Kockázatként tekint a kormány a külföldi befektetőkre

Publikálás dátuma
2018.06.20 17:35
Semjén Zsolt, a törvényjavaslat beterjesztője, és Orbán Viktor, aki nélkül mindez nem jöhetett volna létre Fotó: Népszava /Molná
Fotó: /
Miniszteri engedélyhez köthetik a kínai, orosz vagy az offshore-cégek magyarországi befektetéseit, aki nem regisztrál 10 milliós bírságra is számíthat.

Új törvényjavaslat került fel a parlament honlapjára: a Semjén Zsolt által beterjesztett anyag a Magyarország biztonsági érdekeit sértő külföldi befektetéseket védené ki azzal, hogy miniszteri engedélyhez kötne egy sor hazai beruházást és tulajdonjog-vásárlást.

A javaslat az EU-n, Svájcon és a Európai Gazdasági Térség államain kívül minden országra érvényes lenne, az érintett cégek engedélyt kellene kérjenek ahhoz, hogy 25 százaléknál nagyobb tulajdonrészt szerezzenek egy-egy magyarországi székhelyű gazdasági társaságban. Nyilvánosan működő részvénytársaságban (Nyrt.) 10 százalékos lenne az ellenőrzési határ.

A javaslat alapján miniszteri engedélyhez kötnék a fegyvergyártást és bizonyos haditechnikai, titkosszolgálati eszközök előállítását, egyes pénzügyi szolgáltatások és fizetési rendszerek működtetését, valamint a villamos energia-, és a földgázellátást, a víziközmű-szolgáltatást az elektronikus hírközlési tevékenységet is.

A kormány által kijelölt miniszternek 30 napja lenne a döntés meghozatalára, ennyi idő alatt kellene kiderítenie, hogy a tervezett beruházás sérti-e a magyar állam érdekeit. A tárcavezető akkor tilthatná meg a helyi befektetést, ha kiderül, hogy a befektető valójában fantomcég, és a bejegyzése szerinti államban nem folytat tényleges gazdasági tevékenységet. A miniszteri döntést bírósági úton is meg lehetne támadni – persze a per hatékonysága kérdéses, ha valamelyik, a kormány által felügyelt közigazgatási bíróságon zajlik majd le.

Aki a bejelentési kötelezettségnek nem tesz eleget, az a javaslat szerint magánszemélyként egymillió forintos, jogi személyként (azaz cégként) tízmillió forintos bírsággal sújtanák – derül ki a javaslatból. A tervezett elvileg megnehezítené az offshore cégek hazai tevékenységét , de feladja a leckét az orosz, kínai, török és közel-keleti befektetőknek is, akikkel az Orbán- kabinet amúgy igyekszik jó kapcsolatot ápolni.

Szerző
2018.06.20 17:35

Komjáthi Imre: Azt hittem, felrobbanok!

Publikálás dátuma
2018.12.09 19:18

Fotó: /
Az MSZP alelnöke nem bán semmit, és a főnökieknél becsületesebb rendőrökről beszél. Az elemző szerint megeshet, hogy a hatalom meghátrál.
Semmit sem bántam meg, soha nem voltam jobban – jelentette ki a Népszavának Komjáthi Imre. Az MSZP alelnöke a szombati rabszolgatörvény elleni tüntetés hivatalos vége után egy zászlóval felment a színpadra, és azt mondta a demonstrálóknak, foglalják el a Kossuth teret. Ezután elkezdett a térre futni, ahol a rendőrökkel való viaskodás után földre került, majd térdsérüléssel vitték kórházba. Komjáthi lapunknak leszögezte, nem tervezte meg előre akcióját. – Azt vártam, hogy a szakszervezetek részéről történik majd valami. Ugyanis az összes tüntetésre való felhívás arról szólt, hogy a Kossuth térre vonulunk majd. Erre péntek éjszaka jött a hír a lezárásról, biztos voltam benne, hogy csak azért is bemegyünk – mondta az ellenzéki politikus. Ott álltam a színpad mögött – folytatta Komjáthi -, majd megint elhangzott, hogy menjünk haza békével. – Azt hittem felrobbanok, éreztem, hogy muszáj tennem valamit. A szocialista politikus most fájdalomcsillapítókat szed, egy hétig pedig injekcióznia kell magát, hogy megelőzze a vérömleny kialakulását. – Ez nem számít, a fontos, hogy mi történik majd az útlezárásokon és a tiltakozásokon. Ha sikerült lelket öntenem a résztvevőkbe, akkor megérte az egész. Még szombat este kiadott egy közleményt a BRFK, amelyben hangsúlyozták, hogy „Komjáthi Imrét nem rendőrök teperték földre, vele szemben rendőri intézkedés nem történt”. – Értem a rendőrség aggályait, attól félnek, hogy külföldön is hír lesz egy ellenzéki politikus sérülése. Nem vagyok jogász, nem tudom mi a rendőri intézkedés, de az, hogy egy hatos rendőrsorfal tolja ki a tömeget a térről, szerintem annak számít – reagált Komjáthi. A politikus szerint az esetről készült felvételek azt már nem mutatták, amikor a baj történt. Komjáthi ugyanis azt állítja, az erősítésként érkező készenléti rendőrök nyomták meg erősen a tömeget és ekkor tolták rá az ő lábát is egy kőkockára. Amikor viszont szólt, hogy baj van, akkor a rendőrsor elején álló fiatalabb egyenruhások enyhítettek a nyomáson és megvárták, amíg kiemelik a tömegből. – Ők becsületesebbek voltak, mint akik ezt a közleményt kiadták – fogalmazott az ellenzéki politikus. 

Előremutató volt, hogy a szakszervezetek és a pártok közösen tüntettek, sikeres akció volt – vont mérleget a szombati tüntetésről Reiner Roland, az Integrity Lab intézet alapítója. Szerint a sikerben szerepe volt annak is, hogy egy jól megragadható rabszolgatörvény megnevezéssel fókuszálhatták a felháborodást. Az sem mellékes, hogy a parlamenti vitában az ellenzék egységesen dolgozott együtt. Látható – mondta az elemző –, hogy a Fidesz magához képest kevésbé következetesen kommunikál a törvényről, az elmúlt egy hétben úgy tűnt, hogy enyhítenek, majd, hogy szigorítanak rajta. – Ha pedig valóban jönnek további tiltakozások, útlezárás, sztrájk, akkor nem tartom kizártnak, hogy végül idén meghátrál a kormány, és legfeljebb jövőre hozza vissza a törvényt, más formában – vélekedett a szakértő.

2018.12.09 19:18
Frissítve: 2018.12.09 19:41

Viharos szél és ónos eső - cudar egy nap lesz a hétfő

Publikálás dátuma
2018.12.09 16:29

Fotó: /
Nem szépen közeleg a tél.
Hajnalban ónos eső áztathatja az ország észak-keleti részét, de ha abba marad, akkor sem lesz sok ok az örömre. Az ország északnyugati, illetve délkeleti tengelyében helyenként viharos szél nyargal, sebessége óránként mintegy 55-65 kilométer lesz, és széllökések súlyosbítják a helyzetet.
2018.12.09 16:29