Előfizetés

Ungár Péter nem veszi magára a Figyelő listázását

Publikálás dátuma
2018.06.20. 15:18
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

„Nagyon nem értek egyet vele” – így minősítette a Népszava kérdésére Ungár Péter LMP-s képviselő a Figyelő újabb, az MTA kutatóit érintő listázását. Ungár közvetve, családi cégén keresztül kisebbségi tulajdonosa a Figyelőnek,

Ungár a Facebook-oldalán megosztotta az azonnali.hu témába vágó cikkét – amelyben azt írják: „Ki kell állnunk az igazságtalansággal szemben, még ha gumicsont is”. „Az eredeti cikk és a reakció közötti különbségben kiviláglik, mi a különbség a két sajtótermék alapértékei között” – írta Ungár, utalva arra, hogy az azonnali.hu-nak is tulajdonosa. 

Bár Ungár Péter kisebbségi tulajdonosa a Figyelőnek, a Népszavának most is azt hangsúlyozta: a hetilap tartalmára semmilyen ráhatása nincs. „Az azonnali.hu is tőlem teljesen függetlenül működik, pedig annak többségi tulajdonosa vagyok” – mondta. Kérdésünkre, hogy részt vett-e már valamikor a Figyelő szerkesztőségi értekezletén, Ungár Péter azt közölte: soha, semmilyen lap szerkesztőségi értekezletén nem vett részt.

MTA-kutatókat listáz a Figyelő

Újabb listázásba fogott a Figyelő: ezúttal az MTA kutatói kerültek sorra. A lap ünnepli, hogy az Akadémia pénzeinek elvételével a kormánynak "nagyobb rálátása lesz" a kutatóintézetek munkájára. Ennek szükségességét pedig tudósok már-már véletlenszerűen válogatott, "ideológia-vezéreltnek" bélyegzett tanulmányainak sorolásával igyekszik alátámasztani. A szerzőket névvel, fényképpel listázza a cikk.

Ungárt már korábban is szembesítették azzal, hogy miközben ellenzéki politikus, a résztulajdonában lévő lap a kormánypropaganda céljait szolgálja. Erre azt szokta mondani, hogy nem a Figyelő tulajdonosa, hanem a családi cégben, a Pió-21 Kft-ben van tulajdonrésze, amelyet nem ő irányít, hanem a nővére és az édesanyja, Schmidt Mária. Ezt a tulajdonrészét pedig az édesapjától örökölte, és személyes okokból nem kíván lemondani róla.

Órákig nem volt víz Cegléden

Publikálás dátuma
2018.06.20. 13:43
Illusztráció: AFP/Eugene Odinokov

Eltört egy főnyomó vízvezeték szerda délelőtt Cegléden, így ideiglenesen az egész településen szünetel a vezetékes ivóvíz-szolgáltatás - olvasható a Katasztrófavédelem honlapján. Kiderült, hogy csőtörést anyagfáradás okozta, a szolgáltató szakemberei megkezdték a helyreállítási munkálatokat, a szolgáltatás előreláthatólag két órán belül az egész településen helyreáll.

Kora délutánra mindenhol helyreállt a vezetékes ivóvíz-szolgáltatás.

Visszaszóltak az akadémikusok a listázó Figyelőnek

Publikálás dátuma
2018.06.20. 13:04
Az MTA központi épülete. Fotó: Népszava

Kedden mi is beszámoltunk arról, hogy újabb listázásba fogott a Figyelő, és ezúttal az MTA kutatói kerültek sorra. A lap cikkében ünnepli, hogy az Akadémia pénzeinek elvételével a kormánynak „nagyobb rálátása lesz” a kutatóintézetek munkájára. Ennek szükségességét pedig tudósok már-már véletlenszerűen válogatott, „ideológia-vezéreltnek” bélyegzett tanulmányainak sorolásával igyekszik alátámasztani.

Az intézmény Társadalomtudományi Kutatóközpontja szerdán egy, a honlapján közzétett nyilatkozatban reagált a cikkre. Rudas Tamás főigazgató azt írta:

Mi az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontban büszkék vagyunk a kutatóinkra. Büszkék vagyunk rájuk, függetlenül attól, hogy a határon túli magyarok helyzete, a társadalmi egyenlőtlenségek, speciális helyzetű társadalmi csoportok, a közpolitika intézményeibe vetett bizalom vagy a sajtószabadság érvényesülése terén folytatnak felfedező kutatást. A Társadalomtudományi Kutatóközpontban a témaválasztás szabad, mert csak a szabad, kíváncsiság által vezérelt témaválasztásból származik igazi innováció. A kiválóság egyetlen – igaz, nagyon szigorú – mércéje a kutatásban a tudományosság nemzetközileg elfogadott módszereinek alkalmazása, az eredmények rangos folyóiratokban és kiadóknál való publikálása, a sikerességet egy objektív teljesítményértékelési rendszer minősíti minden évben.

Munkánkkal arra törekszünk, hogy a társadalom számára fontos témákban a tudományos alapú megközelítés véleményformáló szerepet töltsön be.

A társadalomtudományi kutatás haszna az, hogy az egyéni sorsok mögött feltárja a társadalmi törvényszerűségeket és ezzel higgadt és kiegyensúlyozott gondolkodási alapot teremt. A társadalomtudományi kutatás természeténél fogva kritikai jellegű, azaz a társadalom működésében, az emberek egymás közötti kapcsolataiban jelentkező problémák feltárására, ezek okainak megismerésére törekszik. Ezt a feladatát csak akkor tudja ellátni, ha ellentmondásos jelenségek vizsgálatától sem riad vissza. Az így feltárt és közzétett ismeretekre építve mindenki kialakíthatja a saját véleményét és segítséget kaphat a világban való eligazodáshoz.”