A kormányválság miatt lett hirtelen fontos Orbán Berlinben

Publikálás dátuma
2018.06.20. 11:31
Fotó: AFP/dpa/Michael Kappeler

Angela Merkel kancellár Orbán Viktor Németországba való meghívásával próbálja meg kifogni a szelet a bajor szövetséges, a Keresztényszociális Unió (CSU) vitorlájából. Mint a Spiegel internetes kiadása írja, elsősorban a német belpolitikai válság magyarázza, hogy a magyar miniszterelnököt július első hetében Berlinbe hívta a német kancellár.

A két uniópárt közötti feszültség abból alakult ki, hogy a CSU elnöke, Horst Seehofer, szövetségi belügyminiszter közölte, már a határon visszafordítanák azokat a menekülteket, akik menedékkérelmét már elutasították valamelyik más uniós tagországban. Ez valójában a határellenőrzés visszaállítását jelentené. Seehofer hétfőn két hetet adott Merkelnek arra, hogy közös európai megoldást találjon a menekültkérdésre, ha ez nem sikerül, akkor – a szövetségi belügyminiszter közlése szerint – azonnal megkezdik a menekültek kitoloncolását.

Elodázott kormányválság

A következő két hétben biztosan nem robbantja fel a német kabinetet Horst Seehofer bajor belügyminiszter. Ha rövid időre is, de elásta a csatabárdot a német CDU és a CSU. Horst Seehofer, a német Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, szövetségi belügyminiszter, csak két hét múlva kezdené kiutasítani az országból azokat a menekülteket, akik menedékkérelmét más országokban elutasították.

A vitát tehát csak elnapolták. A CSU-nál többen meg vannak győződve arról, hogy ha összefognak a menekültkérdésben radikális álláspontot képviselő Orbánnal, az szavazatokat hozhat a szeptemberi bajor tartományi választás közeledtével – utal a belpolitikai okokra a Spiegel. 2015 nyarán a magyar kormányfőt meghívták a CSU frakciójának nyári ülésszakára, és szintén jelen volt a 2018 elején megtartott frakcióülésen.

Orbán megítélésében azonban jelentősek a különbségek a CDU és a CSU között. A Fidesz újbóli, áprilisi választási győzelmét eltérően értékelte a két uniópárt. Miközben Merkel írásban gratulált, Seehofer a nyilvánosság előtt adott hangot örömének. Mint mondta, Orbán ismét bebizonyította, mennyire bíznak benne az emberek. Persze Merkel is csak a nyilvánosság előtt kerülte az érintkezést Orbánnal, a valóságban a Fidesz és a magyar kormány – a migrációs ügyek kivételével – stabil támogatója a német érdekeknek az EU-s intézményekben.

Azzal, hogy Merkel július 5-én az eddigi, látszólagos távolságtartást feladva fogadja Orbánt, újabb egy hetet nyer a koalíciós válságban, hiszen Seehofer – magyar barátja látogatása előtt – aligha kezdi meg a menekültek visszatoloncolását.

Ugyanakkor a CSU döntése a visegrádi országokat is megoszthatja. Mint az cseh Aktualne portálja írja, a nyugati sajtó által a populisták közé sorolt Andrej Babis cseh miniszterelnök egyértelműen Angela Merkel politkája mögé állt a menekültkérdésben. A kijelölt cseh kormányfő, akinek kormánya még nem esett túl a bizalmi szavazáson a cseh kormányban, élesen bírálta Seehofer azon javaslatát, hogy ismét rendőröket állítson fel a határra. Utalt arra, Csehország jóléte nagyban függ a schengeni határok zavartalan működésétől, s alapvető fontosságú az Európai Unió működésében is az, hogy nem létezik határellenőrzés az egyes országok között. Babis egy prágai konferencián kifejezetten barátságtalan lépésnek tartja Seehofer felvetését, s egyértelműen a kancellár mellé állt.

Szerző

Életölő játékfüggőség

Publikálás dátuma
2018.06.20. 07:40

A WHO hivatalosan is a mentális zavarok betegségei közé sorolta a videojáték-játékfüggőséget, mint sajátos elmeállapotot.

A digitális- vagy videó-játékfüggőségben szenvedők az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megfogalmazása szerint, nem képesek irányítani tevékenységüket, elsőbbséget adnak a játéknak más, napi tevékenységek rovására, és akkor is folytatják azt, amikor az egyértelműen negatív következményekkel jár. A játékfüggőség diagnosztizálásához a viselkedésnek megfelelően káros hatással kell lennie a személyes, a családi, a szociális, a tanulási, a foglalkozási és más fontos területekre, és mindennek 12 hónapon át nyilvánvalónak kell lennie.

Természetesen milliók játszanak videojátékokat a világon anélkül, hogy az negatív hatással lenne rájuk, de néhány ember számára ezek életvitelt szegényítő szokássá válhatnak – olvasható a Guardian cikkében. A játék-, szerencsejáték-, szexfüggőség pszichikailag nincs olyan súlyos hatással az emberekre, mint az alkohol-, vagy drogfüggőség, de épp annyira romboló hatású lehet. Az egyik angliai segítségnyújtó központban elmondták, az elmúlt 12 hónapban egyértelműen növekedett a segítségkérők száma. „A szenvedély és a függőség közötti különbségtétel elég nehéz, különösen a játék esetén” – magyarázza Matthew Preece, vezető terapeuta. Szerencsejáték esetén a meghatározás könnyebb, aki ezreket, tízezreket veszít, egyszerűen függőnek mondható, de a játékfüggőségnél a következmények kevésbé szembetűnők. „Azt még mindig nem értjük tisztán, mik a játékfüggőség alapjai, sok vita és érv olvasható erről a kutatások irodalmában” – mondja Pete Etchells, a Bath Spa University biológiai pszichológusa.

Arról is széles körben folyik a vita, létezik-e a játékfüggőség önmagában, vagy csak más alapzavarokat fed el, például valaki a klinikai depressziója elől menekül. Nyilvánvalóan ilyenkor az alap depressziót kell kezelni. Ugyanakkor a probléma nem tisztán pszichológiai gyökerű. „Minden játéknak szüksége van horogra, a tervezők láthatólag olyan elemekre koncentrálnak, amelyek vonzzák a játékosokat, olyan mechanizmusokat építenek be, amelyek az újrajátszhatóság lehetőségét hordozzák” – veti fel Adam Procter, a Southamptoni Egyetem játéktervező kurzusának programvezetője. Ilyen, amikor a játékok eredményeként növekvő számú pontokat lehet nyerni, ritka tárgyakhoz jutni, vagy a magas szociális együtthatójú játékokban ötleteket, stratégiákat lehet megosztani a társakkal. Ezek az elemek be vannak építve a játékokba. Van tehát felelősségük a játéktervezőknek?- merül fel a kérdés. „Igen, felelősséget kell vállalniuk, tudatosan vezetnek bele egy függőségi folyamatba” – gondolkodik el Preece. „Az emberek nem fogják fel, milyen komoly a probléma, de ez ugyanolyan, mint az alkohol, a drog vagy a szerencsejáték: veszélyes, káros, és romboló” - mondja Ian, aki súlyos függőségéből épül fel mostanában, és újra építi életét. Reméli, hogy a játékfüggőség listára kerülése ráirányítja az emberek figyelmét a kérdés fontosságára.

Küzdelem
  • Dél-Koreában egy új törvény megtiltja, hogy 16 éven aluliak éjfél és reggel 6 óra között online játékokat játszhassanak.
  • Japánban a játékkal eltöltött bizonyos idő után figyelmeztetik a játékost.
  • Kínában a Tencent internetszolgáltató korlátozza a gyerekek számára a legnépszerűbb játékokkal eltölthető időt.

Szerző
Témák
WHO

Kisebb robbanás volt a londoni metróban

Publikálás dátuma
2018.06.20. 00:48
Illusztráció FOTÓ: MANUEL COHEN / MCOHEN
Egy akkumulátor robbant fel a Southgate nevű állomáson, a szétrepülő szilánkok öt embert sebesítettek meg. A rendőrség nem talált merényletre utaló nyomot.

Kisebb robbanás történt a londoni Southgate metróállomáson kedden, néhányan könnyebben megsérültek - közölte a brit rendőrség. Egyelőre nem tudják, mi történt. A helyszínen három embert láttak el, kettőt pedig kórházba vittek - idézi a londoni mentőszóvivőt a Metro.

Az embereket arra kérték, hogy kerüljék el a területet. Később a rendőrség közölte, hogy nem talált terrortámadásra utaló jelet.  A hatósági vizsgálat nem talált terrortámadásra utaló jelet, később pedig az is kiderült az állomáson üzemelő egyik akkumulátor robbant fel, ez okozta a több ember sérülésével járó balesetet, írja az MTI.

A Southgate állomás a brit fővárost délnyugatról észak-északkelet felé átszelő Piccadilly metróvonal egyik északi megállója. A Piccadilly Line délnyugati végállomása a Heathrow repülőtér termináljait szolgálja ki, de a vonal két végpontja között 71 kilométer a távolság.

Szerző