Előfizetés

Búcsúzhatunk a legtöbb cafeteria elemtől

Publikálás dátuma
2018.06.20. 10:32
Végül csak a SZÉP-kártya marad Fotó: Népszava/Üveges Zsolt
A kormány egy huszárvágással szüntetné meg a cafeteria juttatások többségét, csak a SZÉP-kártyát tartanák meg.

Egy kivétellel minden cafetéria elemet eltörölne a parlament elé kedden benyújtott adócsomag, vette észre az Index. A kormány törvényjavaslata szerint jövőre csak a SZÉP-kártya marad, mint egyetlen kedvező adózású cafeteria-szolgáltatás.

Megszűnik:

  • a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentessége

  • a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentessége,

  • a kockázati biztosítás munkáltató által megfizetett díjának adómentessége

  • a diákhitel törlesztéséhez adott munkáltatói juttatás adómentessége

  • a sportrendezvényre szóló belépők adómentessége

  • a kultúrautalványok adómentessége

  • a készpénzben kifizethető 100 ezer forintos juttatás kedvezménye

A SZÉP-kártyán adható éves rekreációs keretösszeg a költségvetés alá tartozó munkahelyek esetében 200 ezer forint, egyéb munkáltatók esetében 450 ezer forint.

A portál szerint egyébként már várható volt, hogy egyszerűsödni fog a cafeteria-rendszer. Az ÁSZ-elnök Domokos László például felvetette, hogy olyan utalványokban kellene fizetésemelést adni az állami dolgozóknak, amit csak bizonyos cégeknél költhetnek el.

Mégis jöhetnek a felhőkarcolók

A tervezett felhőkarcolók magassági korlátját 65 méter helyett 90 méterre emelnék és a kormány ez alól is adhatna felmentést – derül ki Tuzson Bence miniszterelnökségi államtitkár fideszes képviselőként a Lázár János által a választások előtt kancelláriaminiszterként benyújtott javaslata hétfői parlamenti vitája előtti percekben benyújtott módosító indítványából. A kabinet külön rendelkezhetne például a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánított épületek magasságáról, de 65 méter felett is kell tervtanácsi engedély. A konkrét, június 30-i hatálybalépést a kihirdetés időpontjára módosítanák és változtattak a mentesítést biztosító engedélyeken is. A vitán maga Tuzson Bence ismertette a kormányvéleményt, vagyis a módosítások elfogadása borítékolható.

Lázár Jánoson azután lett úrrá a magasságiszony, hogy a Mol tavaly év végén előállt a fővárosi Kopaszi-gátra tervezett 120 méteres székháztervével. Igaz, az Árpád-híd pesti hídfőjénél a szlovák hátterű HB Reavis 90 méteres terveket dédelget.

A fideszes politikus, aki Csányi Sándor Mol-alelnökkel többször nyilvánosan összerúgta a port, sose ismerte el nyilvánosan, hogy a tiltással a Mol terveit akadályozná. Az olajcég viszont rezzenéstelenül azt ismételgette, hogy székházát az eredeti terveknek megfelelően 2021-re felhúzza. Lapunk kérdéseire Tarlós István főpolgármester és Hernádi Zsolt Mol-vezér múlt hét végi közös sajtótájékoztatójukon is a tilalmi tervről szinte tudomást se véve nyilatkoztak.

A parlamenti vitán az ellenzéki képviselők, vérmérséklettől függően bár, de alapvetően mind korrupcióval vádolták a Fidesz-KDNP-t. Tordai Bence a Párbeszéd részéről úgy fogalmazott: „az a kérdés, hogy a Fidesz mikor, mennyi pénzt kapott ezért a szánalmas kutyakomédiáért; mennyibe került az a Mol tulajdonosainak”. Az ellenzék a törvénymódosítás tárgyalási módját is felhánytorgatta.

Olcsóbb lesz jövőre a tej

Publikálás dátuma
2018.06.19. 21:49
Fotó: Shutterstock

Minden idők legtöbb egyszerűsítését tartalmazza a jövő évi adóváltozásokról szóló törvényjavaslat, amelyet kedden nyújtott be a Pénzügyminisztérium a parlamentnek - hangsúlyozta közleményében Varga Mihály. A pénzügyminiszter az adminisztrációcsökkentés mellett jövőre több százmilliárd forintra taksálja azt az összeget, amit az adócsökkentések révén a családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál hagynak.

A tervezett változtatások egy részét - részben a Népszava kérdéseire válaszolva - már a költségvetés beterjesztésekor ismertette a miniszter, de más módon is szivárogtattak. Így a kevéssé meglepetés, de a tejesek és a lakosság örömére szolgál, hogy az áfa 5 százalékra csökkentése okán olcsóbbak lehetnek a friss tej után az ESL és az UHT jelű tartós tejek. Az szja mértéke nem változik, viszont a családi adókedvezmény tovább bővül. A következő évben a kétgyermekes családok adókedvezménye havi ötezer forinttal – összesen már havi 40 ezer forintra – emelkedik.

A tervezet szerint öt adófajta megszűnik: 2019-től már nem kell 75 százalékos különadót, hitelintézeti különadót vagy kulturális adót fizetni. A baleseti adó, és az eho (egészségügyi hozzájárulás) is megszűnik, de ezeket továbbra is fizetni kell, mert az az előbbi a biztosítási adóba, az utóbbi a szociális hozzájárulási adóba épül be. az online fizetések ösztönzése érdekében 20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól.

A társasági adó mértéke is marad 9 százalék és folytatódik a vállalkozások által fizetendő szociális hozzájárulási adó mérséklése, a hatéves bérmegállapodás alapján szocho jövőre az idei 19,5 százalékosról 17,5 százalékra csökken.

Újszerű elem,. hogy az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után 2019-ben már csak a 15 százalék személyi-jövedelemadót kell fizetni, járulékokat nem.

Lesz adóemelés is: átlagosan 20 százalékkal nő a népegészségügyi termékadó mértéke. Jövőre a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem. E két változásról az érintett ágazatok már jelezték: egyeztetni kívánnak a Pénzügyminisztériummal.