költségvetési csalás;biztonsági őrök;Somogy Megyei Főügyészség;idegenlégiós;Siófok;visszaélések;

2018-06-20 12:39:00

Siófoki panama: hatszázmilliónyi adót csalt az exlégiós

Volt idegenlégiós tüntetett el több mint félmilliárdot egy kiterjedt szekuritis cégpiramison keresztül. A vádlottat és négy társát most fegyházba küldenék.

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy korábban a francia idegenlégiót is megjárt férfi és négy társa ellen a Somogy Megyei Főügyészség: a társaság egy cégpiramist kiépítve 632 millió forint adót csalt el.

Az egykori légiós egy biztonsági céget irányított, s miután a vállalkozás egyre jobban prosperált, elhatározta, társaival céghálót hoznak létre, hogy ne kellje annyi adót fizetniük. A munkát továbbra is az eredeti cég végezte, ám a bűnszervezet többi vállalkozása fiktív számlákkal és munkaszerződésekkel elérte, hogy a biztonsági cégnek ne kelljen adót fizetni, ám a kamucégek sem fizettek be semmit az államnak. A banda összesen 632 millió forint kárt okozott a költségvetésnek.

A Népszava információi szerint az elsőrendű vádlott főként Siófokon volt aktív: a balatonszárszói férfi fantomcégein keresztül több száz biztonsági őrt foglalkoztatott, akik számos Balaton-parti szórakozóhelyet és létesítményt védtek; mivel ők valós munkát végeztek, nem is kerültek a vádlottak padjára.

A 2014-ben kezdődő visszaéléseknek két évvel később aztán a NAV Neptun kommandója vetett véget. Az MTI korábbi beszámolója szerint a bevetésen 110 kommandós vett részt, akik 35 helyszínen tartottak házkutatást, és 306 millió forint értékben foglaltak le a társasághoz köthető ingatlanokat, autókat  – emellett jelentős összegű készpénz is találtak.

A főügyészség a vádlottakkal szemben – akik közül az elsőrendű hosszú ideig előzetesben volt, a negyedrendű pedig más ügyben börtönbüntetését tölti jelenleg – fegyházbüntetést indítványozott a vádiratban.