Helyettes államtitkár figyel majd a civilekre

Publikálás dátuma
2018.06.21. 07:03
A tavalyi civil-demonstráció a Kossuth téren - FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Augusztus 1.-től nevezte ki a Miniszterelnökség új tisztviselőjét Áder János.
Forrás: Facebook

Forrás: Facebook

Szalay-Bobrovniczky Vince személyében külön helyettes államtitkár foglalkozik majd a civil szervezetekkel – tudta meg a Népszava. Szalay-Bobrovniczky Vince – több más államtitkárral és helyettes államtitkárral – köztársasági elnöki kinevezése megjelent a június 8.-i Magyar Közlönyben, ebben azonban nem szerepel, hogy az új minisztériumi vezetők mikkel foglalkoznak majd. Információnkat, miszerint az ő feladata a civilekkel való foglalkozás-kapcsolattartás lesz, megerősítette egy minisztériumi forrásunk.

A kinevezés augusztus 1.-től szól, Szalay-Bobrovniczky Vince jelenleg is Helsinkiben tartózkodik, mint magyar nagykövet. A diplomata számára egyébként nem lesz ismeretlen terep a Miniszterelnökség: helsinki kiküldetése előtt ugyanitt volt európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár, korábban pedig Magyarország bécsi nagykövete volt, ebben a minőségében több éles vitában is meg kellett védenie az osztrák médiában a Fidesz által elfogadott médiatörvényt és más vitatott intézkedéseket.

Szerző

Belharcot mutat a Figyelő listázása

Publikálás dátuma
2018.06.21. 07:00
A TERROR LAPJA - Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatóját a jelek szerint nem zavarja, hogy listák jelennek meg a lapjában FO
A Figyelő a fideszes tálibok lapja, olyan, mint az előző rendszerben a Pártélet volt – állítja Csepeli György szociálpszichológus.

Mint ahogy magáról tényről szerdán már lapunk online felülete is hírt adott: újabb listázással jelentkezett a Figyelő. A hetilap – amely az egykori Soros-ösztöndíjas Schmidt Mária cégének tulajdonában van – nemrég az úgynevezett „Soros-hálózat” embereiről közölt az internetről összeollózott névsort. A szerkesztőségben feltehetően úgy ítélték meg, hogy a botrány jót tett a lap megítélésének. A Figyelő névtelenségbe burkolózó szerzője ezúttal a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Társadalomtudományi Kutatóközpontjához köthető, liberálisként bemutatott kutatókat igyekezett lajstromba venni.

Ennek ismérve a cikk szerint az, ha a „valós társadalompolitikai folyamatok” helyett valakit a „liberális világszemlélet narratívája alapján” elsősorban a „szexuális kisebbségek társadalmi helyzete, a gendertudomány és a befogadás” foglalkoztat, azaz a „kutatási területe erősen ideológia-vezérelt”. A mintegy huszonöt nevet tartalmazó cikk a nyomaték kedvéért fotókat is közöl a felsorolt kutatók egy részéről.

Büszkék vagyunk a kutatóinkra, függetlenül attól, hogy a határon túli magyarok helyzete, a társadalmi egyenlőtlenségek, speciális helyzetű társadalmi csoportok, a közpolitika intézményeibe vetett bizalom vagy a sajtószabadság érvényesülése terén folytatnak felfedező kutatást – reagált az Akadémia honlapján Rudas Tamás, a Társadalomtudományi Kutatóközpont főigazgatója.

A Figyelő listáján szereplők egyike, Sik Endre szociológus kérdésünkre így vélekedett a cikkről: „nem létező újság nem létező szerzőjének nem létező műve”. A cikk funkciója az, amit az MTA-val kapcsolatos „negatív beszólások helyzetében” egy propagandaanyagnak be kell töltenie – jegyezte meg.

Személy szerint a szociológus kifejezetten megtisztelőnek érzi, hogy rákerült a listára. „Mostanában nem indult ellenem semmilyen kampány. Sértve is éreztem magam, mint Bástya elvtárs A tanúban” – mondta. (Nevezett Bástya elvtárs tudvalevőleg azt kérdezte a filmben: „Én már sz.rt sem érek?!)

„Egyébként a helyemen vagyok” – utalt rá Sik Endre, hogy rendszeresen készít migrációval, menekültüggyel foglalkozó szakmai elemzéseket. Márpedig az ilyesfajta tudományos munka valóban nem tartozik az államilag támogatott tevékenységek közé.

A Figyelő a fideszes tálibok lapja, olyan, mint az előző rendszerben a Pártélet volt – nyilatkozta Csepeli György szociálpszichológus, akit arról kérdeztünk, meghonosodhatnak-e a kormányközeli sajtóban a listázások, és ha igen, annak milyen következményei lehetnek.

Pánikra nincs ok – jelentette ki. A korábbi listázásnak sem volt gyakorlati következménye, és Csepeli György arra számít, hogy a mostaninak sem lesz.

A hetilap minden bizonnyal a Magyar Tudományos Akadémia kutatási támogatásának átszervezését akarja lélektanilag megalapozni. A szociálpszichológus ugyanakkor nem hiszi, hogy a listázás valamiféle összehangolt stratégia eleme lenne, amely mögött a kormány áll. Sokkal valószínűbbnek tartja, hogy a Figyelő partizánakciókat folytat. Csepeli György emlékeztetett rá, hogy a Figyelő azokat is támadja, akikről feltételezi, hogy valamennyire autonóm módon próbálnak gondolkodni a kormánytáborban. Alighanem ez a fideszes belső hatalmi harc része – állapította meg a szociálpszichológus.

Ungár Péternek sem tetszik
Nagyon nem értek egyet vele – így minősítette kérdésünkre Ungár Péter LMP-s politikus a Figyelő újabb listázását. Ungár a közösségi oldalán megosztotta az azonnali.hu témába vágó cikkét. „Az eredeti cikk és a reakció közötti különbségben kiviláglik, mi a különbség a két sajtótermék alapértékei között” – írta.
Bár Ungár Péter kisebbségi tulajdonosa a Figyelőnek, ismét hangsúlyozta: a hetilap tartalmára semmilyen ráhatása nincs. „Az azonnali.hu is tőlem teljesen függetlenül működik, pedig annak többségi tulajdonosa vagyok” – mondta. Kérdésünkre, hogy részt vett-e már valamikor a Figyelő szerkesztőségi értekezletén, Ungár Péter közölte: soha, semmilyen lap szerkesztőségi értekezletén nem vett részt.Szerző

Air Race: csütörtöktől lezárják Budapest belvárosát

Publikálás dátuma
2018.06.20. 22:24
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Forgalomkorlátozás lép életbe csütörtöktől Budapest belvárosában a hétvégi Red Bull Air Race miatt, a lezárások következtében egyes tömegközlekedési járatok menetrendje is módosul - közölte szerdán a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.

A műrepülőverseny előkészítési munkálatai miatt csütörtök délután és pénteken napközben lezárják a Budai alsó rakpartot az Üstökös utca és a Döbrentei tér között. A Pesti alsó rakpart a Szent István park és az Eötvös tér között pénteken napközben lesz lezárva, a Lánchíd pénteken, szombaton és vasárnap reggeltől kora estig nem lesz járható, és a gyalogosok sem használhatják.

A Pesti alsó rakpartot a Szent István park és az Eötvös tér között jövő kedd estétől szerda reggelig is lezárják.

Emellett lezárják péntek este 10 órától hétfő reggel 6 óráig a Pesti alsó rakpartot a Margit híd északi felhajtójától a Havas utcáig, valamint Budán a Bem felső rakpartot a Lánchíd és a Bem tér között, a Budai alsó rakpartot az Üstökös utca és a Bertalan Lajos utca között, a Fő utca városhatár irányú útpályáját a Clark Ádám tér és a Jégverem utca között, a Jégverem utcát, a Pala utcát, a Halász utcát, a Szilágyi Dezső tér déli oldalát, az Aranyhal utcát, a Vitéz utcát, a Ganz utcát és a Kacsa utcát is.

Budán az Alagutat, az Apród utcát az Attila út és a Döbrentei tér között, az Ybl Miklós teret, a Lánchíd utcát, a Batthyány utcát a Gyorskocsi utca és a Fő utca között, a Clark Ádám teret, a Fő utcát a Clark Ádám tér és a Csalogány utca között, az Öntőház utcát, Pesten a Széchenyi felső rakpartot a Jászai Mari tér és a Széchenyi tér között, a Jászai Mari teret, a Balaton utcát, a Markó utcát, a Garibaldi utcát, a Zoltán utcát, valamint a Széchenyi teret nem használhatják az autósok szombaton és vasárnap napközben.

A lezárások miatt változik egyes tömegközlekedési járatok menetrendje is. Szombaton és vasárnap a 2-es villamos csak a Közvágóhíd és a Boráros tér között szállít utasokat, a Boráros tér felé tartó 15-ös és a 115-ös busz a József Attila utcán és a Kiskörúton át közlekedik. A 16-os busz péntektől vasárnapig napközben a Széll Kálmán tér és a Clark Ádám tér között jár. Már pénteken változik a 19-es és a 41-es villamos közlekedése, előbbi Dél-Budáról a Rudas Gyógyfürdőig, utóbbi péntektől hétfőig a Rudas Gyógyfürdő és a Szent Lukács Gyógyfürdő között szállít utasokat a Krisztina körútra terelve.

A 105-ös busz péntektől vasárnapig napközben a Lánchíd helyett az Erzsébet hídon át közlekedik, a D11-es és D12-es hajók pedig csütörtöktől vasárnapig szintén napközben észak felől a Jászai Mari térig, délről pedig a Petőfi térig szállítanak utasokat.

Mint lapunk is beszámolt róla, az egyébként két napos verseny kedvéért - melyért gyakorlatilag három hétig lezárják a Duna-partot - a Red Bull Air Race mindössze 12,9 milliót fizet a fővárosnak. Ez a területhasználati díj 10 százaléka csupán, mivel a többi 90 százalékot elengedte a rendezvény számára a Fővárosi Önkormányzat.

Szerző