A Jobbik is megszavazta a hetedik alaptörvény-módosítást

Publikálás dátuma
2018.06.20 17:25
Fotó: Vajda József
Fotó: /

Elfogadta az Országgyűlés az alaptörvény hetedik módosítását, ezt 159 igen és 5 nem szavazattal hagyta jóvá a parlament. A kormánypárti képviselők mellett igennel voksoltak a jobbikosok, az onnan kilépett Dúró Dóra, illetve Ritter Imre német nemzetiségi képviselő is. A Jobbik annak ellenére támogatta a javaslatot, hogy az Országgyűlés nem fogadta el a korábban benyújtott, nem kormánypárti módosító javaslatokat, így azokat sem, amelyeket ők nyújtottak be. 

Nemmel szavazott az LMP-ből frissen kilépett Hadházy Ákos, illetve a Párbeszéd négy képviselője. Az LMP és az MSZP korábban már jelezte, hogy nem szavaznak, a DK-s képviselők pedig részt sem vettek a zárószavazáson. 

A hetedik alaptörvény-módosítás a Fidesz több, aktuális politikai célját is szolgálja:

Az otthon nyugalmára hivatkozva korlátozható lesz a gyülekezési jog, vagyis nem lehet majd tüntetni a politikusok házai mellett.

A migráció elleni harc jegyében bekerül alkotmányba az a kitétel, amely szerint az állam minden szervének feladata védeni „Magyarország alkotmányos önazonosságát és a keresztény kultúrát”. 

A módosítás egyetlen mondattal betiltja a hajléktalanságot, kimondva, hogy „tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás”. Ezen csak szépségtapasz, hogy az állam és az önkormányzatok „törekszenek” valamennyi hajlék nélkül élőnek szállást biztosítani.

Teljesen kivonják a rendes bíróságok igazgatási jogköréből az új, közigazgatási bíróságokat: az Országos Bírói Hivatal elnöke csak a rendes bíróságokat igazgatná, illetve az Országos Bírói Tanács csak ezt felügyelné. A Közigazgatási Felsőbíróság elnöke a Kúria elnökével kerül egy szintre.

Szerző
2018.06.20 17:25
Frissítve: 2018.06.20 18:14

Egymást túllicitálva gyalázzák az ellenzéki akciót a fideszesek

Publikálás dátuma
2018.12.12 21:29
Kocsis Máté
Fotó: / Molnár Ádám
Már az államellenes bűncselekmény is felmerül, ha a rabszolgatörvény ellen tiltakozó ellenzéki parlamenti akciót kell szapulni.
Halász János az ATV-ben úgy fogalmazott, "olyat, amit ma az az ellenzék csinált a parlamentben, azt anarchisták és huligánok szoktak". Ezzel egyébként semmi újdonságot nem mondott, mert a huligán és anarchista párhuzamot már Kocsis Máté bedobta a nap folyamán. Halász szerint ők, mármint a Fidesz megakadályozták, hogy a szocialisták vezetésével az ellenzék bolondokházát csináljon a Parlamentből. Arra a kérdésre, hogy miért jelentek meg az ülésteremben Orbán Viktor TEK-es testőrei, úgy válaszolt, nem azért védték a miniszterelnököt, mert félt volna, mert "Orbán Viktor nem félt egyáltalán".
A Fidesz más politikusai is végigturnézták a tévéket, hogy mindennek elmondják az ellenzéket. Az állami televízióban Dömötör Csaba kifejtette, az ellenzék erővel tartotta vissza a levezető elnököt, hogy ne tudjon felmenni a pulpitusra, a beszéde alatt pedig megafonokkal és hangfalakkal harsogták túl. Beültek továbbá a miniszterelnök helyére, és nem engedték szavazni. Meg kell vizsgálni, hol sértettek házszabályt és azt, fennáll-e a gyanúja annak, hogy a büntető törvénykönyv rendelkezéseit is megszegték - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.
Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivő a Hír TV-ben szerepelt: "néhány tucat, magáról megfeledkezett, társadalmi támogatottsággal nem bíró ember" okozott botrányt a parlamentben - fogalmazott.
De a pálmát mégis Kovács István, a kormánypárti Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója vitte el azzal a kijelentésével, hogy - a személyi szabadság elleni bűncselekmények gyanúja mellett - 
"államellenes bűncselekményekről is beszélhetünk".
Szintén az M1-en beszélve azt mondta az MTI híre szerint, a rendzavarás résztvevői megszegték a képviselői esküjüket is, hiszen a választók nem azért küldték őket az Országgyűlésbe, hogy "aláássák az alkotmányos rendet", és saját megbízatásuk, valamint az egész Ház tekintélyét tönkretegyék.
Korábban Kövér László puccskísérletet emlegetett az ellenzék kapcsán, míg Kocsis Máté visszafogottan csak tróger, bunkó, agresszív, közönséges viselkedésnek nevezte az akciót.
2018.12.12 21:29
Frissítve: 2018.12.12 21:39

A Kossuth tértől a Kossuth térig - képekben a demonstráció

A tömeg az Andrássy úton a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz vonult, ahol két rendőrt gázspray-vel fújtak le. Aztán az Oktogont és a Lánchidat foglalták el a rabszolgatörvény miatt - sokan pedig végig a Kossuth téren vártak.

Szerző

Megosztás
2018.12.12 20:55
Frissítve: 2018.12.12 21:40