Parlamenten kívül szövetségeseket keres Hadházy

Publikálás dátuma
2018.06.20 16:18
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: /
„Ha félnék már nem csinálnám” – mondja az LMP-ből frissen kilépő Hadházy Ákos, akit pajzsként és fegyverként tekint megőrzött mandátumára. Orbán rendszerét szerinte már csak a közösség akarata rendítheti meg – ha nem teszünk semmit, hamar az Unión kívül találhatjuk magunkat.
  • Társadalmi összefogásra biztat, így még csatlakozhatunk az európai ügyészséghez.
  • Már a parlamenten kívüli politika erősítésére készül.
  • Orbán Viktor szerinte az uniós kizárásra játszik, ezért támadja a bíróságokat.
  • Ha szemet hunyunk a törvénytelenségek felett, szerinte a következő parlament is így fog felállni.

– Hogyan fogadták az LMP-ben kilépésének hírét? Mit mondott például Szél Bernadett pártelnök?

– Most megyek Budapestre, reggel még kislányomat pesztráltam – nem találkoztam még velük, de nem is az ő véleményüket tartom a legfontosabbnak. Persze, bejelentettem döntésemet: szerdán tartották volna meg az LMP etikai bizottságának új tárgyalását, ahol egész bizarr módon saját korábbi döntésüket megfellebbezve próbáltak súlyosabb büntetést mérni rám. Ezt nem vártam meg. (Az LMP később hivatalosan üzent a kilépőnek: egyhangú döntéssel parlamenti mandátumának visszaadására szólították fel Hadházyt.)

– Kapott már megkeresést ajánlatot más parlamenti frakcióktól?

Biztosan mondhatom, hogy nem leszek újabb frakció tagja. Hat hónapig eleve kizárt az átlépés, de később sem csatlakoznék más párthoz.

– Hogyan képzeli el ezután parlamenti munkáját?

– Majdnem ugyanazt fogom tenni, mint amire LMP-s politikusként is készültem. Azon dolgozom, hogy tegyünk végre valamit a korrupció és kormányzati propaganda megállításáért, valamint a bíróságok maradék függetlenségének bedarálása ellen.

Most már ott tartunk, hogy az uniós tagságunk is veszélybe kerülhet. Az EU felismerte, hogy Magyarországon kormányzati segítséggel lopják el az uniós pénzeket, és ebből tartják fel a politikai rendszert. Az Unió nem fogja hagyni ezt sokáig, ami azzal a veszéllyel jár, hogy a miniszterelnöknek nem lesz érdeke tovább az EU-ban maradni. Épp ezért nem fog félni a bírói függetlenség erőszakos felszámolásától sem, hiszen így kiprovokálhatja kizárásunkat

– És mit tud tenni ez ellen egy mandátum birtokában, független képviselőként?

– Az egyéni mandátum kevés lesz a munkához, ahogy egy 15 fős frakció is gyenge a kormányhoz képest. Jól látszik, hogy parlamenten belüli ellenzék önmagában már nem képes az ellenállásra – a magyar haza következő évtizedei nem ezeken a mandátumokon múlnak, hanem a társadalmi összefogáson. Olyan tettre kész emberek kellenek, akik nem félnek a parlamenti kívüli politizálástól.

A kormánnyal szembeni hatékony fellépés lenne például, ha egymillió aláírás összegyűjtésével elérnénk az európai ügyészséghez történő csatlakozást. Orbán rendszere számára életveszélyes az uniós ellenőrzési mechanizmus.

– Ezek szerint az ellenzéket és a közéletet összekapcsoló társadalmi-politikai szövetséget épít? Hogy áll a szervezéssel?

– Az elmúlt hetekben sok komoly emberrel tárgyaltam, öröm látni, hogy milyen sokan hajlandóak tenni a hazájukért.

– Kik ezek a „komoly emberek”, milyen szinten áll az együttműködés szervezése? Említene valami konkrétabbat is?

– Csak azt nevezhetem meg, aki ehhez maga is hozzájárult. Egyeztettem például Róna Péterrel (a közgazdász korábban az LMP tanácsadója volt, de szintén szakított a párttal). Sokakkal tárgyaltam, és optimista vagyok a folytatással kapcsolatban.

– Korábban úgy nyilatkozott, hogy az LMP parlamenti frakciójában zavarba ejtően nagy a jókedv, a választási bukás ellenére is. Mit értett ez alatt?

– Az lenne a normális, hogy aki most a parlamenten belül politizál, az tele van kétségekkel, és én nem látom az ellenzéki dilemmákat. Hétfőn Ungár Péter egy rendezvényen nyíltan úgy fogalmazott, hogy feleslegesnek tartja a parlament legitimitásának feszegetését. Ha a mostani viszonyokról elfelejtkezünk, a következő parlament is így fog létrejönni – ha elfogadjuk a Fidesz játékszabályait, akkor a kormány továbbra is tetszés szerint emelhet fel vagy lökhet vissza pártokat.

– Nem tartja legitimnek az országgyűlést, kilépett az LMP-ből. Mi értelme ezután ragaszkodnia képviselői mandátumához? Talán a kormányzati megtorlástól tart?

– Ha félnék valamitől, akkor rég nem csinálnám – eddig is elképesztő lejárató kampányokkal támadtak engem és a családomat. A mandátum ugyan nem biztosít nagy védelmet, sem potenciális erőt – sőt, inkább kockázatokat jelent a számomra –, de azért több a semminél. Én például ragaszkodom ahhoz, hogy törvény útján tiltsam be a kormányzati propagandát; az erről szóló javaslatomat biztosan lesöprik majd az asztalról, de újra és újra meg fogom próbálni. Arra is látok módot, hogy egy-egy pontban összellenzéki csapatmunkával átvigyük akaratunkat a kormánypárti többségen.

– A kétharmaddal szemben? Hogyan?

– Meg vannak rá az eszközök, amikkel az ellenzéki frakciók eddig nem tudtak vagy nem akartak élni. Erről többet nem mondanék, amíg nincs az itt az ideje.

2018.06.20 16:18
Frissítve: 2018.06.20 19:55

A budapestiek többet közlekednek munkába, mint az ingázók

Publikálás dátuma
2018.12.19 13:30
Illusztráció
Fotó: Pixabay/
Számos budapesti dolgozónak több idejébe kerül a munkába járás, mint azoknak a munkavállalóknak, akik két település között ingáznak minden nap. A karácsonykor megerősödő forgalom ráadásul még ront is ezeken az értékeken – derül ki a Profession.hu országos reprezentatív kutatásából, amelyet az MTI-nek küldött.
A fővárosiak több mint fele legalább 45 percet tölt utazással, máshol csak a dolgozók 37 százalékának kell hosszabb időt erre szánnia – derült ki a kutatásból. A résztvevők 75 százaléka Budapesten vagy városokban él, nekik a helyi munkalehetőségeknek köszönhetően az esetek többségében nem kell ingázniuk más településekre. A megkérdezetteknek 25 százaléka nem a lakóhelyén dolgozik, a nagy részük nem Budapestre és nem is megyei jogú városokba, hanem egyéb városokba jár munkába. Minél nagyobb lélekszámú településen él valaki, annál kevésbé ingázik – például a budapestiek csupán 6 százaléka nem a fővárosban dolgozik, míg a falusiak, községbeliek 47 százaléka jár át máshova dolgozni.
A felmérésben résztvevők 31 százaléka használ csak autót, többségük, közel 70 százalék, más közlekedési formát választ. A budapestiek 67 százalékban tömegközlekedéssel járnak dolgozni. A válaszadók közel felének kevesebb mint 30 percet vesz el az idejéből a napi munkába járás. Egyharmaduk számára ez az idő akár 45-120 perc is lehet, míg 5 százalékuk kénytelen 3 óránál is többet utazni nap mint nap, függetlenül attól, hogy ingázónak számít vagy sem. 
A Budapesten élők számára több időt vehet igénybe a munkába járás, mint a kisebb városokban, községekben élőknek, nemcsak a nagyobb távolságok, hanem a haladást akadályozó forgalom miatt is.
A Budapestiek 56 százaléka minden nap 45-120 percet tölt utazással, közel annyit, mint az ingázók. A kisebb településeken élők 50-60 százaléka ezzel szemben maximum 30 perc alatt megjárja a munkahelye és az otthona közötti távolságot – közölték.
2018.12.19 13:30
Frissítve: 2018.12.19 13:30

Rabszolgatörvény – Ferenc pápa áldását kérték a magyar munkásokra

Publikálás dátuma
2018.12.19 13:25

Fotó: /
Szerdán a Munkát Kenyeret Tisztességes Béreket Egyesület aktivistái Ferenc Pápa Karácsonyi audenciáján vettek részt, Komjáthi Imre vezetésével, ahol Szentatya áldását kérték a magyar munkásokra.
A rabszolgatörvény néven híressé vált törvénymódosítás megszavazása után nem csak Budapesten és Magyarország-szerte, hanem egész Európában tüntetések kezdődtek: Bécsben bejelentett demonstrációt szerveztek Orbán Viktor érkezése alkalmából, de Helsinkiben, Dublinban, Hágában, Stuttgartban, Edinburgh-ban, Zürichben, Bernben, Münchenben, Párizsban és Reykjavíkban is tiltakozást hirdettek.   Vasárnap a koppenhágai magyar nagykövetségnél is szimpátiatüntetést tartottak a Dániában élő magyarok, majd újabb demonstrációt szerveztek keddre az épület elé. Csakhogy – mint azt a 24.hu megírta – napközben megfenyegették őket, hogy ha kimennek a nagykövetséghez, a kollégája beléjük hajt kamionnal. Az esetet egyből bejelentette a rendőrségen. A tüntetést megtartották, fegyveres rendőrök vigyáztak rájuk.
2018.12.19 13:25
Frissítve: 2018.12.19 13:27