabb az alaptörvényben az emberhez méltó lakhatás joga is – erre kéri a a jogalkotókat Székely János szombathelyi megyéspüspök.

A Magyar Kurírban közölt nyílt levélben fordult a kormányhoz Székely János katolikus püspök. Az egyházi vezető a hajléktalan életforma tervezett tilalmáról szólva emlékeztette a döntéshozókat: a hajléktalanoknak sem jó, hogy az utcán köztereken kell élniük, ez nem csak az arra járóknak jelent problémát (magában is döbbenetes, hogy erre valakinek figyelmeztetnie kell a kormányt.)

Székely egyetért azzal, hogy az állam a hajléktalanhelyzet megoldására törekszik, a probléma megszüntetéséhez viszont az kell, hogy ismerjük a reális okokat és a kivezető utakat

„A hajléktalanokkal foglalkozó (...) egészégügyi-szociális ellátási forma teljes egészében hiányzik az ellátórendszerből. Garantálni kellene az addiktológiai és más kórházi kezelés elérhetőségét, kellő odafigyeléssel és empátiával való elvégzését a fedélnélküli honfitársaink számára is. Segíteni kellene abban, hogy a társadalom peremére szorult, de kiemelkedni vágyó emberek alacsony bérleti díjú bérlakáshoz juthassanak. Ma Magyarországon kb. 30 000 hajléktalan személy van, akikre alig több mint 10 000 férőhely jut a szociális ellátó rendszerekben”- sorolta a megoldási lehetőségeket a püspök, és egyúttal párbeszédet kezdeményezett témában a kormány a hajléktalanokat segítő szervezetek és az egyházak között.

Székely János szerint, ha alkotmányba foglaltan szigorítják a hajléktalan létforma tilalmát, akkor szigorítani kellene az alaptörvény XXII. cikkelyének lakhatásra vonatkozó két első pontját is – ami az állam és az önkormányzatok kötelességét fogalmazza meg: „Magyarország törekszik arra, hogy az emberhez méltó lakhatás feltételeit és a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést mindenki számára biztosítsa. Az emberhez méltó lakhatás feltételeinek a megteremtését az állam és a helyi önkormányzatok azzal is segítik, hogy törekszenek valamennyi hajlék nélkül élő személy számára szállást biztosítani.”

Székely két idézettel zárta levelét: „Egy társadalom emberiességnek legfőbb mércéje az, hogy hogyan bánik a szegénnyel, az időssel, a beteggel, a gyöngével” (XVI. Benedek pápa). „Amit megteszünk eggyel a legkisebbek közül, azt Jézussal is tesszük, amit meg nem teszünk meg, azt Vele nem tesszük meg” (Mt 25,40.45).

Szerző

Orbán: A kommunizmus valódi arcát Gulágnak hívják

Publikálás dátuma
2018.06.19. 14:44
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor kormányfő avatta fel a szovjet megszállás áldozatainak emlékművét. A fekete obeliszket eredetileg az V. kerületi Szabadság téren akarták felállítani, végül a III. kerületben, nem messze a Dunától – az Árpád fejedelem útja, Tímár utca, Lajos utca és a Tél utca által határolt parkban – kapott helyet.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A szovjet megszállás áldozatainak emlékművét Menczer Erzsébet fideszes politikus, a Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete (SZORAKÉSZ) elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök avatta fel. A lepel nehezen akart lehullani, némi rángatás után a kormányfő erőteljes mozdulattal vetett véget a némileg kínos jelenetnek.

A mai szabad, demokratikus világunkat véletlenül se gondoljuk természetesnek. Sokkal inkább kivételesnek, olyan kegyelmi állapotnak, amelyet csak úgy tarthatunk fenn, ha elszántak vagyunk arra, soha több nem engedjük meg, hogy ilyesmi még egyszer megtörténjen velünk – mondta beszédében Orbán.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A nemzetiszocializmus, a nemzetközi kommunizmus és a népeket gyarmati sorba terelő modern imperializmus is tőlünk nyugatra ütötte fel először a fejét – közölte a miniszterelnök. Legyünk büszkék arra, hogy Magyarország olyan ország, amely sohasem termelt ki elnyomó ideológiákat és nem akart senkit sem gyarmati sorsra ítélni. „A mi népünk a józan emberek országa” – vélekedett Orbán Viktor, aki egyebek mellett azért kárhoztatta a nyugati baloldali politikusokat, mert nem hajlandók tudomásul venni: Európa egyesüléséhez Marx és Lenin szobrainak ledöntésén keresztül vezetett az út.

„Mi tudjuk, hogy nincs emberarcú kommunista rendszer. A kommunizmus valódi arcát Gulágnak hívják” – jelentette ki a kormányfő.

Szerző