Többé nem lesz hangfelvétel a kormányülésekről

Publikálás dátuma
2018.06.20. 16:00
Fotó: Molnár Ádám

Változik a kormány üléseinek dokumentálása, többé nem rögzíthetők hangfelvételen a kabinet üléseit – az erről szóló javaslatot a 2019. évi költségvetést megalapozó salátatörvény-javaslatba rejtették, az Index vette észre. A kormány üléseinek rögzítéséről egy 2010-es törvény rendelkezik, e szerint az ülésekről hangfelvétel készül. A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jegyzett, kedd este beterjesztett törvényjavaslat szerint viszont ez a rendelkezés hatályát veszítené.

Az Index azt írja, a kormányülésekről továbbra is készülne összefoglaló, de mivel a felvételek nyilvánosságra hozatala eddig is a miniszterelnök belátására volt bízva, a helyzet annyiban változik, hogy az üléseken elhangzottak szó szerint nem csak most maradnak bizalmas, hanem már soha nem is lesznek megismerhetők.

A változás lényegében csak törvényi szintre emeli az eddigi gyakorlatot, ugyanis hiába rendelkezik a még hatályos törvény a fent ismertetett módon, egy 2010-es kormányrendelet szerint hangfelvétel csak a kormányülések végén, az összefoglaló készítése céljából készülhetett. Az ülés vége előtt felvétel készítését csak a miniszterelnök engedélyezhette.

Szerző

Ungár Péter nem veszi magára a Figyelő listázását

Publikálás dátuma
2018.06.20. 15:18
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

„Nagyon nem értek egyet vele” – így minősítette a Népszava kérdésére Ungár Péter LMP-s képviselő a Figyelő újabb, az MTA kutatóit érintő listázását. Ungár közvetve, családi cégén keresztül kisebbségi tulajdonosa a Figyelőnek,

Ungár a Facebook-oldalán megosztotta az azonnali.hu témába vágó cikkét – amelyben azt írják: „Ki kell állnunk az igazságtalansággal szemben, még ha gumicsont is”. „Az eredeti cikk és a reakció közötti különbségben kiviláglik, mi a különbség a két sajtótermék alapértékei között” – írta Ungár, utalva arra, hogy az azonnali.hu-nak is tulajdonosa. 

Bár Ungár Péter kisebbségi tulajdonosa a Figyelőnek, a Népszavának most is azt hangsúlyozta: a hetilap tartalmára semmilyen ráhatása nincs. „Az azonnali.hu is tőlem teljesen függetlenül működik, pedig annak többségi tulajdonosa vagyok” – mondta. Kérdésünkre, hogy részt vett-e már valamikor a Figyelő szerkesztőségi értekezletén, Ungár Péter azt közölte: soha, semmilyen lap szerkesztőségi értekezletén nem vett részt.

MTA-kutatókat listáz a Figyelő

Újabb listázásba fogott a Figyelő: ezúttal az MTA kutatói kerültek sorra. A lap ünnepli, hogy az Akadémia pénzeinek elvételével a kormánynak "nagyobb rálátása lesz" a kutatóintézetek munkájára. Ennek szükségességét pedig tudósok már-már véletlenszerűen válogatott, "ideológia-vezéreltnek" bélyegzett tanulmányainak sorolásával igyekszik alátámasztani. A szerzőket névvel, fényképpel listázza a cikk.

Ungárt már korábban is szembesítették azzal, hogy miközben ellenzéki politikus, a résztulajdonában lévő lap a kormánypropaganda céljait szolgálja. Erre azt szokta mondani, hogy nem a Figyelő tulajdonosa, hanem a családi cégben, a Pió-21 Kft-ben van tulajdonrésze, amelyet nem ő irányít, hanem a nővére és az édesanyja, Schmidt Mária. Ezt a tulajdonrészét pedig az édesapjától örökölte, és személyes okokból nem kíván lemondani róla.

Szerző

Órákig nem volt víz Cegléden

Publikálás dátuma
2018.06.20. 13:43
Illusztráció: AFP/Eugene Odinokov

Eltört egy főnyomó vízvezeték szerda délelőtt Cegléden, így ideiglenesen az egész településen szünetel a vezetékes ivóvíz-szolgáltatás - olvasható a Katasztrófavédelem honlapján. Kiderült, hogy csőtörést anyagfáradás okozta, a szolgáltató szakemberei megkezdték a helyreállítási munkálatokat, a szolgáltatás előreláthatólag két órán belül az egész településen helyreáll.

Kora délutánra mindenhol helyreállt a vezetékes ivóvíz-szolgáltatás.

Szerző
Frissítve: 2018.06.20. 17:08