Börtönbe kerülhetnek egy elhagyott falu újjáépítői

Publikálás dátuma
2018.06.19 19:05
Forrás: Facebook/Fraguas Revive
Fotó: /
Börtönbüntetéssel néz szembe a spanyol Colectivo Fraguas Revive hat tagja, amiért újjáépítettek egy egykor lakott, ám mára elhagyott falut - írja az Euronews. A csoport 5 éve fordított hátat a városoknak, és kezdett a felújításba, ám az ellenük ítélő bíróság szerint munkájuk illegális lakásfoglalásnak minősül.

A Fragas - egy apró spanyol falu a Guadalajara hegység lábainál - az 1960-as években néptelenedett el. A kollektíva, mely az újjáépítést végezte, 5 évvel ezelőtt érkezett a faluba.

A regionális kormány ellenzi a csoport tevékenységét. Részben azzal érvelvnek, hogy a lakosok jelenléte tűzveszélyes a falut körülvevő erdőre nézve. Pénteken a Castilla-La Mancha-i feljebbviteli bíróság úgy döntött, a csapat törvénytelenül foglalta el a területet, ezért hat embert 18 hónap börtönbüntetésre, és 16 380 euró közös befizetésére ítélt. Ha az összeget nem tudják előteremteni, még három évnyi börtönnel néznek szembe. A fentieken kívül nekik kell állniuk az általuk újjáépített házak lerombolásának költségét is.

Forrás: Facebook/Fraguas Revive

Forrás: Facebook/Fraguas Revive

A csoport célja az önfenntartás volt. Napelemeket helyeztek el és vízturbinával felszerelt, hidroelektronikus rendszert építettek ki. Jaime Merino, a csapat szóvivője szerint a kollektíva a helyiekkel is jó viszonyt alakított ki - az első dolog, amit tettek az volt, hogy újjáépítették a falu egykori temetőjét, gesztusként a falu valamikori lakói felé. "Úgy tűnt, ez egy nagyszerű ötlet, nagyon örültek neki" - mondta erről Merino. Az egyik régi lakos még egy könyvet is adott nekik, amit ő írt a falu történetéről - az ebben szereplő fényképeket is használták a házak helyreállításánál.

Forrás: Facebook/Fraguas Revive

Forrás: Facebook/Fraguas Revive

"Meg kell változtatni a törvényt, hogy a fiatalok, akik el akarják, könnyebben el tudják hagyni a várost, anélkül, hogy ennek óriási anyagi vonzata lenne" - nyilatkozta Merino az Euronewsnak. Véleménye szerint azért fordultak ellenük a hatóságok, mert a régió felkapott vadászhely, jelenlétük pedig zavarja a vadászatot. Minden jogi fórumon megpróbálják megtámadni az ítéletet.

Szerző
2018.06.19 19:05

Véres ruhákra hivatkozva rendelték el az Aquarius lefoglalását

Publikálás dátuma
2018.11.20 21:51

Fotó: AFP/ MAUD VEITH / SOS MEDITERRANEE
Az Orvosok határok nélkül rágalmazási hadjáratnak nevezte a vizsgálatot.
Veszélyes hulladékkezelés vádjával a szicíliai Catania ügyészsége elrendelte az Orvosok határok nélkül (Msf) és az Sos Mediterranée nem kormányzati szervezet Aquarius nevű közös hajójának a lefoglalását kedden. Az ügyészség szerint az Aquarius veszélyes, fertőző hulladékot tett az olaszországi partokra, megszegve az ezek tárolására és feldolgozására vonatkozó szabályokat, és ezzel egészségügyi vészhelyzetet teremtett. Az olasz pénzügyőrség és rendőrség utóbbi két évben végzett vizsgálata szerint az Aquarius mintegy 24 ezer kilogramm, egészségügyi szempontból veszélyes és fertőző hulladékot szállított Olaszországba: arról a hulladékról van szó, amelyet a hajóról minden egyes érkezés után az olaszországi kikötőkben hagytak hátra, vagyis többnyire fertőzésveszélyes, véres ruhadarabokat, amelyeket a beteg, sebesült migránsok viseltek. Ezeket a ruhaneműket speciális tárolókban kellett volna partra helyezni, elszállítani és megsemmisíteni. Ehelyett az NGO-k – a költségeket megtakarítva – normális háztartási hulladékként tüntették fel őket egyszer sem jelentve be a hatóságoknak, hogy az egészségre veszélyes hulladékról van szó. Az olasz hatóságok szerint 44 esetben bizonyítható, hogy az Aquariusról veszélyes hulladék jutott be Olaszországba. Az ügyészség 24 személy ellen indított vizsgálatot, köztük vannak az Msf és az Sos Mediterranée olasz, francia, holland, német és más nemzetiségű felelősei, valamint az Aquarius ukrán kapitánya. Ezen kívül 460 ezer eurós bírságot szabtak ki a két NGO-ra. Az olasz hatóságok az Aquarius telefonbeszélgetéseinek lehallgatásával és elektronikus levelezésének ellenőrzésével készek bizonyítani, hogy a két NGO „rendszeresen, előre kitervelten távolította el a hajóról az illegális hulladékot”. Olasz adatok szerint az Aquariustól Olaszországba szállított több mint 21 ezer emberből több mint ötezer betegként érkezett: Tbc-sek, rühesek, bárányhimlősek, gyulladásos betegségben szenvedők, nyílt sebeket viselők voltak közöttük. Ruháik mind az olaszországi kikötők hulladéktárolóiba kerültek bármilyen elővigyázatossági lépés nélkül. Az ügyészi vizsgálatot Carmelo Zuccaro cataniai ügyész vezeti, aki 2015 óta vizsgálja az NGO-k mentési műveleteinek szabályosságát. Zuccaro ügyész vetette fel elsőként, hogy a földközi-tengeri NGO-k az embercsempészekkel összejátszva mentés helyett az illegális bevándorlást segítik.
Az Msf kedden Rómában tartott sajtótájékoztatóján az NGO „rágalmazási hadjáratnak” nevezte az olasz ügyészség újabb vizsgálatát hangsúlyozva, hogy ennek célja az Msf orvosi-mentési szolgálatának „bűncselekményként” való feltüntetése. Hangsúlyozta, hogy az Aquariust az olasz egészségügyi szervek mindig átvizsgálták, és az esetleges fertőzésveszély megelőzése az olasz hatóságok hatáskörébe tartozott. A szervezet hozzátette, hogy az Aquariusnak jelenleg libériai felségjelzése van, de ezzel nem tudnak mentési munkát végezni.
2018.11.20 21:51

Több mint negyven ember meghalt egy kabuli robbantásban

Publikálás dátuma
2018.11.20 20:41

Fotó: AFP/ HAROON SABAWOON / ANADOLU AGENCY
A merényletben 83-an megsérültek.
Legalább 43 ember életét vesztette és 83-an megsérültek, amikor öngyilkos merénylő robbantott Kabulban. A merényletet az Uranus rendezvényépületben, vallástudósok találkozóján követték el, az eseményt Mohamed próféta születése napjának alkalmából rendezték – írja a BBC. A merénylet elkövetőjeként eddig egy terrorszervezet sem jelentkezett.
2018.11.20 20:41
Frissítve: 2018.11.20 20:41