Előfizetés

Olcsóbb lesz jövőre a tej

Publikálás dátuma
2018.06.19. 21:49
Fotó: Shutterstock

Minden idők legtöbb egyszerűsítését tartalmazza a jövő évi adóváltozásokról szóló törvényjavaslat, amelyet kedden nyújtott be a Pénzügyminisztérium a parlamentnek - hangsúlyozta közleményében Varga Mihály. A pénzügyminiszter az adminisztrációcsökkentés mellett jövőre több százmilliárd forintra taksálja azt az összeget, amit az adócsökkentések révén a családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál hagynak.

A tervezett változtatások egy részét - részben a Népszava kérdéseire válaszolva - már a költségvetés beterjesztésekor ismertette a miniszter, de más módon is szivárogtattak. Így a kevéssé meglepetés, de a tejesek és a lakosság örömére szolgál, hogy az áfa 5 százalékra csökkentése okán olcsóbbak lehetnek a friss tej után az ESL és az UHT jelű tartós tejek. Az szja mértéke nem változik, viszont a családi adókedvezmény tovább bővül. A következő évben a kétgyermekes családok adókedvezménye havi ötezer forinttal – összesen már havi 40 ezer forintra – emelkedik.

A tervezet szerint öt adófajta megszűnik: 2019-től már nem kell 75 százalékos különadót, hitelintézeti különadót vagy kulturális adót fizetni. A baleseti adó, és az eho (egészségügyi hozzájárulás) is megszűnik, de ezeket továbbra is fizetni kell, mert az az előbbi a biztosítási adóba, az utóbbi a szociális hozzájárulási adóba épül be. az online fizetések ösztönzése érdekében 20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól.

A társasági adó mértéke is marad 9 százalék és folytatódik a vállalkozások által fizetendő szociális hozzájárulási adó mérséklése, a hatéves bérmegállapodás alapján szocho jövőre az idei 19,5 százalékosról 17,5 százalékra csökken.

Újszerű elem,. hogy az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után 2019-ben már csak a 15 százalék személyi-jövedelemadót kell fizetni, járulékokat nem.

Lesz adóemelés is: átlagosan 20 százalékkal nő a népegészségügyi termékadó mértéke. Jövőre a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem. E két változásról az érintett ágazatok már jelezték: egyeztetni kívánnak a Pénzügyminisztériummal.

Foci-vb: fogadási rekordok dőltek meg

Publikálás dátuma
2018.06.19. 19:40
Fotó: Tóth Gergő

Az oroszországi labdarúgó világbajnokság első hete kimagasló forgalom-növekedést hozott a fogadási piacon, több mint 5 milliárd forint sportfogadási rekord-árbevételt könyvelhetett el a Szerencsejáték Zrt. - számolt be a társaság, amely úgy véli, hogy ebben szerepe van annak is, hogy a mostani vébére több mint háromszor annyi lehetőséget kínál, mint az előzőre.

A Tippmix-en és Tippmixpro-n meghirdetett akciók és nyereményjátékok, a fogadópontokon elérhető Tippmix TV közvetítések és az élő fogadási lehetőségek is növelték a hazai fogadási kedvet. Fogadási és nyereményrekordok dőltek meg, például a Portugália - Spanyolország rangadóra a Tippmixen fogadók  300 millió forintot meghaladó össznyereményt jegyezhettek, s mintegy 1 600 tipp érkezett a 3:3-as pontos végeredményre - ehhez a fogadási sorhoz több mint 65 millió forint nyeremény társult. 

Vegyszerszagú, eper és guava ízű ásványvizet hívtak vissza

Publikálás dátuma
2018.06.19. 17:47
Kép: Nébih
Vegyszerre emlékeztető szagú, 1,5 literes Jana eper és guava ízű üdítőitalt vontak ki a forgalomból - számol be honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A Nébih fogyasztói bejelentések alapján indított vizsgálatot. A szagon kívül opálos, úszó, lebegő pelyheket is látni lehetett a palackokban.
Kép: Nébih

Kép: Nébih

A Nébih ügyfélszolgálatára rövid idő alatt több közérdekű bejelentés is érkezett, amelyben a Fonyódi Ásványvíz Kft. által forgalmazott 1,5 literes Jana eper és guava ízű üdítőitallal kapcsolatban jeleztek érzékszervi problémát: a fogyasztói bejelentések alapján vegyszerre emlékeztető, idegen szagot lehetett érezni, emellett opálos, úszó, lebegő pelyhek is voltak az üdítős palackokban. A lakosság által elmondottakat a Nébih laboratóriumi vizsgálatai is alátámasztották.

A problémát a hatóság akkreditált laboratóriumi vizsgálatai is megerősítették. A forgalmazó – a hatóság jelzése alapján – saját hatáskörben kivonta a forgalomból a 22.02.2019, a 23.02.2019 és 24.02.2019 minőség-megőrzési idejű tételeket.

A hatósági eljárás folyamatban van. A Nébih felhívja a vásárlók figyelmét, hogy amennyiben vásároltak a termékből, és a palackban fehér, lebegő szennyeződést tapasztalnak, illetve vegyszeres szagot éreznek, ne fogyasszák azt el.